Εκλογικός «διχασμός» στην κυβέρνηση

Σε διελκυνστίδα που χωρίζει την κυβέρνηση στα δύο έχει εξελιχθεί το θέμα των πρόωρων εκλογών. Και ελάχιστοι στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι η εκλογολογία μπορεί να κλείσει, έστω και αν το Μαξίμου δηλώνει κατηγορηματικά ότι κινείται με στόχο την εξάντληση της τετραετίας.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εμφανίζονται οργισμένοι που η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές όχι μόνον παραμένει ανοικτή, αλλά κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα με ευθύνη υπουργών, υφυπουργών και των περισσοτέρων βουλευτών της Ν.Δ. «Η πίεση των υπουργών για πρόωρες εκλογές αναγκάζει την κυβέρνηση να κλείνει σε καθημερινή βάση κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Έτσι, όχι μόνο συντηρείται το θέμα, αλλά μεγαλώνει και ο κίνδυνος να βρεθεί ο Κ. Καραμανλής ανακόλουθος και ασυνεπής εάν στην πορεία, για διάφορους λόγους, αλλάξει η ατζέντα και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ανοίξουν στο πρωθυπουργικό γραφείο», λέει επιτελικό στέλεχος του κόμματος που διαβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός σε Μαξίμου και Ρηγίλλης δεν προβλέπει, αυτήν την ώρα, το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες πριν το φθινόπωρο.

Η δυσφορία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι έκδηλη στη Ρηγίλλης, ενώ αρκετοί στο κομματικό επιτελείο αφήνουν αιχμές ότι οι περισσότεροι υπουργοί που ανοίγουν δημοσίως θέμα πρόωρων εκλογών κινούνται με υστεροβουλία και προσπαθούν να καλύψουν την αναποτελεσματικότητα των υπουργείων τους. Πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έκαναν αυτή την ανάγνωση πίσω από τις γραμμές της παρέμβασης του γραμματέα του κόμματος κ. Ζαγορίτη, ο οποίος συνέστησε στους υπουργούς να αφήσουν την εκλογολογία και να κοιτάξουν τη δουλειά τους γιατί έτσι θα γίνουν παραγωγικότεροι.

Τρεις τάσεις. Έστω και αν η δημόσια προεκλογική συζήτηση με τη συμμετοχή των υπουργών υποχωρήσει το επόμενο διάστημα, οι ίδιοι κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στους υπουργούς που θέλουν πρόωρες εκλογές κι εκείνους που θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας. Οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος και Γ. Βουλγαράκης έχουν ήδη ταχθεί ανοικτά υπέρ της προσφυγής στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι, ενώ το σενάριο αυτό έχουν αφήσει να διαφανεί ότι προκρίνουν και οι κ.κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης και Μιχ. Λιάπης. Στο δεύτερο εκλογικό σενάριο, το οποίο προβλέπει εκλογές το φθινόπωρο, βρίσκονται πιο κοντά οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Σουφλιάς, Μαριέττα Γιαννάκου, αλλά και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης που περιμένει στο μεσοδιάστημα να αρθεί και η δημοσιονομική επιτήρηση από τις Βρυξέλλες.

Το τρίτο σενάριο επικροτούν οι περισσότεροι υπουργοί της λεγόμενης «καραμανλικής» ομάδας, όπως οι κ.κ. Πρ. Παυλόπουλος, Δημ. Σιούφας και Σ. Τσιτουρίδης, οι οποίοι έχουν εισηγηθεί να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για ολοκλήρωση της τετραετίας και σε κάθε περίπτωση να μη γίνουν εκλογές πριν από το φθινόπωρο του 2007.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “