Ο εμφύλιος φέρνει αναδόμηση

Πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός είναι το δίλημμα που βασανίζει το επιτελείο του Πρωθυπουργού, μετά τη μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος Σουφλιά- Αλογοσκούφη.

Ένας πόλεμος που, όπως όλοι παραδέχονται στη Ν.Δ., έχει προκαλέσει βαθύ τραύμα στην εικόνα της κυβέρνησης και έχει βάλει φρένο στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να είναι επιβεβλημένη μια εντυπωσιακή κίνηση από τον κ. Κων. Καραμανλή αμέσως μετά τις γιορτές.

Τα κορυφαία στελέχη, υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επεξεργάζονται σενάρια για αναστροφή του κλίμα ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. «Είναι μεγάλο ρίσκο να τερματίσουμε το χρονόμετρο τον Μάρτιο του 2008. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μέχρι τότε» τος. Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση και στο κόμμα της Ν.Δ. έχουν τη βεβαιότητα ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να πορεύεται χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, η φθορά της μέσα στην άνοιξη θα είναι ραγδαία.

Εκπλήξεις
«Το θέμα της Παιδείας βρίσκεται από καιρό στο ράφι, τώρα μπαίνουν στο ψυγείο και οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, το Ασφαλιστικό φοβόμαστε να το αγγίξουμε πριν από τις εκλογές, σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν κάνουμε», διαπιστώνει έμπειρος βουλευτής του κόμματος και προσθέτει: «Αν συνεχισθεί αυτή η απραξία θα δείτε μεγάλες εκπλήξεις στις δημοσκοπήσεις την άνοιξη». Στη διαπίστωση αυτή δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στελεχών της Ν.Δ., υπάρχουν όμως εκ διαμέ τρου α ντίθετες απόψεις υπουργών και βουλευτών για το τι πρέπει να κάνει ο Πρωθυπουργός. Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που εισηγούνται εκλογές τον Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου. Το σκεπτικό τους είναι απλό: «Τώρα που η ψαλίδα Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ δείχνει να βρίσκεται στις 2-3 μονάδες δεν έχουμε κανένα λόγο να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Είναι μεγάλο ρίσκο να τερματίσουμε το χρονόμετρο τον Μάρτιο του 2008. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μέχρι τότε που θα αντιστρέψει το κλίμα εις βάρος μας».

Οι υποστηρικτές του ίδιου σεναρίου λένε ότι «όσο και εάν προσπαθήσει ο Πρωθυπουργός να προωθήσει αυτή την περίοδο τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει, θα προσκρούσει σε εμπόδια. Από τη μία οι κοινωνικές αντιδράσεις και από την άλλη η έλλειψη συνοχής στην κυβέρνηση θα φρενάρουν τις οποίες αλλαγές πέφτουν στο τραπέζι». Τα ίδια στελέχη τονίζουν ακόμη ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι πια αναπόφευκτη και όπως φάνηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο κόσμος θεωρεί τις πρόωρες εκλογές δεδομένες.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν αρκετά στελέχη που θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα πλήξουν την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού, που ακόμη και την περασμένη εβδομάδα μιλούσε για κάλπες το 2008, ενώ θα επιδεινώσουν και την κατάσταση της οικονομίας. Η λύση που προκρίνουν αυτά τα στελέχη είναι ένας διορθωτικός ανασχηματισμός αμέσως μετά τις γιορτές, ο οποίος μπορεί να φρεσκάρει, όπως λένε, την εικόνα της κυβέρνησης και να ανοίξει ένα νέο κύκλο ανοχής από την κοινωνία. Μέσα σε αυτό κλίμα, το ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει κι ένα μίνιμουμ «πακέτο» από τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στα ΑΕΙ και να κερδίσει χρόνο που θα της επιτρέψει να ολοκληρώσει την τετραετία (Απρίλιος 2008) ή να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2007, χωρίς να διακινδυνεύει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Οι ίδιοι παράγοντες εμφανίζονται, εξάλλου, βέβαιοι ότι «ο ανασχηματισμός θα απορροφήσει και τους κραδασμούς που έχει δημιουργήσει η κόντρα Σουφλιά- Αλογοσκούφη».

Ο Θ. Ρουσόπουλος επέκρινε έμμεσα τον Γ. Σουφλιά και άφησε ακάλυπτο τον Γ. Αλογοσκούφη

ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ οι τόνοι ανάμεσα στους κ.κ. Σουφλιά και Αλογοσκούφη επιχειρεί- τώρα- το Μαξίμου, που έως σήμερα τηρούσε στάση θεατή στην κρίση. Με εντολή του Πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος επικοινώνησε με τους δύο υπουργούς και ζήτησε να κάνουν αμφότεροι κινήσεις για εκτόνωση της έντασης. Το μήνυμα ελήφθη, με αποτέλεσμα και οι δύο υπουργοί να αποφύγουν χθες να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Με στόχο να κρατήσει τις ισορροπίες, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το θέμα έχει κλείσει για την κυβέρνηση, ενώ φρόντισε να αφήσει αιχμές και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Από τη μία ανέφερε ότι «κανείς υπουργός δεν λέει ψέματα», επικρίνοντας εμμέσως τις βολές του κ. Σουφλιά προς τον κ. Αλογοσκούφη, και από την άλλη τόνισε ότι «κανείς στην κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως “πέμπτη φάλαγγα”», αφήνοντας ακάλυπτο τον υπουργό Οικονομίας γι΄ αυτές τις αναφορές του.

Μετά τον κ. Ι. Κεφαλογιάννη, ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος δέχθηκε χθες βολές και από άλλους «βαρόνους» του κόμματος, όπως ο κ. Έβερτ και ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, οι ο ποίοι ανέφεραν ότι όποιος υπουργός διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική παραιτείται. Από τις δηλώσεις αυτές, πάντως, έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους άλλα κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι και αυτού του είδους οι επιθέσεις προς τον κ. Σουφλιά βλάπτουν τη συνοχή της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του υπουργού Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπη, που συνυπογράφει την επίμαχη τροπολογία για τον ΟΤΕ, ο οποίος κάλεσε τους κ.κ. Σουφλιά και Αλογοσκούφη να κάνουν «ειρήνη» και επέκρινε τη δήλωση Κεφαλογιάννη κατά του υπουργού Περιβάλλο ντος, αναφέροντας ότι θα πρέπει όλα τα στελέχη που κάνουν δηλώσεις «να αποφορτίζουν την ένταση».

Στις προτροπές των «βαρόνων» για παραίτηση απάντησε, ουσιαστικά, ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς ανακοινώνοντας χθες τον… προγραμματισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ για το προσεχές διάστημα, αρχής γενομένης με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την Ιόνια Οδό. Συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος σημείωναν, εξάλλου, ότι ο κ. Σουφλιάς δεν είχε καμία πρόθεση να συνεχίσει τη διαμάχη του με τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά ενώ και ο ίδιος θεωρούσε την περασμένη Πα ρασκευή ότι το ζήτημα είχε λήξει, δέχθηκε νέα απρόκλητη επίθεση από τον υπουργό Οικονομίας με τις δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε τον ρόλο της στρουθοκαμήλου για την κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης για το θέμα του ΟΤΕ», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η σύγκρουση των δύο κορυφαίων υπουργών είναι η «κορυφή του παγόβουνου» γύρω από την εκποίηση του Οργανισμού και η ανοικτή κρίση «δεν κλείνει με ευχολόγια ειρήνης».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “