Εκλογομαγειρέματα κορυφής

Ζυμώσεις κορυφής άρχισαν από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου ο Πρωθυπουργός να καταλήξει στην τελική του απόφαση, αν πρέπει να πάρει το ρίσκο να προχωρήσει σε εκλογές τον Μάιο ή το αργότερο στις 3 Ιουνίου.

O Κ. Καραμανλής αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές του στο Νυμφαίο αποφάσισε να συναντηθεί με όλα τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησής του και να ακούσει τις απόψεις τους γι΄ αυτό το μείζον ζήτημα. Πρώτα θέλει να ακούσει εκείνους που εμφανίζονται αρνητικοί για τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Η αρχή έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος επισήμως πήγε στο Μαξίμου να ενημερώσει τον πρόεδρο ΠΡΩΤΑ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ Ο Πρωθυπουργός πρώτα θέλει να ακούσει εκείνους που εμφανίζονται αρνητικοί για τον εκλογικό αιφνιδιασμό για θέματα της αρμοδιότητάς του. Στη συζήτηση ωστόσο- παρ΄ ότι αυτό διαψεύδεται- κυριάρχησε το θέμα των εκλογών την άνοιξη.

Η άποψη του υπουργού Εσωτερικών, την οποία εκφράζει σε όλες τις συνεντεύξεις του αλλά και τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει στόχο την εξάντληση της τετραετίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος για αιφνιδιασμούς την άνοιξη. Κατά τον κ. Παυλόπουλο, προέχει η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία- κατά την άποψή του- πρέπει να γίνει σε κλίμα συναίνεσης, ενώ τον Μάιο πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις μεθεπόμενες εκλογές. Ο υπουργός Εσωτερικών αφήνει μόνο ένα παράθυρο για εκλογές τον Οκτώβριο, σε περίπτωση- όπως λέει- κατά την οποία θα υπάρξουν μεγάλα εμπόδια για τις μεταρρυθμίσεις, είτε αφορούν την Παιδεία είτε αφορούν οποιοδήποτε άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία.

Με την Ντόρα Μπακογιάννη
Οι ζυμώσεις αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα καθώς ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί την Ντόρα Μπακογιάννη, που θα εκθέσει εφ΄ όλης της ύλης τις απόψεις της. Ούτε η υπουργός Εξωτερικών πάντως είναι ενθουσιασμένη με την ιδέα να στηθούν κάλπες την άνοιξη. Εκτιμά ότι δεν ωφέλησαν ποτέ κανένα κόμμα οι εκλογές που έγιναν με προσχήματα. Προτείνει η κυβέρνηση να εξαντλήσει στον διάλογο και την πειθώ όλα τα περιθώρια που έχει, ώστε να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία με περιορισμένες αντιδράσεις. Προσθέτει ωστόσο στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις της ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για το οποίο εξελέγη και τονίζει ότι αν υπάρξουν εμπόδια σε αυτό τον δρόμο, τότε ο Πρωθυπουργός πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει και να μη διστάσει να προχωρήσει σε εκλογές.

Στενός συνεργάτης
Μετά την υπουργό Εξωτερικών ο κ. Καραμανλής θα δεχθεί τον Δ. Σιούφα, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του και εμπιστεύεται πάντα το κριτήριό του. Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει παρόμοιες απόψεις με τον κ. Παυλόπουλο και πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Θα συμφωνούσε ωστόσο με εκλογές το φθινόπωρο αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Και την άλλη εβδομάδα
Οι επαφές του κ. Καραμανλή αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να συνεχιστούν. Πριν οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του θα ακούσει τις απόψεις των κ.κ. Σουφλιά, Αλογοσκούφη και Μεϊμαράκη, οι οποίοι εκτιμούν ότι το φθινόπωρο είναι ο κατάλληλος χρόνος για τις κάλπες. Καθοριστικό ρόλο ωστόσο θα παίξει η άποψη του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος επηρεάζει τις σημαντικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Ο υπουργός Επικρατείας αποφεύγει να εκφραστεί δημοσίως για το θέμα αυτό, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του πάντως δεν θεωρεί απαγορευτικές τις πρόωρες εκλογές.

Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός

ΕΝΑ ΑΠΟ τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι των συναντήσεων του Πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός. Και αυτό γιατί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που πιστεύουν πως αν ο Πρωθυπουργός δεν ρισκάρει εκλογές τον Μάιο, πρέπει να προχωρήσει σε αντικατάσταση ορισμένων υπουργών ώστε να κλείσει το κεφάλαιο της εκλογολογίας και να μπορέσει να προωθήσει με νέα δυναμική τις αλλαγές που σχεδιάζει. Ο ανασχηματισμός ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι εύκολη υπόθεση διότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αν υπουργοποιηθούν κάποιοι από εμάς, οι υπόλοιποι θα δημιουργήσουμε προβλήματα στην κυβέρνηση εντός και εκτός Βουλής, διότι δεν μπορούμε να εμφανιστούμε στις εκλογικές μας περιφέρειες ως αποτυχημένοι», λέει βουλευτής που γνωρίζει καλά ότι αυτή την ώρα δεν έχει καμία δυνατότητα να καταλάβει υπουργικό αξίωμα.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, εκείνων που βλέπουν συνάδελφους τους που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια να βρίσκονται στην κυβέρνηση σχεδόν τρία χρόνια και περιμένουν να έρθει και η σειρά τους. Οι βουλευτές αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και προτείνουν ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο υφυπουργών, τα πρόσωπα πρέπει να ανακυκλώνονται ώστε όλοι οι βουλευτές να έχουν ίσες ευκαιρίες στην επανεκλογή τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “