Στήνει κάλπες η Παιδεία

Το πράσινο φως όσον αφορά την κατάθεση του νόμου-πλαισίου για την Παιδεία τον Απρίλιο άναψε ο Πρωθυπουργός στη Μαριέττα Γιαννάκου. Η οδηγία είναι σαφής: το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή χωρίς τυμπανοκρουσίες, αμέσως μετά το Πάσχα, σχεδόν τρεις μήνες μετά την ψηφοφορία για το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

O κ. Καραμανλής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μεγάλο λάθος της κυβέρνησής του ήταν το ότι προσπάθησε να βάλει «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη»- όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίος υπουργόςκαι πίστευε από υπερβολική αυτοπεποίθηση ότι θα μπορέσει να τα κρατήσει ώς το τέλος. Τελικά τής έπεσαν και τα δύο. Το ένα «καρπούζι» είναι οι μεταρρυθμίσεις Γιαννάκου και το άλλο είναι το περίφημο άρθρο 16. «Αυτά τα δυο πράγματα, που είναι εντελώς διαφορετικά, τα φέραμε στο προσκήνιο την ίδια χρονική στιγμή, δεν εξηγήσαμε σωστά στον κόσμο τι είναι το ένα και τι το άλλο κι έτσι υπήρξε σύγχυση στους πολίτες ότι με τις αλλαγές που προωθούμε ξεπουλάμε την Παιδεία σε ιδιώτες».

Ζημίωσε την κυβέρνηση η διαρροή στο Τύπο περί δήθεν παρασκηνιακής συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ Οι αλλαγές. Το τελευταίο χτύπημα από τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν η διαρροή στον Τύπο περί δήθεν παρασκηνιακής συμφωνίας του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση να ψηφιστεί το άρθρο 16 άρον άρον μέσα στον Δεκέμβριο. Η εν λόγω διαρροή στόχευε να δημιουργήσει νέο εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ αλλά τελικά ζημιώθηκε η κυβέρνηση, διότι οδήγησε την αντιπολίτευση στο να σκληρύνει τη στάση της και να δυσκολέψει την κυβέρνηση στο σύνολο των αλλαγών που προωθεί για την Παιδεία, ώστε να αποσείσει την κατηγορία που της απευθύνουν διαρκώς τα κόμματα της Αριστεράς για «συμμαχία ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας».

Έτσι λοιπόν τώρα στο Μαξίμου χρησιμοποιούν την έκφραση «ολική επαναφορά» και εννοούν ότι θα πάρουν τα πράγματα ξανά από την αρχή. Ο νέος σχεδιασμός με τον οποίον ελπίζουν στην κυβέρνηση να φανούν περισσότερο τυχεροί, προβλέπει:

Βήμα πρώτον: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ψηφιστεί το άρθρο 16 τον Ιανουάριο μέσα σε κλίμα συναίνεσης σε χαμηλούς τόνους, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη θα αποφεύγουν τις προκλήσεις και τις αντιπαραθέσεις με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στη Ρηγίλλης μάλιστα εκτιμούν ότι το άρθρο τελικά θα ψηφιστεί διότι εάν υπάρξουν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, δεν θα ξεπερνούν τις 10. Και υπολογίζουν ότι θα καταψηφίσει ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και όσοι συμφωνούν με τις απόψεις του.

Βήμα δεύτερον: Μετά την ψηφοφορία του άρθρου η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε τα περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων να φύγουν από την ατζέντα των συζητήσεων για την Παιδεία, αφού ούτως ή άλλως η εφαρμογή τού πολυσυζητημένου άρθρου θα αρχίσει μετά τις επόμενες εκλογές και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση σχεδιάζει να αφήσει να περάσει ήρεμα ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, χωρίς δηλώσεις και διακηρύξεις υπουργών και στελεχών περί ανατροπών στην Παιδεία, και αφού ομαλοποιηθεί- όπως ελπίζουν στο Μαξίμου- το κλίμα, η κ. Μ Γιαννάκου θα φέρει «σεμνά και ταπεινά», σύμφωνα με την έκφραση κορυφαίου υπουργού, τον Απρίλιο τον νόμο-πλαίσιο στη Βουλή.

Δίλημμα για Ιούνιο ή φθινόπωρο

Σ ε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, διαφωνούν μεταξύ τουςοι κορυφαίοι υπουργοί. Άλλος θέλει τον Μάιο, άλλος τον Ιούνιο, άλλος τον Σεπτέμβριο, αρκετοί τον Οκτώβριο και κάποιοι τον Μάρτιο του 2008. Σε ένα υπάρχει συμφωνία: ότι οι εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνουν μόνο με πρόσχημα την Παιδεία, στην περίπτωση όπου οι αντιδράσεις θα είναι γενικευμένες. Ο Πρωθυπουργός άκουσε τον τελευταίο μήνα τις απόψεις όλων των κορυφαίων υπουργών και συνεργατών του σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών- απόψεις που κάλυπταν με ημερομηνίες όλο το χρονικό φάσμα απο το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Απέφυγε ωστόσο να εκφράσει τη δική του γνώμη. «Τώρα ειναι η ώρα να πάρει μόνος του τη μεγάλη απόφαση. Εάν δηλαδή θα εκμεταλλευθεί τις αντιδράσεις- μικρές ή μεγάλεςπου θα προκαλέσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Παιδεία τον Απρίλιο και θα πάει στην κάλπη τον Ιούνιο μέσα σε κλίμα σκληρής σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά. Είτε αν θα επιλέξει, από το φθινόπωρο και μετά, την καλύτερη χρονική στιγμή για να προκηρύξει τις εκλογές σε χαμηλούς τόνους, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για νέα νίκη», έλεγε κορυφαίος υπουργός μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Επαναλαμβάνει μόνο στις συζητήσεις του την επιθυμία του, που είναι να είναι νικητής σε μια αναμέτρηση που θα γίνει με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας γιατί αυτή τη «θεωρεί μια ξεκάθαρη νέα εντολή» που του δίνει την εντολή να προχωρήσει αμέσως χωρίς καμία αντίδραση στις αλλαγές που θέλει. «Αυτό είναι πολύ καλό σενάριο για να είναι αληθινό» λέει κορυφαίος υπουργός, ο οποίος πιστεύει ότι αυτή είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί μέχρι τον Μάρτιο του 2008, που μπορεί να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε μια μεγάλη ήττα.

Ο Καραμανλής άκουσε τον τελευταίο μήνα τις απόψεις όλων των κορυφαίων υπουργών και συνεργατών του

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “