Ο πόλεμος στη Β΄ Αθηνών έφερε τα «λαμόγια»

Φωτιές ανάβουν στην κυβέρνηση οι ακρότητες Γιακουμάτου, καθώς πυροδοτούν το πολιτικό σκηνικό σε μια περίοδο όπου το Μαξίμου επιδιώκει να κρατήσει ήπιους τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση.
Η υβριστική επίθεση του υφυπουργού Απασχόλησης εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, δημιουργεί ρήγματα σε αυτόν τον σχεδιασμό και λειτουργεί συσπειρωτικά για την αξιωματική αντιπολίτευση. Το Μαξίμου είναι ενοχλημένο από τις κραυγές του κ. Γιακουμάτου, όπως προκύπτει και από τις σαφείς αποστάσεις που κράτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τα λεχθέντα του υφυπουργού («σύγκρουση μέχρι τέλους με τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ» κ.λπ.). Ο κ. Ρουσόπουλος άφησε ακάλυπτο τον κ. Γιακουμάτο για τους χαρακτηρισμούς, λέγοντας ότι αυτή «δεν είναι φρασεολογία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση». Τη διαφωνία του εξέφραζε την ίδια ώρα και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Απ. Σταύρου, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ασεβείς και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί- του κ. Γιακουμάτου- δεν ήταν αναγκαίοι» και ότι ο ίδιος «δεν θα διέπραττε κάτι τέτοιο». Οι επιτελείς του Μαξίμου και της Ρηγίλλης πάντως, σε μια εμφανή προσπάθεια να κλείσει το θέμα, «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΥΛ» Το «προσωπικό στυλ του» και την πίεση από την εσωκομματική διαμάχη για τις εκλογές στη Β΄ Αθηνών επικαλείται η Ν.Δ.
επικαλούνται το «προσωπικό στυλ» του κ. Γιακουμάτου, ενώ εκτιμούν ότι ο υφυπουργός Απασχόλησης κατέφυγε στην οξύτητα υπό την πίεση της εσωκομματικής διαμάχης για τις εκλογές στη Β΄ Αθηνών. Ο σκληρός διαγκωνισμός των γαλάζιων στελεχών στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας οδηγεί σε ακρότητες, όπως παραδέχονται κομματικοί παράγοντες, αφού οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές που εκλέγονται σε αυτήν προσπαθούν να αυξήσουν την πελατεία τους στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματος, στον οποίο εμφανίζει μεγάλη δυναμική τελευταία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας.

Η εικόνα αυτή προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι στον πόλεμο της Β΄ Αθηνών αναμένονται ακόμη πιο άγρια επεισόδια. Κατά τις ίδιες πηγές, ακόμη και η επεισοδιακή εκδήλωση της ΔΑΚΕ στη Ρηγίλλης και η σκληρή επίθεση των γαλάζιων συνδικαλιστών στον υφυπουργό Εσωτερικών Απ. Ανδρεουλάκο και σε άλλα μέλη της κυβέρνησης συνδέεται με τον «ακήρυκτο πόλεμο» στη Β΄ Αθηνών, αφού αρκετοί εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ στοιχίζονται πίσω από υπουργούς και βουλευτές που εκλέγονται στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Στο άγχος της επανεκλογής απέδιδαν εν πολλοίς τα ίδια στελέχη και το προχθεσινό παραλήρημα του κ. Γιακουμάτου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν έλειψαν χθες και οι βολές από τους συνυποψηφίους του στη Β΄ Αθηνών. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος σχολίασε με νόημα (στη ΝΕΤ) ότι «ο καθένας έχει προσωπικό τρόπο για να εκφραστεί και πάνω σ΄ αυτό ο κ. Γιακουμάτος έχει χαράξει τη δική του πορεία…».

Προκλητικός και στην «ανασκευή»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ να είναι προκλητικός ακόμη και στην προσπάθειά του να ανασκευάσει. Ο υφυπουργός Απασχόλησης διευκρίνισε ότι δεν αναφερόταν σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε συγκεκριμένα. Ωστόσο, έβαλε στο στόχαστρο τον πρώην υπουργό κ. Α. Τσοχατζόπουλο επειδή είχε επικρίνει τα προχθεσινά του σχόλια κάνοντας λόγο για «κατρακύλημα της Ν.Δ.». «Τους είπα γαλλιστί ό,τι κομψότερο μπορούσα να πω. Θα μπορούσα να πω και χειρότερα. Δεν κάνω βήμα πίσω σε αυτό…», επέμεινε ο κ. Γιακουμάτος.

ΠΑΣΟΚ: Εισαγωγή χυδαιότητας στην πολιτική ζωή της χώρας

ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ χυδαιότητας στην πολιτική ζωή της χώρας κατηγόρησε χθες το ΠΑΣΟΚ τον υφυπουργό Γερ. Γιακουμάτο, με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε ο τελευταίος κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου επιτέθηκε και κατά του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, η στάση του οποίου «αποκαλύπτει τη διπλή τακτική της κυβέρνησης»: επίσημα χρησιμοποιεί θεσμική γλώσσα και ταυτόχρονα επιτρέπει σε κυβερνητικά στελέχη «να ασχημονούν σε όλα τα επίπεδα».

Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, η επίθεση Γιακουμάτου δεν θεωρείται τυχαία. Αντίθετα, έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας στελέχη όπως ο Β. Πολύδωρας ή ο Γ. Γιακουμάτος, επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης εν όψει των εκλογών, προκειμένου να συσπειρώ- σει ψηφοφό- ρους ακραί- ων πολιτικών πεποιθήσεων. Κατά τις ίδιες πηγές, στον βωμό του κυβερνητικού στόχου να περιθωριοποιηθεί το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, η κυβέρνηση δεν διστάζει να απαξιώσει πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη. Επίσης, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι τόσο ο κ. Πολύδωρας προ εβδομάδων όσο και ο κ. Γιακουμάτος τώρα, «βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Νέα επίθεση
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερ. Γιακουμάτος, στην προσπάθειά του δήθεν να ανασκευάσει, επιτέθηκε και πάλι στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά ανέφερε ως… παράδειγμα το κλείσιμο επιχειρήσεων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες- όπως ισχυρίσθηκε- είχαν ευθύνες τα συγκεκριμένα στελέχη. Η δήθεν ανασκευή που επιχείρησε ο κ. Γιακουμάτος έδωσε την ευκαιρία στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου να μιλήσει για προσπάθεια… γελοιοποίησης του κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «δεν χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία (όπως αυτή του κ. Γιακουμάτου) η κυβέρνηση, αν χρησιμοποιήθηκε ποτέ».

Το ΠΑΣΟΚ πάντως πέρασε χθες στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας απαράδεκτες μεθοδεύσεις και ύποπτες καθυστερήσεις στην ανάκριση για το ζήτημα της μίζας των 2,5 εκατ. ευρώ της συμμορίας των κουμπάρων στο σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ. Ο κ. Ευθυμίου έθεσε τρία ερωτήματα, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ ζητεί επίσημη απάντηση. Πρώτον, τι αποτελέσματα υπάρχουν σε σχέση με την έρευνα για το σκάνδαλο των κουμπάρων τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη; Δεύτερον, σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η σοβαρή καθυστέρηση; Τρίτον, γιατί ο αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που διερευνούσε την «ύποπτη» διαγραφή από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Επιτροπής Ανταγωνισμού έφυγε με πολυήμερη άδεια και η διερεύνηση σταμάτησε;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “