Ο Μάιος φθάνει... με κάλπες

Ποντάρουν στις 20 Μαΐου ως την πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πολλά κυβερνητικά στελέχη και ακόμη περισσότεροι βουλευτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός αναζητεί την κατάλληλη ευκαιρία να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με αυτό το χρονοδιάγραμμα κινούνται πλέον και στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου και τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο κ. Καραμανλής θα πάει σε εκλογές το αργότερο εντός του Ιουνίου. Τα σενάρια για εκλογές στο τέλος της άνοιξης εντάθηκαν χθες όταν έγινε γνωστό ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζουν εξορμήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός και έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο παράλυσης της κυβερνητικής μηχανής, καθώς ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ετοιμάζουν εξορμήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας- Κλειδί, η ολοκλήρωση στη Βουλή της αναθεωρητικής διαδικασίας παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εσωτερικών, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος δεν έχουν πεισθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αντίθετα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιτελικών στελεχών που θεωρούν ότι η προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας στη Βουλή είναι πλέον το πιθανότερο από τα εκλογικά σενάρια που επεξεργάζεται το Μαξίμου.

Τον βγάζουν μπροστά
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να αφήσει τον χρόνο να τρέχει από τη στιγμή που και η αντιπολίτευση έθεσε επισήμως θέμα εκλογών», τονίζει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που εκτιμά ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Βουλή έδειξε τον δρόμο της κάλπης όταν ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «δελεαστικό» το αίτημα για εκλογές από τη στιγμή που θα έχει τελειώσει το αναθεωρητικό έργο της παρούσας Βουλής.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του να εντείνει τη δημόσια παρουσία του το επόμενο διάστημα, ενώ οι επιτελείς της Ρηγίλλης σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα εξορμήσεων του κ. Καραμανλή στην περιφέρεια για τις προσεχείς εβδομάδες και έως το Πάσχα. «Ο Κων. Καραμανλής είναι το ισχυρότερο χαρτί της κυβέρνησης και το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται σταθερά σε πρώτο πλάνο», τονίζουν παράγοντες της Ρηγίλλης.

Ο σχεδιασμός αυτός αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γραμματέα του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Μαξίμου δεν θέλει μέσα από ένα πρόγραμμα περιοδειών να εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός ότι έχει αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα διαβεβαιώνει ότι κινείται με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας. Γι΄ αυτό τον λόγο ο σχεδιασμός προβλέπει επισκέψεις-αστραπή του κ. Καραμανλή σε διάφορες περιοχές που θα συνδυάζονται με διάφορες εκδηλώσεις, όπως εγκαίνια έργων κ.ά.

● Επίσης, οι εξορμήσεις του Πρωθυπουργού θα συνδυαστούν και με τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις της Ν.Δ. που θα αρχίσουν το αργότερο εντός του Μαρτίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη αποφασιστεί να γίνουν τρεις κεντρικές προσυνεδριακές εκδηλώσεις εκτός Αθηνών (σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα ή Λάρισα) στις οποίες θα μιλήσει ο κ. Καραμανλής, ενώ αναμένεται να παραβρεθεί και σε κάποιες μικρότερες εκδηλώσεις που θα γίνουν με αφορμή το Συνέδριο σε άλλες πρωτεύουσες νομών.

Έβγαλαν τα ημερολόγια

Οι υπουργοί έχουν αρχίσει τη… μελέτη του ημερολογίου. Με δεδομένο ότι η τελευταία ψηφοφορία για τις αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28 Μαρτίου αν όχι νωρίτερα (σ.σ.: η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί επίσπευση της διαδικασίας κατά μία εβδομάδα με την τελική ψηφοφορία να γίνεται στις 22 Μαρτίου ), ο χρόνος για να στηθούν κάλπες μπορεί να αρχίσει να τρέχει από τα τέλη Απριλίου, αφού εκ του Συντάγματος απαιτείται η πάροδος ενός μήνα από τη διάλυση της Βουλής έως τη διεξαγωγή των εκλογών. Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν όμως ότι η επίσημη προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να συμπέσει με τις πασχαλινές γιορτές και κατά τις εκτιμήσεις τους ο προεκλογικός χρόνος θα αρχίσει να τρέχει μετά την Κυριακή του Θωμά (15 Απριλίου ), με αποτέλεσμα η πρώτη ανοικτή ημερομηνία για τις κάλπες να είναι η 20 Μαΐου. Όπως λένε μάλιστα κυβερνητικές πηγές, εκλογές μέσα στον Μάιο έχουν εισηγηθεί τις τελευταίες ημέρες στον Πρωθυπουργό τα μισά, σχεδόν, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “