Απειλούν ξανά με εκλογές τον Μάιο

Τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι ξαναφουντώνουν στην κυβέρνηση. Μετά το σοκ Βαρθολομαίου- στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι «το ξεπέρασαν με μικρά τραύματα»- οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με αλαζονεία απειλούν ξανά με εκλογές τον Μάιο αν υπάρξουν αντιδράσεις στις αλλαγές για τα ΑΕΙ που προωθήθηκαν άρον άρον προς ψήφιση στη Βουλή.

«Πρόεδρε, αν κάνουμε εκλογές τον Μάιο θα κερδίσουμε με 4 μονάδες, μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία», προέτρεψε τον Πρωθυπουργό κορυφαίος υπουργός, ο οποίος καιρό τώρα πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από το καλοκαίρι. Δεν είναι ο μόνος πλέον που ζητάει εκλογές τον Μάιο. Ακόμη και συνάδελφοί του που θεωρούν ότι η Ν.Δ. πρέπει να κινηθεί με στόχο την εξάντληση της τετραετίας, παραδέχονται τώρα ότι την περίοδο αυτή έχει διαμορφωθεί «πέραν κάθε προσδοκίας, η καλύτερη δυνατή συγκυρία» για μια άνετη εκλογική νίκη.

Μάλιστα, για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, οι υποστηρικτές της άμεσης προσφυγής στις κάλπες επικαλούνται άγνωστες δημοσκοπήσεις και πληροφορίες από «δημοσκόπους», οι οποίοι τους διαβεβαιώνουν, όπως ισχυρίζονται, ότι η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. άνοιξε και πάλι.

Ο Πρωθυπουργός ακούει με προσοχή τους συνομιλητές του, αλλά αποφεύγει να πει την άποψή του διότι, όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίος υπουργός, «εάν σε έναν από εμάς πει τι σκέφτεται, με βεβαιότητα αυτό θα διαρρεύσει και θα χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού». Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Καραμανλής παρακολουθεί με επιφύλαξη το κλίμα ευφορίας που του μεταφέρουν τα στελέχη του γιατί, όπως σημειώνει στενός συνεργάτης του, «ξέρει καλά ότι το πολιτικό κλίμα είναι όπως η κινούμενη άμμος». «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα φοβόμασταν ότι θα βυθιστούμε με την υπόθεση Βαρθολομαίου και τώρα νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι μας στο πολιτικό πεδίο», λέει το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας με έμφαση ότι ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις «εν θερμώ» και όπως εκτιμά, αυτό θα συμβεί και για το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Αναταραχή για την Παιδεία.
Οι επιτελείς του Μαξίμου, αν και διαπιστώνουν ότι το κλίμα στην κοινωνία έχει αντιστραφεί για τις αλλαγές στην Παιδεία σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι και θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για νέα απόσυρση του επίμαχου νόμου- πλαισίου, περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις και αν τελικώς δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής. Για να αποφευχθούν μάλιστα απρόβλεπτες καταστάσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν το πεδίο κοινωνικής συναίνεσης, ο Κων. Καραμανλής έχει δώσει εντολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα να αποφευχθεί η χρήση όπλων από αστυνομικούς στα πεδία των κινητοποιήσεων. «Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να αλλάξει τα πάντα και για το νόμο- πλαίσιο και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Πρωθυπουργού είναι αυτή την περίοδο ένα από τα βασικά ερωτήματα σχεδόν για το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ όλοι οι υπουργοί έχουν πάρει ρητή εντολή από το Μαξίμου να μη συντηρούν με δημόσιες δηλώσεις το κλίμα εκλογολογίας. Γι΄ αυτό και οι περισσότεροι παραπέμπουν πλέον στις δηλώσεις του Κων. Καραμανλή ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους»- αναφορά που εκτιμούν ότι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Και κάλπες λόγω ΔΕΗ

Πρόωρες εκλογές ακόμη και λόγω… ΔΕΗ εισηγούνται στον Πρωθυπουργό κορυφαίοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη. Τι σημαίνει αυτό; Η διοίκηση της ΔΕΗ φοβάται ότι τον Ιούνιο και έως τα μέσα Ιουλίου η χώρα και ιδίως τα μεγάλα αστικά κέντρα θα δεινοπαθήσουν από αλλεπάλληλα μπλακ άουτ. Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις ανησυχούν τη διοίκηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, η οποία εκτιμά ότι το φετινό καλοκαίρι ενδεχομένως θα είναι το χειρότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι εκτεταμένες και πολύωρες διακοπές ρεύματος θα δώσουν την εντύπωση πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται υπό διάλυση και η κυβέρνηση θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος από τη λαϊκή δυσφορία. Αυτό είναι ένα ακόμη επιχείρημα των ίδιων στελεχών προς τον κ. Καραμανλή προκειμένου να τον πείσουν να προχωρήσει σε εκλογές τον Μάιο, καθώς κρίνουν ότι μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση θα έχει περισσότερες αντοχές να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση.

Οι επικίνδυνες εβδομάδες για τα μπλακ άουτ είναι οι τέσσερις του Ιουνίου και οι τρεις πρώτες του Ιουλίου. Κι αυτό γιατί υπάρχει υπερφόρτωση του δικτύου και ταυτόχρονα οι πόλεις είναι γεμάτες, καθώς οι καλοκαιρινές άδειες ουσιαστικά αρχίζουν μετά τις 20 Ιουλίου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο για τις διακοπές των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε τουλάχιστον οι μισοί να φύγουν από την Αθήνα τον Ιούλιο. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν, εξάλλου, ότι οι φόβοι για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ θα επιβεβαιωθούν εάν τους καλοκαιρινούς μήνες σημειωθούν και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Οι κάλπες χωρίζουν στα τρία την κυβέρνηση

Οι τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της Ν.Δ. για την ώρα της κάλπης έχουν χωρίσει την κυβέρνηση στα τρία, με τους περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς να βλέπουν ως πιθανότερο το σενάριο των εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο.

ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

ΑΝΟΙΧΤΑ υπέρ της διενέργειας των εκλογών πριν από το καλοκαίρι έχουν ταχθεί ο υπουργός Υγείας Δημ.Αβραμόπουλος και ο υπουργός Πολιτισμού Γ.

Βουλγαράκης. Το ίδιο εκλογικό σενάριο προκρίνουν και οι Ευάγγ.Μεϊμαράκης και Μιχ.Λιάπης, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κερδίσει από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αντιθέτως παίρνει ένα ρίσκο που δεν έχει κανένα λόγο να πάρει.

Πληροφορίες θέλουν και τον υπουργό Επικρατείας να τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, όμως, λόγω της θέσης του, δεν εκφράζει δημοσίως την άποψή του.

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

ΕΚΛΟΓΕΣ το φθινόπωρο εισηγούνται οι Ντόρα Μπακογιάννη, Γ.Σουφλιάς και Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ με το ίδιο σενάριο συντάσσεται πλέον και ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος αναμένει στο μεσοδιάστημα να αρθεί και η δημοσιονομική επιτήρηση από τις Βρυξέλλες και θεωρεί ότι ο τομέας της Οικονομίας μόνο ζημιά μπορεί να υποστεί από μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο, που θα ξεπεράσει μάλιστα το έτος. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να αξιοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, να εξαγγείλει τους βασικούς στόχους της επόμενης τετραετίας και αμέσως μετά να προκηρύξει εκλογές.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

ΜΕ ΣΤΟΧΟ την εξάντληση της τετραετίας κινούνται οι υπουργοί της λεγόμενης καραμανλικής ομάδας, όπως οι Πρ. Παυλόπουλος, Δημ. Σιούφας και Σ.Τσιτουρίδης, καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν διατρέχει ουσιαστικό κίνδυνο εάν αποφασίσει να μηδενίσει το κοντέρ την άνοιξη του 2008. Τον Φεβρουάριο του 2008 θέλουν εκλογές οι κ.κ. Π. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας και Σ. Τσιτουρίδης. Συμφωνούν, ωστόσο, ότι η παρούσα συγκυρία είναι δελεαστική για προσφυγή στις κάλπες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “