Οι μικροί βουλιάζουν στα λιμάνια

Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το χάος που επικρατεί στα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Κάθε μέρα που περνάει πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να δρομολογήσει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, καθώς περίμεναν αυτές τις μέρες των γιορτών για να κάνουν σχεδόν το 50% του ετήσιου τζίρου και να «ρεφάρουν» από την κρίση που περνάει η αγορά. Οι έμποροι κάνουν λόγο για ελλείψεις σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων αλλά και ανατιμήσεις έως 20 % λόγω κόστους μεταφοράς από άλλα λιμάνια. Περισσότερα από 6.000 κοντέινερ με διάφορα προϊόντα τα οποία προορίζονται για την εγχώρια αγορά έχουν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ. Πρόκειται για τρόφιμα(ξηροί καρποί, καφές, ζάχαρη κ.ά.), παιχνίδια, χριστουγεννιάτικα ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ του Κεφαλογιάννη με τους απεργούς εργαζόμενους- Παζάρι για τους 2 έως 6 μήνες παγώματος της ιδιωτικοποίησης είδη, έπιπλα, είδη οι -κιακής χρήσης, ενδύματα κ.ά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης προειδοποίησε την κυβέρνηση για τις μεγάλες αυξήσεις που θα πληρώσουν οι καταναλωτές τις προσεχείς ημέρες εφόσον παραμείνουν εγκλωβισμένα τα εμπορεύματα στα κοντέινερ. Ανάλογες ήταν και οι προειδοποιήσεις του ΕΝΕΑ, του ΣΕΛΠΕ και άλλων φορέων του εμπορίου.

Κυβερνητική αδιαλλαξία
Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, εφησυχασμένος από τη στήριξη που του παρέχει το Μέγαρο Μαξίμου, παραμένει α -διάλλακτος απέναντι στους εργαζομένους. Δέχεται το πάγωμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των λιμανιών για δύο μήνες(ίσως να προτείνει τρεις στη σημερινή του συνάντηση με τους εργαζομένους), πρόταση που απορρίπτουν οι εργαζόμενοι, καθώς τη θεωρούν εμπαιγμό για να ξεπεράσει, όπως λένε, ο υπουργός την κρίσιμη εορταστική περίοδο και να επανέλθει στα τέλη του Ιανουαρίου για να εφαρμόσει την πολιτική που έχει δρομολογήσει. Σύμφωνα ωστόσο με συνδικαλιστικές πηγές, ένα πάγωμα έξι μηνών- πρόταση που έκανε και ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας- είναι διατεθειμένοι να το συζητήσουν.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προκαλούν τον κ. Κεφαλογιάννη να δώσει στη δημοσιότητα τους μισθούς τους και να πάψει να τους εκθέτει. «Λέει ο κ. Κεφαλογιάννης ότι παίρνουμε παχυλούς μισθούς. Τον προκαλούμε να δώσει στη δημοσιότητα τους μισθούς αυτού του μήνα, που κάναμε υπερωρίες μόνο οκτώ μέρες, απ΄ όπου θα προκύψει ότι το 80% των 1.200 υπαλλήλων παίρνουν μισθούς από 800 έως 1.700 ευρώ», λέει ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος. Επίθεση Παπουτσή
Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε χθες ο κ. Χρήστος Παπουτσής, υπεύθυνος για τον Τομέα Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους εργαζομένους στα λιμάνια. Όπως λέει, «η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια σε σχέση με τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει. Δεν ξεκαθαρίζει αν το σχέδιο εντάσσεται στην ανάπτυξη ή τη συρρίκνωση του ΟΛΠ, αφού ο ΣΕΜΠΟ είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης του ΟΛΠ και χωρίς αυτόν δεν υπάρχει λιμάνι».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “