Διώξαμε και το ‘’Mamma Mia‘’ και μετά θέλουμε τουρισμό

Φταίνε  για όλα οι δήμαρχοι σ’ αυτή τη χώρα; Φταίνε σε πολλά, ιδιαίτερα όσοι απ´ αυτούς είναι χύμα στο κύμα. Το  είδαμε και στις φωτιές το έχουμε δει σε παντός είδους θεομηνίες. Δεν φταίνε όμως σε όλα.
Και εξηγούμαι: υπάρχουν αρκετοί σοβαροί άνθρωποι στην αυτοδιοίκηση, χωρίς αμφιβολία. Όπως σε όλα τα δημόσια αξιώματα έτσι και στους δήμους βρίσκεις ανθρώπους με κοινό νου. Αυτό που λέμε νοικοκύρηδες, γιατί τέτοιους χρειάζεται  η διαλυμένη από την πολυετή κρίση κοινωνία.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι  που  πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και άλλοι τόσοι  που είναι παραγοντίσκοι και κομματικοί της συμφοράς.
Αυτό ωστόσο που κατάλαβα καλά εφέτος, είναι ότι  ακόμη και αν όλοι οι δήμαρχοι σοβαρευτούν, ακόμη και αν γίνουν δεκαπλάσιοι οι οδοκαθαριστές στα νησιά και όπου αλλού μαζεύονται παραθεριστές, δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε καθαρές παραλίες και οικισμούς, αν εμείς ως κοινωνία δεν εκπολιτιστούμε. Θα  συνεχίσουμε να κολυμπάμε δίπλα στα σκουπίδια δεν ξέρω για πόσο  ακόμη.
Δυστυχώς, μετά από 10 χρόνια βαθιάς κρίσης, λέμε πως μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά  στην πραγματικότητα δε μάθαμε τίποτα. Ισχυριζόμαστε ότι η βαριά μας βιομηχανία  είναι ο τουρισμός και ότι απ’ αυτόν παλεύουμε να ζήσει η χώρα τις επόμενες δεκαετίες. Και ο θεός της Ελλάδας κάνει ό,τι μπορεί γι’ αυτό. Και φέτος τον Αύγουστο δεν έμεινε  ούτε καλύβα άδεια σε γνωστά και άγνωστα θέρετρα.
Μόνοι μας υπονομεύουμε τη μοναδικότητα της χώρας, μόνοι μας πριονίζουμε το τελευταίο κλαδί, πάνω στο οποίο μπορούμε να καθίσουμε για να σωθούμε από την θεομηνία της φτώχειας ,που  θα μαστίζει την Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες. Λέμε ότι θέλουμε να αναδείξουμε την Αθήνα, σε παγκόσμια προορισμό. Και πράγματι είναι εύκολο να γίνει. Διαθέτει το πιο σπουδαίο μνημείο της αρχαιότητας την  Ακρόπολη και ένα από τα ωραιότερα μουσεία του κόσμου και τις νύχτες μουτζουρώνουμε με γκράφιτι τα ωραιότερα κτίρια της πόλης, στην Πλάκα κατά προτίμηση. Το πρωί τα βάφει ο Δήμος το βράδυ πάλι κάνει ο καθένας την τρέλα του πάνω στα ιστορικά μνημεία και στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια.
Ας γυρίσουμε στα νησιά, που υποτίθεται είναι ο θησαυρός και η βιτρίνα της χώρας. Δεν είναι τα σκουπίδια και ο ερασιτεχνισμός των επαγγελματιών της αρπαχτής -που παραμένουν πολλοί δυστυχώς ακόμη-, το κακό οδικό δίκτυο και η ανεπαρκής σηματοδότηση τα μόνα προβλήματα. Δεν βρίσκεις στα περισσότερα νησιά χώρους στάθμευσης κοντά στους οικισμούς. Παρότι υπάρχουν γύρω -γύρω σε κάθε χωριό δεκάδες αγροκτήματα, τα δημοτικά συμβούλια δεν μπαίνουν στο κόπο να νοικιάσουν κάποια απ αυτά για τους θερινούς μήνες.  Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Δίπλα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενες βίλες δουλεύουν  τα κομπρεσέρ και τα σφυριά μέσα στην καρδιά της σεζόν. Τότε πιάνει η προκοπή τους  εργολάβους να τελειώσουν τις δουλειές, γιατί το χειμώνα  έχουν  …δουλειά στα καφενεία.
Μόλις έρθει  ο Νοέμβριος, τότε που πρέπει να δουλέψουν νυχθημερόν εξαφανίζονται και μετά το Μάιο φορτσάρουν για να καλύψουν τα κενά του χειμώνα και να μην πληρώσουν ρήτρες στους πελάτες.
Θα πείτε καλά οι δήμαρχοι δεν μπορούν να βάλουν κανόνες και να λύσουν θέματα, οι τοπικοί βουλευτές που θα έπρεπε να είναι οι μπροστάρηδες, να  οργανώσουν και να κατευθύνουν επαγγελματικούς συλλόγους, να καθοδηγήσουν και να εμπνεύσουν τους πολίτες,  με τι ασχολούνται; Α, αυτοί έχουν άλλες δουλειές. Τρέχουν  απ’ το πρωί σε μνημόσυνα, κηδείες  γάμους,  βαφτίσεις και το σούρουπο σε λιτανείες. Την διαχρονική πετυχημένη συνταγή του βουλευτή  ‘’καλοχαιρέτα’’. Τον ελεύθερο χρόνο τους κάνουν ίντριγκες και άθλια κουτσομπολιά στις ταβέρνες για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος τους στις προσεχείς εκλογές. Όσοι κατάγονται απΌ επαρχία αυτά που διαβάζουν τώρα τους είναι γνώριμα και οικεία. Γιατί ο στόχος που βουλευτή είναι η επανεκλογή του με κάθε τρόπο. Όλα τα αλλά είναι ..να ‘χαμε  να λέγαμε.
Σε κάθε περίπτωση μικρή αξία έχει για την βρομιά και τα σκουπίδια, την έλλειψη επαγγελματισμού των εμπλεκομένων με τον τουρισμό και το θόρυβο στα θέρετρα, αν φταίει η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι ή ο κακός μας ο καιρός. Σημασία έχει ότι ανακυκλώνουμε τον παλιό εαυτό μας με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο . Ήδη μεγάλοι ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες με επιστολές στέλνουν πλέον τελεσίγραφα σε επαγγελματίες του τουρισμού  ότι θα σταματήσουν να φέρνουν κόσμο στα νησιά τους, αν δεν αλλάξουν συμπεριφορές.
Υπενθυμίζουν δηλαδή αυτό που ξεχνάμε συχνά, ότι  δεν έχει μόνο η Ελλάδα ήλιο και θάλασσα. Υπάρχουν και αλλού …πορτοκαλιές σε χώρες που θέλουν να ζήσουν από τον τουρισμό και το εννοούν. Δείτε την υπερπαραγωγή του ‘’Mamma Mia’’, που εγκατέλειψε την Σκόπελο και πήγε στην Κροατία, για να σωθεί από τη γάγγραινα της ελληνικής φορολογικής  γραφειοκρατίας και θα καταλάβετε ποσό εύκολα  χάνουμε λίγο -λίγο, σε όλα τα μέτωπα, από την αδιαφορία την ξιπασιά και την τσαπατσουλιά μας.

To άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Realnews την Κυριακή, 2 Σεμπτεμβρίου 2018.