Υπουργοί σε προεκλογική τροχιά

Σε προεκλογική παγίδα έχει βρεθεί η κυβέρνηση μετά τον αιφνιδιασμό του Γ. Παπανδρέου, όπως παραδέχονται δημοσίως κορυφαίοι υπουργοί, ενώ το Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την παράλυση της κυβερνητικής μηχανής και να πείσει υπουργούς, υφυπουργούς και κομματικά στελέχη να αφήσουν για αργότερα το κυνήγι του σταυρού.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση κινείται με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας, προβεβλημένοι υπουργοί κήρυξαν ήδη από χθες την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη, ο οποίος μάλιστα βλέπει την ώρα της κάλπης πολύ κοντά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ Ο υπουργός Πολιτισμού βλέπει την ώρα της κάλπης πολύ κοντά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας στη Βουλή της αναθεωρητικής διαδικασίας στη Βουλή. Με δεδομένο ότι λόγω της Αναθεώρησης η Βουλή δεν μπορεί να διαλυθεί πριν από τις 29 Μαρτίου, τότε ανοικτή ημερομηνία εκλογών, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Πολιτισμού, υπάρχει για την κυβέρνηση από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

«Είναι κακό»
«Με την πρόταση μομφής του κ. Παπανδρέου και με την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα, στην ουσία έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο και αυτό είναι κακό για τον τόπο», δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης (στον Αlpha) και πρόσθεσε: «Αν συνυπολογίσει κανείς τα δεδομένα και δει ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι και ο λόγος που δεν αφήνει το παραμικρό παράθυρο για εκλογές νωρίτερα, διαφορετικά όλη η διαδικασία ακυρώνεται, τότε νομίζω ότι με το που τελειώνει αυτή η διαδικασία, η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές». Κατά τον υπουργό Πολιτισμού μάλιστα, αυτό το εκλογικό σενάριο άφησε ανοικτό και ο Πρωθυπουργός, λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους». Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Βουλγαράκη κινήθηκε χθες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εξέφρασε (στη ΝΕΤ) την ανησυχία του ότι από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο «μπορεί να φθάσουμε στο σημείο που θα παραλύσει η Δημόσια Διοίκηση» και γι΄ αυτό «οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Επιμένει ο Ρουσόπουλος για εξάντληση τετραετίας

ΤΟΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ της κυβέρνησης σε προεκλογικό σκηνικό παραδέχονται οι περισσότεροι υπουργοί, οι οποίοι λένε ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλήγμα από την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και το αίτημα του Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές. Αυτό το κλίμα που μπορεί να οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε παράλυση της κυβερνητικής μηχανής, προσπαθεί από χθες με συντονισμένες κινήσεις να αποτρέψει το Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος έσπευσε να συμπληρώσει τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, λέγοντας ότι «εκλογές στην ώρα τους» σημαίνει εξάντληση της τετραετίας. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος.

Σύσσωμη η κυβέρνηση, πάντως, έβαλε και χθες στο στόχαστρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο υπέδειξε ως αποκλειστικό υπεύθυνο για το κλίμα πολιτικής όξυνσης. Ο κ. Βουλγαράκης εκτίμησε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις και αναταραχή στο κοινωνικό πεδίο με υποκινητές τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “