Η αγορά βουλιάζει στα λιμάνια

Ασφυκτιούν τα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης καθώς 23.000 κοντέινερ με προϊόντα που προορίζονται για την ελληνική και διεθνή αγορά στοιβάζονται στους χώρους μεταφόρτωσης και οι έμποροι βρίσκονται στα… όρια νευρικής κρίσης, αφού αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες των πελατών τους εν όψει των γιορτών.

Το λιμάνι του Πειραιά κινδυνεύει να μπει σε διεθνή «καραντίνα» αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί ως βουβός θεατής την κατάσταση, η οποία χειροτερεύει καθημερινά, και περιορίζεται μόνο στο να ρίχνει όλες τις ευθύνες στους λαθεμένους χειρισμούς του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Ο κ. Κεφαλογιάννης χειρίζεται τα θέματα λιμενικής πολιτικής. Αυτό τα λέει όλα», είπε με έμφαση χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε και στη συνέχεια ΑΣΦΥΞΙΑ Ασφυκτιούν Πειραιάς- Θεσσαλονίκη με 23.000
κοντέινερ να στοιβάζονται στους χώρους μεταφόρτωσης- Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι έμποροι χειρίστηκε το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτες των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αποφεύγουν την ουσία
Οι χειρισμοί του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να έχουν ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου, όχι όμως η ουσία της πολιτικής Κεφαλογιάννη καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών εντάσσονται στο περίφημο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Έτσι, κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές αποφεύγουν να αναφερθούν στην ουσία της πολιτικής για τα λιμάνια, και περιορίζονται στο να επικρίνουν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας επικαλούμενοι τα προβλήματα που προκαλεί κάθε φορά που ανοίγει ένα θέμα στο λιμάνι. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το σχόλιο κύκλων του υπουργού Οικονομικών ότι ο Γιώργος Αλογοσκούφης θα ασχοληθεί με το ζήτημα αν του το ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει κατά την άποψη του οικονομικού επιτελείου ότι για το αδιέξοδο δεν ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση στα λιμάνια, αλλά ο υπουργός που χειρίζεται την υπόθεση… Και σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην αγορά από την έλλειψη αγαθών, ελληνικές και ξένες εταιρείες βάζουν επί της ουσίας σε… καραντίνα το λιμάνι του Πειραιά. Τα πλοία δεν προσεγγίζουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και κατευθύνονται για τα γειτονικά λιμάνια της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος μεταφοράς να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Κουπόνια
Πάντως στο Νέο Ικόνιο χθες επικρατούσε το αδιαχώρητο. Πάνω από 18.000 κοντέινερ έχουν συσσωρευτεί, από τα οποία τα 5.300 προορίζονται για την ελληνική αγορά. Οι απώλειες του ΟΛΠ, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, φθάνουν μέχρι τώρα σε 5.000.000 ευρώ. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με τους εργαζομένους τα στοι-βαγμένα κοντέινερ φτάνουν τα 5.000. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Πειραιά Δημήτρη Κολτσάκη χθες φορτώθηκαν 500 κοντέινερ. Όπως λέει, «για να αποφευχθεί η ένταση δόθηκαν χθες στους οδηγούς κουπόνια ώστε το κάθε φορτηγό αυτοκίνητο να φορτώνει ένα κοντέινερ». Ενδεικτικό της μεγάλης καθυστέρησης που εμφανίζεται είναι ότι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, όπως λένε πηγές του ΟΛΠ βγήκαν από το λιμάνι μόλις 1.032 κοντέινερ(το 16,2%).

«Έχουν συμφωνήσει με τα συμφέροντα»

ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗ στάση τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνδικαλιστές, μη βλέποντας κίνηση καλής θελήσεως από την κυβέρνηση. «Οι άνθρωποι με τους χειρισμούς τους δείχνουν ή να μην ξέρουν τι θέλουν ή ότι έχουν συμφωνήσει να δώσουν τα λιμάνια σε συμφέροντα και τώρα δεν μπορούν να κάνουν πίσω…» λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας κ. Γιώργος Σπανόπουλος. «Δεν υπάρχει εξήγηση γιατί θέλουν να παραχωρήσουν σε ιδιώτες το πιο κερδοφόρο κομμάτι του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η διακίνηση των κοντέινερ, από 180.000 τον χρόνο που ήταν πριν από τρία χρόνια, έφτασε σήμερα τα 380.000

κοντέινερ» συμπληρώνει. Σε ρόλο μεσολαβητή ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας κάλεσε χθες το απόγευμα σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των εργαζομένων, του ΟΛΠ, της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, των παραγωγικών τάξεων, των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Από τα δύο υπουργεία δεν προσήλθε εκπρόσωπος, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΛΠ κ. Παναγιώτης Πετρουλής τόνισε ότι ο ΟΛΠ εμμένει στην απόφασή του για πάγωμα της διαδικασίας για δύο μήνες. Ο πρόεδρος τού Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης έκανε έκκληση στους εργαζομένους να κάνουν ένα… χριστουγεννιάτικο δώρο στην αγορά, προσερχόμενοι στην υπερωριακή απασχόληση και κάνοντας δύο μήνες εργασιακή ειρήνη, αλλά και να αρχίσει διάλογος για τρεις μήνες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “