Μετωπική για άσυλο- μάνατζερ

Σε μετωπική σύγκρουση με πανεπιστημιακούς και φοιτητές οδεύει η κυβέρνηση μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σήμερα η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Oεπίμαχος νόμος-πλαίσιο, ο οποίος από τον περασμένο Ιούνιο μπαινοβγαίνει στο συρτάρι της κ. Γιαννάκου, παρουσιάζεται στην Κυβερνητική Επιτροπή και τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει τώρα στην κρίσιμη αυτή κίνηση, επειδή εκτιμά ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην κοινωνία»: Η κυβέρνηση, όπως έλεγαν κυβερνητικες πηγές, «είναι έτοιμη και να συνεργαστεί για ενδεχόμενες αλλαγές, αλλά και να συγκρουστεί προκειμένου να περάσει η μεταρρύθμιση στην Παιδεία». Ο κ. Καραμανλής, μάλιστα, δέχεται εισηγήσεις να πάρει το θέμα πάνω του και να παρουσιάσει ο ίδιος, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου.

Αν και οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου έχουν οριστικοποιηθεί, παραμένουν σε εκκρεμότητα επιμέρους ζητήματα για τα οποία καλείται να πάρει σήμερα τις τελικές αποφάσεις η Κυβερνητική Επιτροπή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τους «αιώνιους φοιτητές», ενώ έχει αποφασιστεί να είναι τελικά διπλάσιος ο χρόνος από τα προβλεπόμενα έτη σπουδών, ανά σχολή, μέσα στο οποίο θα πρέπει ο φοιτητής να έχει πάρει πτυχίο, διαφορετικά θα διαγράφεται από τη σχολή, παραμένει ανοικτό εάν ο περιορισμός θα ισχύσει για τους μελλοντικούς φοιτητές ή θα καταλαμβάνει και όσους φοιτούν σήμερα. Πάλι σενάρια εκλογών
Πάντως, η κίνηση του Πρωθυπουργού επανέφερε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι εάν οι κινητοποιήσεις γενικευθούν και προκληθεί κοινωνική αναταταραχή τις προσεχείς εβδομάδες, ο κ. Καραμανλής δεν θα διστάσει να προκηρύξει εκλογές πριν από το καλοκαίρι με δίλημμα τις αλλαγές στην Παιδεία. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, έλεγαν ότι παρ΄ ότι περιμένουν κινητοποιήσεις υπάρχει κόπωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα κύμα αντιδράσεων που θα τη δυσκολέψει να προωθήσει τον νόμο-πλαίσιο.

Στην απόφαση του Μαξίμου για επίσπευση του νόμου για τα ΑΕΙ συνέβαλαν, όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., δύο ακόμη παράγοντες. Ο πρώτος ήταν η υπόθεση Βαρθολομαίου, η οποία κυριαρχεί στην επικαιρότητα και προκαλεί μεγάλη φθορά στη Ν.Δ. Η παρέμβαση του υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, μάλιστα, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε με επιστολή τις εισαγγελικές αρχές ότι μπορούν να εξέγξουν ανά πάσα στιγμή τους διαγωνισμούς προμηθειών του ΙΚΑ, θεωρήθηκε ότι μόνον αρνητικά αποτελέσματα είχε για την εικόνα της κυβέρνησης.

Επίσης, με την επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξουν φωνές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ταχθούν υπέρ κάποιων από τις αλλαγές. Και σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα σπεύσει να μιλήσει για διγλωσσία στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι μόνον αυτή εγγυάται την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων».

Σε θέσεις μάχης πανεπιστημιακοί- φοιτητές

ΛΑΔΙ στη φωτιά της αναταραχής στην Παιδεία ρίχνεισύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς- η κυβέρνηση με την επίσπευση κατάθεσης του νέου νόμου- πλαισίου. Παράλληλα, τινάζει στον αέρα την εξεταστική περίοδο, η οποία χάνεται οριστικά στα περισσότερα Ιδρύματα αν οι καταλήψεις δεν σταματήσουν ώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές- που συνεχίζουν τις καταλήψεις σε 315 σχολές- σκόπευαν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους αυτή την εβδομάδα με αποκορύφωμα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης και στη συνέχεια να αλλάξουν βηματισμό ανοίγοντας τα πανεπιστήμια.

Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ι. Μαΐστρος, «η κυβέρνηση φαίνεται πως παίζει προεκλογικά παιχνίδια με τα πανεπιστήμια κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την Παιδεία». Η ΠΟΣΔΕΠ, όπως είπε ο πρόεδρός της κ. Λαζ. Απέκης, θα είναι σε διαρκή ετοιμότητα και θα συνεδριάσει αμέσως μόλις δημοσιοποιηθεί ο νόμος- πλαίσιο.

Πού διαφωνούν
Οι πανεπιστημιακοί διαφωνούν κυρίως με τις προβλέψεις οικονομικού χαρακτήρα που, όπως λένε οι πληροφορίες, θα περιέχονται στον νέο νόμο. Διαφωνούν στην θέσπιση 4ετών συμβολαίων μεταξύ των ΑΕΙ και πολιτείας, στη συσχέτιση της χρηματοδότησης με την τήρηση αυτών των συμβολαίων και με την εισαγωγή «μάνατζερ» στα πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές από την πλευρά τους αντιδρούν κατ΄ αρχήν στη μεταβίβαση της ευθύνης για το άσυλο στα πρυτανικά συμβούλια, όπως και στις προβλέψεις για θέσπιση ορίου σπουδών, στους περιορισμούς στις μεταφορές μαθημάτων, ενώ οι φοιτητικές παρατάξεις δεν βλέπουν θετικά τη διάταξη που θα θεσπίζει καθολική ψηφοφορία όλων των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές.

Παρέμβαση 27 καθηγητών
Παρέμβαση προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να γίνει «εξαντλητικός δημόσιος διάλογος» επί του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνουν είκοσι επτά καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνουν « η χαοτική αρρυθμία που επικρατεί στα ΑΕΙ δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο πια. Φοιτητές κλειδώνουν τις σχολές και σφετερίζονται καταχρηστικά ένα πεδίο το οποίο δεν ανήκει μόνο σε αυτούς. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο υιοθετούν μια κουλτούρα που είναι βαθύτατα εξουσιαστική. Όμως το πανεπιστήμιο είναι ξένο προς κάθε μορφή εξουσίας η οποία επιχειρεί να το αλώσει».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “