Κλίνατε επί ακροδεξιά

Με όχημα τον Βύρωνα Πολύδωρα επιχειρεί μέσα στις γιορτές η κυβέρνηση να εμβολίσει το ΛΑΟΣ και να αυξήσει τη συσπείρωσή της στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, η οποία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την κυβερνητική πολιτική και αποστασιοποιημένη από τη Ν.Δ.
Το νέο παραλήρημα Πολύδωρα, ο οποίος μετά τον ΣΥΝ βρήκε και συγγένειες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κουκουλοφόρων, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «αυταρχισμό και λογικές αστυνομικού κράτους που μας θυμίζουν παλαιότερες εποχές». Αποτέλεσμα: ο κ. Πολύδωρος έκανε αργά χθες το βράδυ μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι ατυχείς δηλώσεις του και να ζητήσει… μισή συγγνώμη, κατά τη διάρκεια έντονης τηλεοπτικής αντιπαράθεσης που είχε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρο Ευθυμίου. Την τακτική της μερικής αναδίπλωσης συνέχισε ο κ. Πολύδωρας λίγη ώρα αργότερα και από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το ακροδεξιό άνοιγμα του Μαξίμου μέσω Πολύδωρα, το οποίο ανησυχεί για το ενδεχόμενο εισόδου του κόμματος του κ. Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, φανέρωσε η πλήρης κάλυψη που έδωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας στον υπουργό Δημόσιας ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επισήμως καλύπτει τον κ. Πολύδωρα, κορυφαίοι κυβερνητικοί αφήνουν να διαρρεύσει ότι στο Μαξίμου υπάρχει δήθεν ενόχληση από τη στάση του Τάξης για την πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά προχθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΣΥΝ. Ο κ. Ρουσόπουλος απέφυγε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε, να αποδοκιμάσει τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και είπε ότι στη δημοκρατία ο καθένας μπορεί ελεύθερα να λέει τη γνώμη του. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν ο Συνασπισμός υποθάλπει ταραξίες, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πολύδωρα λέγοντας ότι «κριτής των πολιτικών κομμάτων είναι ο ίδιος ο λαός και όχι η κυβέρνηση ή κάποιο άλλο κόμμα». Επίσης προσέθεσε με έμφαση ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, ενώ εκτίμησε ότι οι επίμαχες δηλώσεις του «δεν στρέφονται εναντίον κομμάτων» και ότι «η κυβέρνηση δεν δαιμονοποιεί κανέναν».

Στο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
Η πλήρης και ξεκάθαρη κάλυψη που εξασφάλισε χθες από το Μαξίμου ο κ. Πολύδωρας, τον ενθάρρυνε ώστε να προχωρήσει σε νέες προκλητικές δηλώσεις. Εκεί που όλοι περίμεναν ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα έκανε χθες ένα βήμα πίσω, εκείνος προχώρησε δύο βήματα εμπρός, βάζοντας μετά τον ΣΥΝ στο στόχαστρό του και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πολύδωρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι βρισκόταν, ως κυβέρνηση, σε ανακωχή με τους «ταραξίες» επειδή ήταν «δικά της παιδιά», ενώ διεύρυνε το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον ΣΥΝ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Αλαβάνος και το κεντρικό στέλεχός του κ. Δημ. Στρατούλης «είναι έκνομοι».

Και ενώ η κυβέρνηση επισήμως καλύπτει τον κ. Πολύδωρα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να διαρρεύσει ότι στο Μαξίμου υπάρχει δήθεν ενόχληση από τη στάση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Οι διαρροές αυτές, που έγιναν συντονισμένα χθες από πολλούς υπουργούς, είχαν προφανή σκοπό να απορροφήσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο κομμάτι των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που δεν ταυτίζονται με ακραίες θέσεις.

«Να μιλάει λιγότερο»

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αιχμηρός για τη στάση του κ. Πολύδωρα υπήρξε, πάντως, χθες το βράδυ ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπης, ο οποίος ουσιαστικά συνέστησε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης να μιλάει λιγότερο και να ασχοληθεί με το αντικείμενο του υπουργείου του. Σε δείπνο με δημοσιογράφους, ο κ. Λιάπης, ο οποίος εκλέγεται στη Β΄ Αθήνας, όπως και ο κ. Πολύδωρας, ανέφερε ειδικότερα ότι «το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρέπει να είναι υπουργείο των έργων και όχι των λόγων…».

Υπόλογη η κυβέρνηση για την εκτροπή του

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, υπόλογη για το εμπρηστικό σόου Πολύδωρα είναι η κυβέρνηση και το θέμα δεν μπορεί να περιοριστεί στην ατομική ευθύνη του υπουργού Δημόσιας Τάξης. «Όταν ένας υπουργός κηρύσσει ένα εκλεγμένο κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου έκνομο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως πρόσωπο, εκφράζει το σχήμα της κυβέρνησης στο οποίο ανήκει και η ευθύνη…», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος κατηγόρησε παράλληλα τον κ. Πολύδωρα ότι «αντί να αναλάβει τις ευθύνες του και να ομολογήσει την πολιτική και επιχειρησιακή ανεπάρκεια που επιδεικνύει, οδηγείται σε μία πολιτική εκτροπή…».

Ο κ. Ευθυμίου συνέχισε την επίθεση και κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής του στον Αlpha, όπου παρενέβη τηλεφωνικά και ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις αναφορές του περί «έκνομης» ηγεσίας του ΣΥΝ. Ο υπουργός απέδωσε τον χαρακτηρισμό στη «ρύμη του λόγου» του, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι εννοούσε πως επί 30 χρό νια δεν αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο των «ταραξιών». Σκληρή επίθεση στον κ. Πολύδωρα εξαπέλυσαν κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου και οι κ.κ. Απ. Κακλαμάνης, Μιχ.

Χρυσοχοΐδης και Αλ. Παπαδόπουλος.

«Με εκδικητική μανία»
Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζήτησε χθες ο ΣΥΝ, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Η Π.Γ. του ΣΥΝ καλεί τον κ. Καραμανλή να αποδοκιμάσει ευθέως τις δηλώσεις του υπουργού του και καταγγέλλει τον κ. Πολύδωρα ότι «στοχοποιεί το κόμμα με αναίτιες και απαράδεκτες συκοφαντικές κατηγορίες, σε μια προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις δικές του ευθύνες…». Παράλληλα, για «εκδικητική μανία» κατηγόρησε τον κ. Πολύδωρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Ν. Βούτσης. Τις δηλώσεις Πολύδωρα αποδοκίμασε και το ΚΚΕ, θεωρώντας ότι εντάσσονται «στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη ενός πολύμορφου κρατικού αυταρχισμού».

«Παιχνίδια» Βύρωνα με προστασία Μαξίμου

ΑΠΟ ΤΗΝ πρώτη στιγμή που πήγε στο μέγαρο της οδού Κατεχάκη, ο κ. Πολύδωρας αποκάλυψε τις προθέσεις του: Προσπάθησε, όπως τον κατηγορούν οι συνάδελφοί του, να υποκλέψει τις ψήφους των αστυνομικών και των οικογενειών τους, άλλοτε παριστάνοντας τον υπερασπιστή των δυνάμεων ασφαλείας και άλλοτε τον συνδικαλιστή τους. Από την άλλη, εκφράζοντας διαρκώς συντηρητικές θέσεις επιχειρεί να συσπειρώσει γύρω του τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του κόμματος στη Β΄ περιφέρεια Αθήνας, ένα μεγάλο τμήμα των οποίων, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, φλερτάρει με τον ΛΑΟΣ. «Με τα παιχνίδια του Βύρωνα και την προστασία που του παρέχει το Μαξίμου για να μη χάσουμε δήθεν ακροδεξιές ψήφους, κινδυνεύουμε να χάσουμε οριστικά τον μεσαίο χώρο, χάρη στον οποίο κερδί σαμε τις εκλογές», λέει κορυφαίος υπουργός που εκλέγεται στη Β΄ Αθήνας.

Ο σκληρός διαγκωνισμός θα γίνει ακόμη πιο άγριος όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές. Οι ανακατατάξεις που πρόκειται να υπάρξουν στη σειρά εκλογής προκαλούν ανασφάλεια στους βουλευτές, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη κάθε φορά που εμφανίζονται δημοσκοπήσεις. Ο κ. Πολύδωρας, όπως τονίζουν κομματικές πηγές, είναι δεδομένο ότι νιώθει ανασφαλής, αφού στις εκλογές είχε βρεθεί στη δέκατη θέση (επί 19 βουλευτών που εξέλεξε η Ν.Δ.), ενώ βλέπει άλλους βουλευτές που βρίσκονταν σε χαμηλότερες θέσεις, όπως ο Ελ. Ζαγορίτης, ο Μιχ. Λιάπης, η Φάνη Πάλλη- Πετραλιά και ο Ι. Παπαθανασίου, να ανατρέπουν τη σειρά κατάταξης και τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη να χτυπά την πρωτιά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “