Πρόωρο δίλημμα Καραμανλή

Μια δημοσκόπηση που έφθασε στα χέρια του Κώστα Καραμανλή στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έχει κάνει ακόμη μεγαλύτερο το εκλογικό δίλημμα για τον Πρωθυπουργό, που βλέπει να αυξάνονται οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση για κάλπες τον Μάιο, αλλά και να μην υποχωρεί το κύμα αντιδράσεων από καθηγητές και φοιτητές και τα πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά.
Σύμφωνα με την έρευνα που λειτουργεί ως τροχοπέδη για το Μέγαρο Μαξίμου, 60% των πολιτών τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτών των μετρήσεων δεν αφήνουν αδιάφορο τον κ. Καραμανλή. «Ο Πρωθυπουργός δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να θεωρήσει η κοινή γνώμη ότι ο λόγος που θα επικαλεστεί για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών είναι προσχηματικός. Και εάν στηθούν κάλπες τον Μάιο, είναι δύσκολο να πεισθεί η κοινωνία ότι αυτό δεν έγινε για λόγους κομματικού συμφέροντος», λένε οι ίδιες πηγές.

Το φθινόπωρο
Υπό αυτές τις συνθήκες, το φθινόπωρο προβάλλει και πάλι ως ο καταλληλότερος χρόνος για την προκήρυξη εκλογών, καθώς οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ότι σε αυτή την περίπτωση ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα μιλήσουν για πρόωρες κάλπες.

Ωστόσο, μέχρι τον Οκτώβριο μεσολαβούν οκτώ «προεκλογικοί» μήνες, με την κατάσταση στα πανεπιστήμια να μεγαλώνει το ρίσκο για την κυβέρνηση και την πολιτική αντιπαράθεση όσο θα περνούν οι εβδομάδες θα γίνεται εντονότερη. Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. έχουν μεταφέρει στον Πρωθυπουργό την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά με αυτή την ατμόσφαιρα και αυτό είναι, όπως χαρακτηριστικά λένε, το πραγματικό δίλημμα του κ. Καραμανλή.

Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν για την κυβέρνηση από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και με την αναταραχή στα πανεπιστήμια να μην υποχωρεί, είναι ακόμη ένα από τα επιχειρήματα που επιστρατεύουν όσοι υπουργοί θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάει σε εκλογές πριν από το καλοκαίρι. «Με την κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί από τη χαμένη Εξεταστική και τα κλειστά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί ξαφνικά σε ένα νέο τοπίο. Και να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ μια κατάσταση που αρχικώς φαινόταν ιδανική…», λέει κορυφαίος υπουργός, ο οποίος συντάσσεται με όσους εισηγούνται άμεση προσφυγή στις κάλπες. Άλλοι συνάδελφοί του προειδοποιούν για τις απρόβλεπτες καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο από τα πιθανά μπλακ άουτ της ΔΕΗ, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο καυτό σκηνικό της Παιδείας.

«Έχουμε δουλειά»
Τη γραμμή του Μαξίμου έσπευσε χθες να περάσει και ο γραμματέας της Ν.Δ. Ελ. Ζαγορίτης, αναφερόμενος (στον Σκάι) στις φωνές των υπουργών για εκλογές τον Μάιο: «Οι εισηγήσεις είναι όχι απλώς επιτρεπτές αλλά και χρήσιμες και ωφέλιμες. Ο καθένας δικαιούται να καταγράφει και να καταθέτει την άποψή του. Αλλά νομίζω ότι το θέμα πότε θα γίνουν οι εκλογές έχει κλείσει και με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και με τις δηλώσεις τις δικές μας. Δεν τίθεται θέμα εκλογών. Η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει»
Οι υπουργοί συντηρούν την εκλογολογία

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ Δημ. Αβραμόπουλο, Ευάγγ. Μεϊμαράκη, Μιχ. Λιάπη και Γ. Βουλγαράκη που επιθυμούν να στηθούν κάλπες τον Μάιο, την ευνοϊκή συγκυρία που έχει διαμορφωθεί τώρα για τη Ν.Δ. επικαλούνται στους συνομιλητές τους και άλλοι υπουργοί, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αν. Παπαληγούρας και η Φάνη Πετραλιά.

Στον αντίποδα, συνάδελφοί τους όπως οι Γ. Σουφλιάς και Γ. Αλογοσκούφης εκτιμούν ότι το φθινόπωρο το πολιτικό περιβάλλον μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο για τη Ν.Δ., ενώ και ο Πρωθυπουργός δεν θα εμφανιστεί ως ασυνεπής όταν δεσμεύεται πως δεν παίζει με τους θεσμούς. Οι πιέσεις των υπουργών που ζητούν εκλογές τον Μάιο δεν αποτελούν πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή, όπως αναφέρουν παράγοντες του Μαξίμου. Οι ίδιοι τονίζουν, όμως, ότι όσο εντονότερα ακούγονται αυτές οι φωνές τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ξεφύγει η κυβέρνηση από τον κύκλο της εκλογολογίας, που οδηγεί και σε αδράνεια την κυβερνητική μηχανή αφού όλοι θα τρέχουν για τους σταυρούς… Γι΄ αυτό τον λόγο το Μαξίμου διαβεβαιώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, ενώ ο Πρωθυπουργός συναντάται σήμερα με τους κ.κ. Αβραμόπουλο και Βουλγαράκη, δύο από τους βασικότερους υποστηρικτές της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Οι συναντήσεις γίνονται για τα τρέχοντα θέματα των υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού, αλλά οι ίδιες πηγές λένε με νόημα ότι «το μήνυμα που θα εκπέμψουν οι δύο υπουργοί έξω από το Μαξίμου, ότι δηλαδή οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά μπροστά της, αυτή την ώρα έχει την αξία του».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “