Μολότοφ σωτηρίας για Γιαννάκου- Πολύδωρα

Δεύτερη ευκαιρία δίνουν στη Μαριέττα Γιαννάκου και τον Βύρωνα Πολύδωρα οι μολότοφ και οι κάμερες. Οι δυο υπουργοί που έχουν βρεθεί αρκετές φορές στη δίνη του κυκλώνα και πολλοί στη Ν.Δ. μέχρι πριν από λίγες μέρες προέβλεπαν την απομάκρυνσή τους από την κυβέρνηση, τώρα, γίνονται ξανά οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων τουλάχιστον για τους προσεχείς δυο μήνες
O κ. Κ. Καραμανλής, όπως λένε κορυφαίοι υπουργοί, το μεσημέρι της Τετάρτης βρήκε το άλλοθι που αναζητούσε προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει τους προβολείς από την υπόθεση της τρομοκρατίας και τη συζήτηση για τις κάμερες, δυο θέματα τα οποία είχαν οδηγήσει την κυβέρνηση στη γωνία. Η κλιμάκωση της βεντέτας αστυνομικών και αναρχικών, που προκάλεσε μια ακόμη κατάληψη του Πολυτεχνείου και πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να κατεβάσει από το ράφι τις αλλαγές στην παιδεία και να τις ρίξει στο τραπέζι.

Το άσυλο. Αυτή τη φορά το πρώτο θέμα στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις για την παιδεία δεν είναι οι αιώνιοι φοιτητές, η αξιολόγηση των καθηγητών και το πρόγραμμα σπουδών, αλλά το πολυσυζητημένο πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς ο Πρωθυπουργός και οι επιτελείς του εκτιμούν ότι θα έχουν σύμμαχο τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. «Ο κόσμος πλέον απαιτεί από εμάς να κάνουμε κάτι να τελειώσει αυτή η υπόθεση της λεηλασίας των πανεπιστημίων που συνεχίζεται επί 20 χρόνια με τον ίδιο τρόπο» τόνιζε χθες κορυφαίος υπουργός ο οποίος εκτιμούσε το θέμα θα αναδείξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ τα πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. με ομιλίες, δηλώσεις και συνεντεύξεις τους θα συντηρούν το θέμα στην επικαιρότητα και θα επαναλαμβάνουν με έμφαση: «Φτάνει πια».

Πράσινο φως. στην πρώτη γραμμή ξανά την κ. Μ. Γιαννάκου και τον Βύρωνα Πολύδωρα. Η υπουργός Παιδείας ύστερα από πολλές εβδομάδες αναμονής, σιωπής και αγωνίας για το πολιτικό της μέλλον από χθες πήρε το πράσινο φως από το Μαξίμου να βγει ξανά μπροστά. «Ετοίμασε τις τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, διότι από στιγμή σε στιγμή το φέρνεις στη Βουλή» ήταν το μήνυμα που πήρε η υπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν χθες ότι η ακριβής ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν έχει αποφασιστεί. Το σχέδιο ωστόσο του Μεγάρου Μαξίμου είναι επίσπευση κατά ένα μήνα. Δηλαδή ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τον Απρίλιο, τώρα το πιθανότερο είναι για τις αρχές Μαρτίου, ενδεχομένως και τέλη Φεβρουαρίου.

Στήριξη. Αλλά και ο Βύρων Πολύδωρας πετάει στα σύννεφα από το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς βρίσκεται στην αρχή μιας δεύτερης ευκαιρίας που το έδωσε ο Πρωθυπουργός. Μέσα σε 6 ημέρες άλλαξε εντελώς το κλίμα στο Μαξίμου για τον ίδιο. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής όταν πήγε να ενημερώσει για τρομοκρατικό χτύπημα βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δυσφορία του Πρωθυπουργού για τη λειτουργία της Αστυνομίας ενώ η ατμόσφαιρα στην συζήτηση, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ήταν πολύ παγωμένη. Το αρνητικό κλίμα που εισέπραξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν εμφανές στις δηλώσεις που έκανε κατά την έξοδό του από το Μαξίμου. Το μεσημέρι της Πέμπτης όμως η υποδοχή που του επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός είχε γεύση απ΄ τα παλιά. Από την περίοδο της αντιπολίτευσης, όταν ο Κ. Καραμανλής σε κάθε συνεδρίαση που ήταν παρών ο Β. Πολύδωρας έβρισκε τρόπο να αστειευτεί μαζί του. «Να είσαι ήρεμος, να έχεις ψυχραιμία και υπομονή» του είπε φιλικά στη συνάντηση της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός και τον διαβεβαίωσε ότι θα τον στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί.

Στην πρώτη γραμμή. Έτσι, με τη νέα στρατηγική του Μαξίμου, από τη Δευτέρα περνούν στην πρώτη γραμμή η Μ. Γιαννάκου και ο Β. Πολύδωρας. Η πρώτη καλείται να δώσει στη Βουλή τη δύσκολη μάχη για να περάσει το νομοσχέδιό της. Ο δεύτερος καλείται να αντιμετωπίσει «με τρόπο αποτελεσματικό αλλά και αναίμακτο», όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, τα νέα αναπόφευκτα επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας που θα εκδηλωθούν αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου. Τα αποτελέσματα θα δείξουν εάν οι δυο υπουργοί θα βελτιώσουν την θέση τους σ΄ αυτή τη δεύτερη ευκαιρία ή θα αποδειχθούν τα μοιραία πρόσωπα για την κυβέρνηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “