Κάλπες «Κωνσταντίνου και Ελένης»

Πρόωρες εκλογές στις 20 Μαΐου με πρόσχημα τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Αυτή η πρόταση έπεσε στο τραπέζι του Πρωθυπουργού από δύο κεντρικά πολιτικά στελέχη τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια πρόταση που μοιάζει να είναι ταυτόχρονα απειλή προς την αντιπολίτευση πως εάν στηρίξει τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα διστάσει να προσφύγει το συντομότερο στις κάλπες προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.

Τα δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που εισηγούνται επίμονα στον Πρωθυπουργό εκλογές τον Μάιο φοβούνται ότι οι κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν στις 8 Ιανουαρίου δεν θα έχουν προηγούμενο. «Εάν αρχίσουν ξανά καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια θα τερματιστούν μετά το Πάσχα που αυτό σημαίνει ότι η φετινή σχολική χρόνια θα πάει χαμένη», λέει κυβερνητικό στέλεχος Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων με τις πρόωρες εκλογές και προσθέτει: «Στον δεύτερο κύκλο κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να μην έχει σύμμαχο ένα μέρος της κοινωνίας, όπως συνέβη με τις κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου, και δικαίως διότι οι γονείς κάποια στιγμή θα πουν: Εσείς κυβερνάτε, εσείς να βρείτε τη λύση». Με αυτό το δεδομένο οι εισηγητές της πρότασης για εκλογές τον Μάιο πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός με μια τέτοια κίνηση θα επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα αναστείλει τη διάθεση και άλλων κοινωνικών ομάδων για κινητοποιήσεις. Κακή συγκυρία
Είναι γεγονός ότι με τη νέα χρονιά η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολύ κακή συγκυρία. Ανοίγουν σχεδόν ταυτόχρονα τρία μεγάλα θέματα της Παιδείας τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση δημιουργούν όμως ένα εκρηκτικό συνδυασμό ικανό να ξεσηκώσει για πολύ καιρό μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Το πρώτο θέμα που θα είναι και σπίθα για να ανάψει η φωτιά είναι η ψηφοφορία για το άρθρο 16 στις 10 Ιανουαρίου. Ακολουθεί στις 18 του ίδιου μήνα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ιδιωτικά κολέγια. Πριν κοπάσει ο θόρυβος για όλα αυτά η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, να ανοίξει τα χαρτιά της για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα πρέπει να έρθει στη Βουλή ο πολυσυζητημένος νόμος-πλαίσιο της κ. Μ. Γιαννάκου.

Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με την εισήγηση που έχει δεχθεί ο Πρωθυπουργός είναι οι εκλογές να προκηρυχθούν στις αρχές Απριλίου- δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάθεση του νομοσχεδίου. «Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την χειρότερη εκδοχή, δηλαδή την γενίκευση των κινητοποιήσεων σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης μέσα στον Απρίλιο και αυτή την εξέλιξη πρέπει να την προλάβουμε», λέει κορυφαίος υπουργός.

Με την εισήγηση πάντως για εκλογές τον Μάιο δεν συμφωνούν πολλοί υπουργοί, βουλευτές και κορυφαία κομματικά στελέχη καθώς εκτιμούν ότι οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν πριν από το φθινόπωρο. «Οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν ούτε με προσχήματα ούτε με διλήμματα», λέει κοινοβουλευτικό στέλεχος και υποστηρίζει πέραν των όσων θα πει η αντιπολίτευση «οι πολίτες εύλογα θα αναρωτηθούν γιατί αυτά που δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πρώτη θητεία της θα τα εφαρμόσει στη δεύτερη που εκ των πραγμάτων δεν θα είναι το ίδιο ισχυρή».

Στη μάχη με κρυφούς άσους για το άρθρο 16

ΚΡΥΜΜΕΝΟΥΣ άσους επιστρατεύουν τα δύο μεγάλα κόμματα σχετικά με το επίμαχο άρθρο 16 για την Ανώτατη Παιδεία. Η κόντρα αναμένεται να κορυφωθεί από τις 10 Ιανουαρίου στη Βουλή- υπό το αυστηρό βλέμμα των κομμάτων της Αριστεράς που θα κατηγορήσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για υπόγειες συμφωνίες.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν είναι άλλο από την ομοιογένεια των απόψεων που διατυπώνονται γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16 στο εσωτερικό της. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση του άρθρου 16 στη Βουλή, θα επιδιώξουν πιθανότατα να δημιουργήσουν στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνο για την αναθεώρηση του άρθρου 16, έχει ταυτόσημη θέση με αυτήν της κυβέρνησης και συναινεί απολύτως στην ίδρυση και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ισορροπία εντυπώσεων
Ταυτόχρονα, στόχος της κυβέρνησης θα είναι να φέρει την αξιωματική αντιπολίτευση αντιμέτωπη με τον χώρο της Αριστεράς, που διαφωνεί κάθετα με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, προκειμένου να ισορροπήσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την ανοιχτή κόντρα του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα με τον Συνασπισμό. Εκ παραλλήλου η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκθέσει πολιτικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γι΄ αυτό και θα επιχειρήσει να πείσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει τη δυνατότητα να «συμμαζέψει» το κόμμα του σε μία κοινή πλατφόρμα για το άρθρο 16, επικαλούμενη τις δημόσιες διαφωνίες (αν και στο τυπικό μέρος) ορισμένων στελεχών όπως π.χ. ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να καταδείξει στους πολίτες ότι η θέση του για το άρθρο 16 διαφοροποιείται σε πάρα πολλά σημεία από την αντίστοιχη πρόταση της κυβερνητικής παράταξης. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρά τις εισηγήσεις στελεχών για μερική αναδίπλωση- π.χ. να αρνηθεί να ψηφίσει τώρα το άρθρο 16, προκειμένου να περάσει από την επόμενη Βουλή οπότε και θα απαιτείται η ψήφος 180 βουλευτών κι αυτό για να μην επικεντρωθούν οι προβολείς της δημοσιότητας στο ΠΑΣΟΚ- θα επιμείνει σύμφωνα με πληροφορίες στη γραμμή του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή εκφράσθηκε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή και δεν είναι άλλη από την ψήφιση υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Προτάσεις 15 σημείων
Παράλληλα, θα επαναδιατυπώσει τις προτάσεις 15 σημείων για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι απαξιώνει τη δημόσια Παιδεία και θα τονίσει ότι σκανδαλωδώς βοηθά τον ιδιωτικό τομέα και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Ωστόσο, θα απαντήσει στην Αριστερά ότι με ενδεχόμενη διατήρηση του άρθρου 16 δεν θα προστατευθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά θα εγκαταλειφθεί στην ασυδοσία. Επίσης το ΠΑΣΟΚ θα επισημάνει ότι το άρθρο 16 είναι ένα μικρό τμήμα των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει θέτοντας όλη τη συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο άρθρο. Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός αναμένεται να επαναλάβουν τις αιτιάσεις τους ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει σε συμφωνία για αναθεώρηση του άρθρου 16 και θα επαναλάβουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, επιμένοντας στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Στόχος τους είναι υπό την πίεση των εξελίξεων να αναγκάσουν το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει υπέρ της αναθεώρη- σης του άρθρου 16.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “