Πρόγραμμα εσείς; Παροχές εμείς

Γαλάζιος αντιπερισπασμός με ξύλο και παροχές ακολούθησε χθες την παρουσίαση του προγράμμματος του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να απαξιώσει τις προγραμματικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να προκαταλάβει ότι αυτές δεν θα έχουν απήχηση στους πολίτες.

Με ένα μπαράζ μέτρων και εξαγγελιών κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και επίδειξη αγριότητας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, το κυβερνητικό επιτελείο επιχείρησε να επισκιάσει τη δημοσιοποίηση των προγραμματικών θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι οι πολίτες θα δυσκολευθούν να παρακολουθήσουν «τον δυσνόητο, ασαφή και εν πολλοίς απρογραμμάτιστο λόγο» του κ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε το πρόγραμμα του Κινήματος «μπροσούρα γενικόλογων υποσχέσεων».

«Άγρια φορολογία»
Ο κ. Ρουσόπουλος, εστιάζοντας σε οκτώ σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι τα περισσότερα προγράμματα, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, η αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, η χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής κ.ά., έχουν μπει σε εφαρμογή από τη σημερινή κυβέρνηση. Και αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το νέο πρόγραμμα «υποκρύπτει την πραγματική πρόθεση του κ. Παπανδρέου να φορολογήσει αγρίως τους Έλληνες», καθώς όπως είπε «υπόσχεται υπέρογκες αυξήσεις στις δαπάνες χωρίς να τολμά να πει πού θα βρει τα χρήματα».

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε κινηθεί συντονισμένα για να μετατοπιστεί το επίκεντρο της επικαιρότητας από την παρουσίαση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με δεδομένο ότι το κύριο βάρος του προγράμματος θα έπεφτε στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, το κυβερνητικό επιτελείο επέλεξε τη χθεσινή μέρα για να προχωρήσει είτε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχε παρουσιάσει πριν από μήνες, όπως το νομοσχέδιο για τους μακροχρόνια ανέργους και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, είτε να εξαγγείλει την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόνοιας και μέτρα για τους παλιννοστούντες, οι οποίοι είδαν χθες τους αρμόδιους υπουργούς να τους υπόσχονται οικόπεδα! Κομματικοί παράγοντες εξάλλου δεν θεωρούσαν συμπτωματική τη χθεσινή κλιμάκωση της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των φοιτητών που συνοδεύτηκε μάλιστα και με τη χρήση όπλου από φρουρό του υπουργείου Αιγαίου.

Άνεργοι και μητέρες
Το κύριο βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας για να φύγουν οι προβολείς από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Απασχόλησης. Οι κ.κ. Πρ. Παυλόπουλος και Σ. Τσιτουρίδης υποσχέθηκαν από κοινού παρεμβάσεις στον τομέα της πρόνοιας, όπως την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», βοήθεια για τους ηλικιωμένους και τις εργαζόμενες μητέρες, με τη συνδρομή του Δ΄ ΚΠΣ. Λίγο αργότερα ο υπουργός Απασχόλησης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, άνω των 50 ετών, και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας για τη διετία 2007-08. Στο πλαίσιο του χθεσινού μπαράζ μέτρων εντάσσεται και η χθεσινή αύξηση κατά 20% των πόρων για τα λειτουργικά έξοδα των νομαρχιών, καθώς και η εξαγγελία έργων ανά την επικράτεια, συνολικού κόστους 1,6 δισ. ευρώ, μέσω συμπράξεων του Δημοσίου με ιδιώτες. Η βεντάλια των μέτρων που άνοιξε εσπευσμένα η κυβέρνηση, όπως παραδέχονταν επιτελικά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ., υπαγορεύθηκε από την ανησυχία που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για το ενδεχόμενο μέσα από το νέο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει κι άλλο το κοινωνικό προφίλ του και παράλληλα να αναδειχθεί ένα «έλλειμμα» στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Τα ίδια στελέχη σημείωναν, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν ορατός και μέσα από τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ κερδίζει συνεχώς έδαφος και προηγείται πλέον της Ν.Δ. στα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το κοινωνικό προφίλ των κομμάτων («ικανότερος να αντιμετωπίσει την ακρίβεια», «ποιος είναι πιο κοντά στον λαό», κ.λπ.).

«Εκτός προϋπολογισμού»
Στελέχη του Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. προχωρούν από σήμερα σε υπολογισμό του κόστους κάθε μέτρου, με στόχο να καταδείξουν ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κινείται εκτός των ορίων του προϋπολογισμού της χώρας», όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιοι παράγοντες έκαναν λόγο για «ανακρίβειες» σχετικά με τους προϋπολογισμούς των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για «ανεφάρμοστες εξαγγελίες», εστιάζοντας στην πρόταση για τη χορήγηση δωρεάν Ίντερνετ. Το μέτρο αυτό, υποστήριζαν, δεν μπορεί να προχωρήσει όταν στην αγορά δραστηριοποιούνται ήδη πέντε εταιρίες που παρέχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο και οι χρήστες φθάνουν στο ένα εκατομμύριο, εκτός και εάν το Δημόσιο αναλάβει να καλύψει ένα «κολοσσιαίο κόστος».

Μέτρα και υποσχέσεις

ΤΟ ΚΥΡΙΟ βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας για να φύγουν οι προβολείς από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης που υποσχέθηκαν από κοινού παρεμβάσεις στον τομέα της πρόνοιας. Η επιχείρηση «αντιπερισπασμός» υπαγορεύθηκε από την ανησυχία που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο για το ενδεχόμενο μέσα από το νέο πρόγραμμα του το ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει κι άλλο το κοινωνικό προφίλ του και παράλληλα να αναδειχθεί ένα «έλλειμμα» στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης
Στο 3,2% η διαφορά Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, δείχνει γκάλοπ της ΜRΒ

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ουσιαστικά παραμένει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τη Ν.Δ. να προηγείται κατά 3,2%, σύμφωνα με την τηλεφωνική δημοσκόπηση της ΜRΒ Ηellas που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 26-28 Φεβρουαρίου για την τηλεόραση του Αlpha (σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο, η διαφορά ήταν 3%). Η δημοσκόπηση δείχνει, επίσης, αρνητική αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και παράλληλη αμφισβήτηση της ικανότητας του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στη δημοσκόπηση το 36,3% των ερωτηθέντων δηλώνει υπέρ της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, ενώ το 33,1% υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, η διαφορά υπέρ του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου είναι 18,4%. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός λαμβάνει το 47,9% των προτιμήσεων (ποσοστό μειωμένο κατά 0,6% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο), ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 29,5% (μειωμένο κατά μία μονάδα από τον περασμένο Νοέμβριο).

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, η πλειονότητα των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Το 52% τοποθετείται αρνητικά απέναντι στην τόλμη των μεταρρυθμίσεων, το 58% απέναντι στην πληρότητα και το 66,2% στην ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Στην ερώτηση για το νομοσχέδιο Γιαννάκου, το 50,9% των ερωτηθέντων το αξιολογεί ως θετικό, ενώ το 39,3% εκφράζει αρνητική κρίση. Παράλληλα, το 51,5% συμφωνεί με τη λειτουργία μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας έναντι του 46,1% που διαφωνεί.

Ως προς την αξιολόγηση της ικανότητας του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, το 67,1% εκφράζεται αρνητικά- το αντίστοιχο ποσοστό του περασμένου Νοεμβρίου ήταν 64,9%- έναντι 31,9% που εκφράζεται θετικά. Ωστόσο, το 62,5% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, ποσοστό αυξημένο κατά 1,9% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι. Το 47% διαφωνεί με το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ το 46% συμφωνεί. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία του 61,9% θεωρεί ότι η στάση της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις θα πρέπει να είναι περισσότερο αυστηρή από ό,τι σήμερα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “