Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ταξικό

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι κόμμα ασύνταχτων σχολιαστών της επικαιρότητας, δηλώνει με τη συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και επικροτεί την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να διαγράψει τον κ. Κίμωνα Κουλούρη.

«Κάθε αποπομπή στελέχους αποτελεί αναμφίβολα μια σκληρή και επώδυνη απόφαση, την οποία όμως κάθε ηγέτης οφείλει και δικαιούται να λαμβάνει προκειμένου να οριοθετεί ο ίδιος και όχι τρίτοι- ή ακόμη και οι αντίπαλοί μας- το πολιτικό μήνυμα και την εικόνα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Άλλωστε ανάμεσα σε έναν στιβαρό και αποφασιστικό ηγέτη και έναν αδύναμο και ετεροπροσδιοριζόμενο πολιτικό, εγώ- και νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών- προτιμώ τον πρώτο».

Παράλληλα ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης διαφωνεί με όσους εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά και διέγραψε τον κ. Κουλούρη γιατί δεν τολμούσε να διαγράψει τον κ. Πάγκαλο. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα της διαγραφής δεν τέθηκε διαζευκτικά: ή Πάγκαλος ή Κουλούρης. Θέμα διαγραφής τέθηκε μόνο για τον κ. Κουλούρη. Αντί όμως να εστιάζουμε στα πρόσωπα, που είναι και το πιο εύκολο, ας ανοίξουμε το βλέμμα μας στην ευρύτερη εικόνα», λέει με έμφαση το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ απαντά και στην κατηγορία που δέχεται το κόμμα του ότι η πρόταση μομφής ήταν ένας τρόπος να κάνει πίσω στο άρθρο 16 ο κ. Γ. Παπανδρέου διότι δεν άντεχε την εσωκομματική πίεση στο κρίσιμο αυτό θέμα: «Η θέση ευθύνης του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 παραμένει η ίδια μέχρι κεραίας. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου το έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα και σε κάθε τόνο μέσα από συνεντεύξεις του. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα νομιμοποιήσουμε μια καθ΄ όλα προσχηματική αναθεωρητική διαδικασία που συνιστά στην ουσία προσπάθεια μετάθεσης από την κυβέρνηση των αδιεξόδων της δικής της πολιτικής σε δήθεν ανεπάρκειες του Συντάγματος».

ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 Η θέση ευθύνης του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 παραμένει η ίδια μέχρι κεραίας. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου το έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα και σε κάθε τόνο μέσα από συνεντεύξεις του. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα νομιμοποιήσουμε μια καθ΄ όλα προσχηματική αναθεωρητική διαδικασία που συνιστά στην ουσία προσπάθεια μετάθεσης από την κυβέρνηση των αδιεξόδων της δικής της πολιτικής σε δήθεν ανεπάρκειες του Συντάγματος Καταλαβαίνω αυτά που λέτε, η πραγματικότητά όμως είναι ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μετακυλίεται για τη μεθεπόμενη Βουλή και μέχρι τότε το άναρχο τοπίο που υπάρχει σήμερα στη λειτουργία των παραρτημάτων των κολεγίων θα συνεχιστεί;

Αυτό θα έπρεπε να το σκεφτεί η κυβέρνηση προτού επιδείξει πρωτοφανή αδιαλλαξία απέναντι και στις 20 συνολικά προτάσεις που εξ αρχής κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ εν όψει της αναθεώρησης. Η κυβερνητική πλειοψηφία, παραβιάζοντας την υποχρέωση συναίνεσης που απαιτεί το πνεύμα του Συντάγματος, δεν αποδέχθηκε ούτε μία από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Με δική της αποκλειστικά ευθύνη εξανεμίστηκε το σημαντικό κεκτημένο της συναινετικής αναθεώρησης του 2001.

ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ» Η κατάσταση στον χώρο των τραπεζών είναι προκλητικά ανεξέλεγκτη και κοινωνικά άδικη. Η Ν.Δ. παραβλέπει τα παράνομα τοκοτεχνάσματα, τον ανεύθυνο δανεισμό, τους αναίτιους πλειστηριασμούς, τους «τραμπουκισμούς» των εισπρακτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες. Εμείς απαιτούμε το ρίσκο που συνεπάγεται η ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα να μοιράζεται δίκαια στην κοινωνία και όχι μονομερώς στους καταναλωτές, όπως συμβαίνει σήμερα ΓΙΑΤΙ, ΩΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΠΑΘΟΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ;
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές απ΄ ό,τι πριν από 30 χρόνια. Αυτό που μας διαφεύγει δυστυχώς είναι ότι ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το ελληνικό πανεπιστήμιο γίνεται όλο και πιο ταξικό, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι από τα κατώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα αδυνατούν να μπουν σ΄ αυτό και υποχρεώνονται να προσφύγουν στις ιδιωτικές σχολές ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ;
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πολιτικό τηλεμάρκετινγκ. Κι όσοι αντιλαμβάνονται έτσι τον ρόλο αυτού του επιστημονικού εργαλείου τότε σίγουρα δεν έχουν θέση στον χώρο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι οποίες και οφείλουν να κάνουν πιο αποτελεσματικά βήματα στον τομέα της αυτορρύθμισής τους Οι πληροφορίες λένε ότι σήμερα κατατίθεται ο νόμος της κ. Γιαννάκου για τα ΑΕΙ. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη φορά τι στάση θα κρατήσει.

Με την αρχική κυβερνητική πρόταση είχαμε εκφράσει τις διαφωνίες μας. Τώρα υποθετικά δεν μπορώ να μιλήσω. Να δούμε πρώτα τον νόμο και μετά θα τοποθετηθούμε. Να είστε βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι θα καταθέσουμε και τις δικές μας προτάσεις.

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης όπως άλλωστε και όλοι οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αποφεύγουν δημοσίως να κάνουν προβλέψεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, παρότι όλοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία: «Μου ζητάτε να γίνω μάντης για ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της ανάλογα με το τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος. Θα αποφύγω να κάνω πρόβλεψη. Σημειώνω μόνο ότι η βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι οι εκλογές θα ήταν περίπατος γι΄ αυτήν, έχει μεταβληθεί σε αβεβαιότητα και ανησυχία», λέει με έμφαση ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πιστεύει ότι το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ για την κυβέρνηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “