Η πολιτική δεν είναι πασαρέλα

Στην πολιτική τίποτε δεν είναι θέσφατο», λέει η βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ζέττα Μακρή, αμφισβητώντας ευθέως τις επιλογές της Ρηγίλλης στην εκλογική της περιφέρεια, τη Μαγνησία, για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Η βουλευτής, η οποία πρωταγωνιστεί επί έναν μήνα σε μια δημόσια αντιπαράθεση με τον πρώην γραμματέα του κόμματος κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη, επιμένει ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να είχε αλλάξει υποψήφιο νομάρχη στη Μαγνησία και υποψήφιο δήμαρχο στον Βόλο, για να μη χρεωθεί μια διπλή εκλογική ήττα.

Η βουλευτής από τη μία πλευρά επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε από την κόντρα με τον κ. Μεϊμαράκη, δηλώνοντας ότι η αντιπαράθεση «δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα» και ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, αλλά από την άλλη αφήνει εκ νέου αιχμές για όσα διαδραματίστηκαν και φωτογραφίζει τους κομματικούς επιτελείς ως υπευθύνους για τις αποτυχημένες επιλογές στη Μαγνησία, υποστηρίζοντας ότι η ίδια είχε εγκαίρως ενημερώσει σε ανώτερο κομματικό επίπεδο για την ανάγκη αλλαγής υποψηφίων. Όταν ερωτάται, εξάλλου, εάν αυτή η αντιπαράθεση πλήττει τη δημόσια εικόνα της, σημειώνει με έμφαση ότι διαφωνεί με όσους προτιμούν να «τσαλακώσουν» την πολιτική για να μην «τσαλακώσουν» τη δημόσια εικόνα τους.

Τίποτα δεν είναι θέσφατο
Για την κ. Μακρή είναι ξεκάθαρο ότι η κεντρική γραμμή της Ν.Δ. να είναι εκ νέου υποψήφιοι όλοι οι εν ενεργεία νομάρχες και δήμαρχοι δεν θα έπρεπε να ακολουθηθεί στην εκλογική της περιφέρεια. «Υπήρξε και δημοσιοποιήθηκε μια γενική κομματική θέση, σύμφωνα με την οποία οι εν ενεργεία νομάρχες και δήμαρχοι θα ήταν, εφόσον το επιθυμούσαν, ξανά υποψήφιοι. Θέση, που είναι πολιτικά ορθή και με την οποία κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει. Όμως στην πολιτική, όπως και στη ζωή, τίποτε δεν είναι θέσφατο. Η επιτυχία δεν είναι “τέκνο” μιας γενικής απόφασης, αλλά εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε διαφοροποιήσεις ή και να δημιουργήσουν τις εξαιρέσεις οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Άλλωστε, η παραπάνω γενική θέση δεν τηρήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια σε ολόκληρη τη χώρα. Όφειλα, ως πολιτικός και βουλευτής της Ν.Δ., να επισημάνω σε ανώτερο κομματικό (και μόνο) επίπεδο τις όποιες εκτιμήσεις μου για τους υποψηφίους στους κορυφαίους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς του νομού στον οποίον εκλέγομαι, και στη συνέχεια- όπως και έκαναυπερασπίστηκα την απόφαση του κόμματός μου χωρίς να δημοσιοποιήσω οποιαδήποτε διαφωνία μου. Δηλαδή έπραξα το πολιτικά και κομματικά αυτονόητο», τονίζει και προσθέτει:

Όχι πρόωρες εκλογές
«Είναι αυτονόητο ότι το πρόβλημα είχε εντοπισθεί και ότι σχετικές συζητήσεις έγιναν προεκλογικά μέσα στα αρμόδια όργανα. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι απόψεις των άλλων πολιτικών παραγόντων του νομού συνέπεσαν. Το θέμα, πλέον, για μένα θεωρείται λήξαν και εκτιμώ ότι επιδίωξη όλων πρέπει να είναι το να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ευελιξία επιλογών στο μέλλον». Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο, η βου«Στην λευτής της Ν.Δ. θεωρεί ότι θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και τάσσεται ευθέως κατά των πρόωρων εκλογών: «Ήμουν και είμαι οπαδός της τετραετίας. Θεωρώ πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της και να συνεχίσει το έργο της μέχρι τότε. Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακόψει την πορεία τους. Η κοινωνική θέληση είναι δεδομένη και η γρήγορη προώθησή τους εξαρτάται από τη δική μας δουλειά και αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας συναντούν και θα συναντούν πάντα αντιδράσεις, αφού αλλάζουν κατεστημένες καταστάσεις και δημιουργούν συγκρούσεις με μικροσυμφέροντα».

Προκρίνει, μάλιστα, τις αλλαγές στην Παιδεία και θεωρεί ότι μπορούν να προωθηθούν χωρίς να υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις. «Κάθε ουσιαστική αλλαγή», λέει, «θίγει κατεστημένα συμφέροντα ή αντιλήψεις, βολεμένες συντεχνίες ή ομάδες. Σημασία έχει ότι η κοινωνική πλειοψηφία δείχνει ώριμη να στηρίξει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις αντικειμενικές ανάγκες των καιρών. Άρα, δεν προβλέπω να υπάρξει εκτεταμένη αναταραχή, αλλά περιορισμένες αντιδράσεις ακαδημαϊκών οπισθοφυλακών που θα πέσουν στο κενό. Η κοινωνία θέλει την αλλαγή στην Παιδεία».

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Η αβρότητα στη συμπεριφορά δεν αποκλείει την ανταγωνιστικότητα στην πράξη. Και στο πολιτικό πεδίο ο ανταγωνισμός, ακόμη και μεταξύ ομοϊδεατών, είναι πάντα έντονος. Για να μην πω ότι, συχνά, η υπερβολική ευγένεια των ανδρών πολιτικών έναντι των γυναικών συναδέλφων τους εμπεριέχει και μια χροιά συγκατάβασης. Σε τελευταία ανάλυση πάντως, ο ανταγωνισμός στην πολιτική είναι γένους ουδετέρου!

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ
Η κυβέρνησή μας υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, τολμώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στις ΔΕΚΟ, στην Παιδεία, στη θεσμική λειτουργία του δημόσιου βίου. Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, ιδιαίτερα, είχε το σθένος και την αποφασιστικότητα να συγκρουσθεί με συντεχνιακά συμφέροντα, με κλειστές προνομιακές ομάδες, με αγκυλώσεις και στρεβλές νοοτροπίες του παρελθόντος ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓ. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ
Η αντιπαράθεση δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα και το θέμα θεωρείται λήξαν. Όμως στην πολιτική, όπως και στη ζωή, τίποτε δεν είναι θέσφατο. Η επιτυχία δεν είναι «τέκνο» μιας γενικής απόφασης, αλλά εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε διαφοροποιήσεις ή και να δημιουργήσουν τις εξαιρέσεις οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τον κανόνα
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Μαρία Παυλάκη
Η σύγκρουσή σας με τον κ. Μεϊμαράκη έχει πάρει προσωπικό χαρακτήρα και τεράστια διάσταση. Δεν σας ανησυχεί ότι η διαρκής αναφορά σε αυτή την αντιπαράθεση δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια εικόνα σας;

Ούτε προσωπικό χαρακτήρα είχε για μένα το όλο ζήτημα ούτε θεωρώ ότι είχε τις διαστάσεις που του δόθηκαν από μερίδα, τουλάχιστον, του Τύπου. Λυπούμαι που ένα τριτεύον ενδοκομματικό ζήτημα προσέλαβε εκ του μη όντος τη μορφή προσωπικής τριβής. Μιλώντας γενικά, θεωρώ ότι ακόμη και η έντονη δημόσια πολιτική διαβούλευση αποτελεί απόδειξη δημοκρατικής λειτουργίας και ότι η πολιτική περικλείει ένα άθροισμα μικρών και μεγάλων συγκρούσεων, οι οποίες είναι αναπόφευκτες και χαρακτηρίζουν τον πολιτικό και τη δημόσια εικόνα του.

Δυστυχώς καμιά φορά για να μην «τσαλακώσουμε» τη δημόσια εικόνα μας, «τσαλακώνουμε» την πολιτική. Είμαι από αυτούς που διαφωνούν με αυτή την πρακτική. Κωνσταντίνα Αγγελίδη
Είστε μια νέα και όμορφη γυναίκα.

Σας δυσκόλεψε ή σας διευκόλυνε στην πολιτική αυτό;

Οι νέες και ωραίες κάνουν για τη σκηνή, η πολιτική έχει άλλες απαιτήσεις. Η πολιτική δεν είναι πασαρέλα, είναι μαραθώνιος- και μάλιστα απαιτητικός. Άλλα, πιο ανθεκτικά χαρακτηριστικά από τη νεότητα και την ομορφιά απαιτούνται για μια πορεία με συνέχεια στον δημόσιο βίο. Νέοι και ωραίοι διάττοντες αστέρες υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλοί. Στην πραγματικότητακι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια γυναίκα πολιτικό-, αν η καλή εμφάνιση δεν συνοδεύεται από ουσιαστικό και συνεπή πολιτικό λόγο, καταλήγει να γίνει μπούμερανγκ. Ο ψηφοφόρος δεν επιλέγει, προοπτικά, τους εκπροσώπους του με προδιαγραφές καλλιστείων, αλλά με βάση αυτό που εκφράζουν κι αυτό που παράγουν. Βασίλειος Πανταλάκης
Οι συνάδελφοί σας στη Βουλή αντιμετωπίζουν με αβρότητα τις γυναίκες ή τις βλέπουν ανταγωνιστικά;

Η αβρότητα στη συμπεριφορά δεν αποκλείει την ανταγωνιστικότητα στην πράξη. Και στο πολιτικό πεδίο ο ανταγωνισμός, ακόμη και μεταξύ ομοϊδεατών, είναι πάντα έντονος. Για να μην πω ότι, συχνά, η υπερβολική ευγένεια των ανδρών πολιτικών έναντι των γυναικών συναδέλφων τους εμπεριέχει και μια χροιά συγκατάβασης. Σε τελευταία ανάλυση πάντως, ο ανταγωνισμός στην πολιτική είναι γένους ουδετέρου!

Διονύσης Πετρούλιας
Η κυβέρνησή σας είναι στην εξουσία σχεδόν τρία χρόνια. Γιατί δεν τολμά να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε; Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν αποδέχομαι ότι γίνεται κοσμογονία μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνησή μας υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, τολμώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στις ΔΕΚΟ, στην Παιδεία, στη θεσμική λειτουργία του δημόσιου βίου. Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, ιδιαίτερα, είχε το σθένος και την αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με συντεχνιακά συμφέροντα, με κλειστές προνομιακές ομάδες, με αγκυλώσεις και στρεβλές νοοτροπίες του παρελθόντος. Και προφανώς η μάχη των μεταρρυθμίσεων είναι μία διαρκής πρόκληση για μία κυβέρνηση που εννοεί να δουλεύει για το μέλλον. Από την άλλη, μια μεταρρυθμιστική κοσμογονία δεν θα ήταν ρεαλιστική πολιτική. Η κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί και να αφομοιώσει απεριόριστο αριθμό αλλαγών, για τις οποίες δεν έχει προετοιμασθεί.

Χρειάζονται μέτρο και μεθοδικότητα. Στην πολιτική, δεν αρκεί να τολμάς να κάνεις δύο βήματα μπρος, πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις κι ένα βήμα πίσω αν κριθεί αναγκαίο. Καμιά πραγματική μεταρρύθμιση δεν συντελείται σε κενό αέρος.

Γιώργος Βασιλειάδης
Πού οφείλέται η μεγάλη αδυναμία που επιδεικνύει πλέον η Αστυνομία στην πάταξη της εγκληματικότητας; Κάποιοι μιλούν για διάλυση της ΕΛ.ΑΣ.

Όλες οι σύγχρονες κοινωνίες- και δη οι μεγαλουπόλεις- αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οξυμμένο πρόβλημα εγκληματικότητας. Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, στον βαθμό μάλιστα που έχει καταστεί σταυροδρόμι μεταναστευτικών ρευμάτων. Ωστόσο η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει πολύ καλύτερη σε σύγκριση με σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Στην πραγματικότητα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει περιορισθεί αισθητά μέσα στην τελευταία διετία. Νομίζω πως τα μεμονωμένα εγκληματικά γεγονότα προβλήθηκαν υπερβολικά και, επιπλέον, υπήρξε προσπάθεια αναμόχλευσης των φόβων και του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών με περισσή ευκολία και ανέξοδη κινδυνολογία. Προφανώς, η προσπάθεια αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Προφανώς ο μέσος πολίτης δικαιούται περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά στην καθημερινότητά του. Όχι όμως ότι ζούμε και υπό καθεστώς ανασφάλειας.

Προς τι η φιλολογία των ανασχηματισμών;

«ΟΧΙ» σε έναν νέο ανασχηματισμό, λέει η κ. Μακρή. Η βουλευτής εκτιμά ότι το κυβερνητικό έργο βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή που δεν επιτρέπει ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα.

«Η κυβέρνηση», αναφέρει η κ. Μακρή, «έχει όλη τη δυναμική που απαιτείται για να προχωρήσει στο έργο της. Υπάρχει το πρόγραμμα, υπάρχουν οι στόχοι, υπάρχει η θέληση, διαμορφώνεται η απαραίτητη κοινωνική συνεννόηση, υπάρχουν τα πρόσωπα και όλα αυτά δημιουργούν τη δυναμική. Προς τι λοιπόν η φιλολογία των ανασχηματισμών; Στον αθλητισμό δοκιμές νέων παικτών γίνονται στην προετοιμασία ή σε νεκρές για μία ομάδα περιόδους και όταν το πρωτάθλημα δεν είναι στην κρίσιμη καμπή του.

Την περίοδο που μια κυβέρνηση βρίσκεται στο ζενίθ της προσπάθειάς της για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, για ποιον λόγο να προχωρήσει σε δοκιμές;».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “