Εφιάλτης η Βουλή με 5 κόμματα

Ένα εφιαλτικό σενάριο, που έχει πολλές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα, σκιάζει το όνειρο του Κων. Καραμανλή και των συνεργατών του για επανεκλογή. Δεν είναι μόνο το ότι η ψαλίδα του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες θα κλείνει, καθιστώντας άγνωστο το τι μπορεί να βγάλει τελικά η κάλπη. Ο φόβος που παγώνει τα χαμόγελα στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης είναι να παραμείνει ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη πάνω από το 3% που βρίσκεται σήμερα και στην επόμενη Βουλή να υπάρχουν πέντε κόμματα.

Ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει ξανά τις εκλογές, η ενδεχόμενη είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή μπορεί να την οδηγήσει σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως την κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 1990-93, ή ακόμη και να της στερήσει την αυτοδυναμία.

Πολιτικοί και εκλογικοί αναλυτές που επεξεργάζονται τις δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαροι: «Εάν μπουν πέντε κόμματα στη Βουλή, ο πρώτος παρ΄ ότι θα είναι ο νικητής, θα έχει τεράστιο πρόβλημα», λένε και προσθέτουν ότι σε μια πεντακομματική Βουλή, με βάση τον εκλογικό νόμο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις προσεχείς εκλογές, ο νικητής για να έχει αυτοδυναμία 151 εδρών θα πρέπει να μην πέσει κάτω από το 42%. Αλλά και στην περίπτωση που ξεπεράσει αυτό τον πήχυ, η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία θα είναι εύθραυστη διότι το πέμπτο κόμμα θα του αποσπάσει τις κρίσιμες έδρες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών συγκλίνουν: εάν οι συσχετισμοί των κομμάτων παραμείνουν αμετάβλητοι έως την κάλπη, τότε η Ν.Δ. θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της. Όλα αυτά εξηγούν γιατί αμέσως μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις χτύπησε ο… Βύρων Πολύδωρας, με τις ευλογίες του Μαξίμου. Οι ακροδεξιές κορόνες δεν ήταν ένα προσωπικό σόου του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αλλά κινούνται στο πλαίσιο της επίσημης κομματικής γραμμής για να βρεθεί εκτός Βουλής ο ΛΑΟΣ. Ο «αγώνας» Πολύδωρα ήταν διμέτωπος: από τη μια επιχείρησε να διεμβολίσει τον ΛΑΟΣ με τις ακροδεξιές θέσεις του και από την άλλη επιτέθηκε στην ηγεσία του ΣΥΝ, κατηγορώντας την ότι «υποθάλπει» τους «κουκουλοφόρους», συσπειρώνοντας έτσι τους ψηφοφόρους του κόμματός του εις βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως παραδέχονται στη Ρηγίλλης, το ιδανικό σενάριο για τη Ν.Δ., το οποίο σύμφωνα με την εικόνα των δημοσκοπήσεων θα της εξασφάλιζε μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ήταν τόσο ο ΛΑΟΣ όσο και ο ΣΥΝ να βρεθούν εκτός Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, βασικός στόχος της Ρηγίλλης είναι η επόμενη Βουλή να μην έχει περισσότερα από τέσσερα κόμματα, ενώ κομματικά και κυβερνητικά στελέχη- με κυριότερο τον κ. Μεϊμαράκη- εισηγούνται στο Μαξίμου την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου υπέρ του πρώτου κόμματος- που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές- και την προσφυγή σε δίδυμες κάλπες. Σύμφωνα με το σενάριο που μελετάει σοβαρά το Μαξίμου, είναι πιθανή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έως τον Ιούνιο και στην περίπτωση οριακής επικράτησης του κυβερνώντος κόμματος, η διενέργεια νέων εκλογών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε με τον νέο νόμο η Ν.Δ. να διεκδικήσει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Ν.Δ. φοβάται τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ

OΓ. Καρατζαφέρης επιμένει ότι ο ΛΑΟΣ θα διεκδικήσει αυτόνομα την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς εκλογές και δεν θα μπει σε παιχνίδι συνδιαλλαγής με τη Ν.Δ. Ο ίδιος θεωρεί ότι η κυβερνητική παράταξη κάνει «σπασμωδικές κινήσεις» και αυτό γιατί, όπως λέει στα «ΝΕΑ», «φοβάται δύο ενδεχόμενα: Πρώτον, να μπει ο ΛΑΟΣ στη Βουλή και δεύτερον, να κατέβουν σε κοινό ψηφοδέλτιο το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός». Γι΄ αυτό, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «το Μαξίμου τροφοδοτεί δεόντως τον ΣΥΝ μέσω “ηλεγμένων” δημοσκοπήσεων για να τον ενθαρρύνει για την αυτόνομη τελική πορεία του». «Η Ν.Δ. φοβάται πολύ τη συγκρότηση μιας πεντακομματικής Βουλής. Γιατί ακόμη και αν η αυτοδυναμία θα είναι οριακή η ζωή της θα είναι πολύ δύσκολη…», λέει με νόημα ο κ. Καρατζαφέρης. Παράγοντες του ΛΑΟΣ αναφέρουν την ίδια ώρα ότι η κυβέρνηση «διαπίστωσε ότι τα “καρότα” προς τον Καρατζαφέρη μετά τις δημοτικές εκλογές δεν έπιασαν τόπο, προσπάθησε να εγκλωβίσει ανεπιτυχώς το ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και τώρα παραπαίει ανάμεσα στην εμμονή του μεσαίου χώρου και της εμμονής του προσεταιρισμού του ΛΑΟΣ από διάφορα στελέχη, προεξάρχοντος του κ. Πολύδωρα».

Τα σενάρια που άναψαν φωτιές στη Ν.Δ.

Με δώδεκα έδρες λιγότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία κινδυνεύει να μείνει η Ν.Δ. εάν κερδίσει πάλι την πρωτιά, αλλά βρεθεί αντιμέτωπη με μια πεντακομματική Βουλή. Το εκλογικό σενάριο, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών είναι το πιθανότερο να συμβεί, έχει ανάψει φωτιές στην κυβερνητική παράταξη και κάνει ακόμη και πρωτοκλασάτους υπουργούς να ανησυχούν για την επανεκλογή τους. Αυτός εξηγεί όχι μόνον γιατί το κυβερνών κόμμα άρχισε να φλερτάρει το ακροδεξιό ακροατήριο, αλλά και γιατί αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί άνοιξαν την τελευταία περίοδο θέμα νέου εκλογικού νόμου.

Όπως επισημαίνουν εκλογικοί αναλυτές, στην περίπτωση της πεντακομματικής Βουλής, η επόμενη κυβέρνηση θα διαθέτει ισχνή πλειοψηφία που δεν θα υπερβαίνει τις 152- 155 έδρες. Ακόμη και με ανάλυση των πλέον ευνοϊκών δημοσκοπήσεων για τη Ν.Δ., οι οποίες της δίνουν προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ ακόμη και πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες, προκύπτει ότι η κυβερνητική παράταξη δεν μπορεί να υπερβεί τις 155 έδρες, ενώ εάν χάσει και τη μάχη στις μονοεδρικές περιφέρειες που θεωρούνται ανοικτές (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά), τότε η κοινοβουλευτική της δύναμη μπορεί να πέσει ακόμη και στις 152 έδρες.

Σημαντική απώλεια εδρών θα προκύψει για τη Ν.Δ. στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ αναμένεται να συγκεντρώσουν το 80% της κοινοβουλευτικής δύναμής τους, με βάση τον εκλογικό νόμο. Στο ενδεχόμενο, δηλαδή, που η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα και ο ΛΑΟΣ εκλέξει 8-9 βουλευτές, εξασφαλίζοντας ποσοστό έως 3,5%, τότε η κυβερνητική παράταξη αναμένεται να χάσει δύο έδρες στην Α΄ Αθήνας, τρεις ή τέσσερις έδρες στη Β΄ Αθήνας και τουλάχιστον τέσσερις έδρες στις εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Και με 43% οριακή νίκη

«Για να εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία 151 εδρών χρειάζεται 42% σε μια πεντακομματική Βουλή», τονίζει ο εκλογικός αναλυτής κ. Ηλ. Νικολακόπουλος και επισημαίνει ότι «εάν δεν πάμε σε μια πολωμένη εκλογική αναμέτρηση όλα δείχνουν η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματιική». Ο εκλογικός νόμος, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις προσεχείς εκλογές, οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στον συσχετισμό των βουλευτικών εδρών και σε μειωμένη πλειοψηφία για το πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Νικολακόπουλου, σε μια πεντακομματική Βουλή με 43% το πρώτο κόμμα θα κινηθεί περί τις 154 έδρες, ενώ εάν είναι τετρακομματική θα εξασφαλίσει 158 έδρες.

Μια εκλογική αναμέτρηση που το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε «οριακή αυτοδυναμία» βλέπει και ο πρόεδρος της ΜRΒ κ. Δημ. Μαύρος, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα του ΛΑΟΣ θα είναι ο «καθοριστικός παράγοντας» για την εικόνα της επόμενης Βουλής.

Για την εικόνα του ΛΑΟΣ, ο κ. Μαύρος αναφέρει ότι φαίνεται να έχει παγιώσει ένα ποσοστό γύρω στο 3,5%, αλλά παραμένει ζητούμενο πώς θα λειτουργήσουν οι ψηφοφόροι του την ώρα της κάλπης. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι συμφέρει το κόμμα τού κ. Καρατζαφέρη το ότι βρίσκεται η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, αλλά μένει να αποδειχθεί εάν το ποσοστό του είναι ψήφος διαμαρτυρίας και εάν υπάρχει κομματική συνοχή στους ψηφοφόρους του».

Ο κ. Νικολακόπουλος παρατηρεί ότι ο ΛΑΟΣ «ενώ έδειχνε ανοδική τάση τώρα δείχνει μια στασιμότητα περί το 4% που έχει διπλή ανάγνωση: από τη μία το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έχει παγιώσει μιαν επιρροή που το φέρνει πάνω από το εκλογικό όριο του 3%, αλλά από την άλλη φαίνεται ότι έχασε τη δυναμική που εμφάνιζε κι επομένως είναι άδηλο πού θα καταλήξει τελικά…».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “