Οι κάλπες θα στηθούν μαζί με την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση»

Οι πρόωρες εκλογές έχουν προεξοφληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα είναι πλέον έκπληξη – όπως επισημαίνουν κορυφαίοι υπουργοί – εάν τελικά γίνουν με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή τον Μάρτιο του 2008.

Ο κ. Καραμανλής θα επιθυμούσε να εξαντλήσει την πρωθυπουργική θητεία του, έχει όμως πεισθεί ότι αυτό είναι μεγάλο ρίσκο που δεν πρέπει να το πάρει. Εκείνο όμως που δεν έχει ακόμη κλείσει, είναι εάν οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2007 – που είναι το πιθανότερο – ή αν θα υπάρξει αιφνιδιασμός τον Ιούνιο. Όλα θα εξαρτηθούν πάντως από τις εξελίξεις στην περίφημη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η υποδοχή που θα έχει το νομοσχέδιο το οποίο θα εμφανίσει η κ. Γιαννάκου στο τέλος Απριλίου του 2007 θα είναι ο καταλύτης για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Και μια που ο λόγος για τις εκλογές, μετά τον Θόδωρο Ρουσόπουλο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Π. Παυλόπουλος έκλεισε χθες με απόλυτο τρόπο το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Αυτό δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ στο ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα συνεχίζονται. Η αναθεώρηση του περίφημου άρθρου 16 που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων διχάζει την αξιωματική αντιπολίτευση παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές να πέσουν οι τόνοι. Ο ελιγμός του κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο φλέγον αυτό ζήτημα δεν πείθει κορυφαία στελέχη, με πρώτο τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, που έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει θεατής σε όλα τα κρίσιμα θέματα που υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα αντιμετωπίσει. Κορυφαίο ζήτημα είναι η φοροδιαφυγή, η οποία οργιάζει εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Παράδειγμα; Ο μέσος φόρος που πληρώνει ο μισθωτός είναι μεγαλύτερος από του καλλιτέχνη κέντρου διασκέδασης και του εστιάτορα, ενώ ο συνταξιούχος πληρώνει στην Εφορία περισσότερα από τον υδραυλικό και τον ταξιτζή. Και αυτά δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Είναι στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

«ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ» ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης που οργάνωσε χθες στην Κωνσταντινούπολη το ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας, δύο μόλις ημέρες πριν από την άφιξη του Βενέδικτου ΙΣΤ’ στην Τουρκία. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα και χωρίς επεισόδια. Ενδεικτικό είναι όμως ότι κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 20.000 ανθρώπους, παρόλο που οι προβλέψεις ήταν για 300.000

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “