Ψάχνει σωσίβιο στις υποχωρήσεις

Βήμα βήμα υποχωρεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτες των Σταθμών Εμπορευματοβωτίων στα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας κάποιες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας. Χθες εμφανίστηκε διαλλακτικός στη μαραθώνια συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα λιμάνια, παρ΄ όλα αυτά δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση.

Μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στα λιμάνια- παραμονές εορτών- και τις ελλείψεις που συνεχώς αυξάνονται στην αγορά, η κυβέρνηση αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους «για να βγει από τη γωνία», παραδέχονταν χθες κυβερνητικά στελέχη. Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Κεφαλογιάννης εμφανίστηκε στη χθεσινή συνάντηση τόσο διαλλακτικός ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Η συζήτηση με τον υπουργό θα επαναληφθεί και οι συνδικαλιστές περιμένουν νέα χειρονομία καλής θέλησης ώστε να βρεθεί λύση που οι συνδικαλιστές πίστευαν – όπως εξομολογούνταν εκ των υστέρων – ότι επιχειρεί να τους εξαπατήσει. Έτσι δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Νευρική κρίση
Την ίδια ώρα, τα προβλήματα στην αγορά κορυφώνονται. Οι έμποροι που έχουν κοντέινερ με εποχικά προϊόντα βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης, καθώς όπως λένε αν συνεχιστούν για μία εβδομάδα οι κινητοποιήσεις θα τιναχθεί στον αέρα η χριστουγεννιάτικη αγορά, με τα κρούσματα κερδοσκοπίας να έχουν και πάλι την τιμητική τους. Στο Ικόνιο έχουν συσσωρευτεί 6.000 κοντέινερ και οι δρόμοι έως και τον Ασπρόπυργο ήταν και χθες φρακαρισμένοι από τα εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα που σχημάτισαν ουρά 11 χιλιομέτρων.

Η συνάντηση Κεφαλογιάννη- εργαζομένων πραγματοποιήθηκε στις 15.30 στο κτίριο του ΟΛΠ και από τις δύο πλευρές υπήρχε διάθεση για εξεύρεση λύσης. Ο υπουργός όμως έκανε το διαπραγματευτικό λάθος να πει από την πρώτη στιγμή ότι προτίθεται να αναβάλει επ΄ αόριστον τη διαδικασία εκχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων. Οι εργαζόμενοι που περίμεναν να ακούσουν από τον υπουργό ότι θα παγώσει τον διαγωνισμό το πολύ για τέσσερις μήνες, ώστε να συμβιβαστούν στο εξάμηνο, πίστεψαν ότι ο κ. Κεφαλογιάννης με την επ΄ αόριστον αναβολή που έριξε στο τραπέζι σκοπεύει να τους παγιδεύσει. Έτσι, του ζήτησαν να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρόνο.

«Να αποσυρθεί»
Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο πρώτα για τρεις μήνες, για να καταλήξει λέγοντας «ότι ο χρόνος κατά τον οποίο θα παγώσει τη διαδικασία θα είναι ικανός». Αποτέλεσμα; Οι συνδικαλιστές, όταν κατάλαβαν ότι η συζήτηση σε ό,τι αφορά τον χρόνο δεν οδηγεί πουθενά, επέμειναν στην αρχική πρότασή τους για απόσυρση του σχεδίου. Η συζήτηση πάντως θα επαναληφθεί και οι συνδικαλιστές περιμένουν νέα χειρονομία καλής θέλησης ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία για το πότε θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση.

Ενδεικτικό, ωστόσο, της καλής θέλησης που υπάρχει από τους εργαζομένους να βρεθεί λύση είναι- όπως λέει συνδικαλιστής που συμμετείχε στη σύσκεψη- ότι «βρήκαμε σημείο επαφής, που είναι η ατζέντα του διαλόγου η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εργασιακά θέματα(π.χ. εθελουσία έξοδο) και την εκπόνηση δύο μελετών(μία από το ΥΕΝ και μια των εργαζομένων) που θα προσδιορίζει το μοντέλο του λιμανιού που επιθυμεί κάθε πλευρά». «Τα λιμάνια αποτελούν θέμα δημόσιου συμφέροντος. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί αυτήν την πραγματικότητα» τόνισε χθες ο κ. Χρήστος Παπουτσής, υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τους εργαζομένους στα λιμάνια στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Παπουτσής κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει πίσω στους σχεδιασμούς για την εκχώρηση του πιο κερδοφόρου τμήματος των λιμανιών.

Όπως είπε «υπάρχουν οι δυνατότητες για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, χωρίς να θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού και χωρίς να θίγεται το επενδυτικό κοινό που έχει επενδύσει αγοράζοντας μετοχές για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, τα οποία είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο».
«Η αναβολή δεν είναι απλώς για να περάσουμε τα Χριστούγεννα»

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ δέχθηκε χθες αιχμές ο Μ. Κεφαλογιαννης, τον οποίο επί μέρες επικρίνουν κατ΄ ιδίαν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτής της Ν.Δ. για τους χειρισμούς του.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έχει χειριστεί τα θέματα ναυτιλίας στο κόμμα, δήλωσε: «Έχω κάνει ήδη την πρότασή μου για εξάμηνη αναβολή όλης αυτής της διαδικασίας. Να αντιληφθούμε ότι η αναβολή δεν είναι απλώς “περνάμε τα Χριστούγεννα και μετά συνεχίζουμε με το ίδιο πλαίσιο”. Να βρούμε τον τρόπο συνεννόησης με τους εργαζομένους» τόνισε ο Μ. Βαρβιτσιώτης. Αιχμές εναντίον του Μ. Κεφαλογιάννη άφησε και η βουλευτής της Ν.Δ. Ζέτα Μακρή, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά επικοινωνιακά το θέμα και δεν ενημέρωσε τον κόσμο όσο γρήγορα και όσο σωστά θα έπρεπε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “