Δεν έχουν θέση οι προσωπικές στρατηγικές

Τo ΠΑΣΟΚ παράγει περισσότερες φιλοδοξίες από όσες μπορεί να καταναλώσει. Με τη φράση αυτή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Ρέππας απευθύνει σαφή προειδοποίηση ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν περιθώρια στο κόμμα για προσωπικές στρατηγικές και τονίζει με έμφαση: «Το ΠΑΣΟΚ έχει θεμελιώσει μια πολιτική παράδοση. Οι αρχηγοί του αναδεικνύονται πρωθυπουργοί. Και αυτή η παράδοση δεν πρόκειται να διακοπεί».

Oκ. Δ. Ρέππας στηρίζει ανοιχτά τον κ. Γ. Παπανδρέου και διαφωνεί με όσους τον επικρίνουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στα στελέχη του και ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις σε κρίσιμα θέματα: «Η ηγετικότητα του Γ. Παπανδρέου έχει οικοδομηθεί σταδιακά μέσω της πολύχρονης επιτυχούς θητείας του σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Έχει κύρος και είναι αποδεκτός και διεθνώς πριν καν γίνει αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ. Κύριο μέλημά του είναι να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική νίκη και μέσω αυτής να στηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει με νόημα: «Όλα τα στελέχη έχουμε χρέος να συμβάλλουμε, ώστε ακόμη και εκεί που εκδηλώνονται λάθη και αδυναμίες να τα ξεπερνούμε με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες της συλλογικής προσπάθειάς μας. Και όχι να τα χρησιμοποιούμε σαν μέσο για να ξεπεράσουμε απλώς τον διπλανό σύντροφό μας. Δυστυχώς κάποιες φορές παράγονται περισσότερες φιλοδοξίες, μικρές και μεγάλες, απ΄ όσες μπορεί να καταναλώσει μια ομάδα που οφείλει να είναι συντεταγμένη και μάχιμη».

Ο κ. Δ. Ρέππας δεν συμμερίζεται τα όσα λέγονται περί διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ έπειτα από μια ενδεχόμενη νέα ήττα του κόμματος και χαρακτηρίζει τον κ. Γ. Παπανδρέου ηγέτη μακράς πνοής που λόγω της παράδοσής του δεν τον θαμπώνουν τα αξιώματα: «Ο προοδευτικός κόσμος ανέδειξε την ηγεσία του με τρόπο δημοκρατικό και ευθύ. Όχι μέσω σεναρίων στα ΜΜΕ, ούτε κατόπιν υποδείξεων τρίτων ούτε επενδύοντας σε αρνητικά αποτελέσματα για να δικαιολογηθεί μια εσωτερική ανακατάταξη».

Θα το διαπιστώνετε και εσείς από την επικοινωνία σας με τους πολίτες ότι υπάρχει οργή σε πολλούς ψηφοφόρους σας για τις προσωπικές στρατηγικές κορυφαίων στελεχών.

ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΗ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Θα συμφωνήσω ότι δικαιολογημένα οργίζονται οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ όταν διαπιστώνουν ότι το σημείο αντιπαράθεσης αντί να οριοθετεί τη σχέση μας με τη Δεξιά, μεταφέρεται εντός των τειχών του ΠΑΣΟΚ σαν στοιχείο διαίρεσης και μοχλός εσωστρέφειας Στη Νέα Δημοκρατία, που είναι κυβέρνηση και η στάση της καθορίζει την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών, οι συγκρούσεις και οι διαφορές των υπουργών υποτονίζονται και εξωραΐζονται. Στο ΠΑΣΟΚ, που είναι αντιπολίτευση και έχει μικρότερη σημασία και επίπτωση η στάση των στελεχών του, ακόμη και μικρές αποκλίσεις μεγεθύνονται και προβάλλονται σαν πολιτική κρίση. Γιατί άραγε; Θα συμφωνήσω όμως ότι δικαιολογημένα οργίζονται οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ όταν διαπιστώνουν ότι το σημείο αντιπαράθεσης, αντί να οριοθετεί τη σχέση μας με τη Δεξιά, μεταφέρεται εντός των τειχών του ΠΑΣΟΚ σαν στοιχείο διαίρεσης και μοχλός εσωστρέφειας.

ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ Παραλάβαμε μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη και διαμορφώσαμε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Το ΠΑΣΟΚ το πέτυχε αυτό γιατί: α) έφερε στο προσκήνιο τους αδύναμους και τους αποκλεισμένους δεκαετιών, β) εγκαθίδρυσε δημοκρατικούς θεσμούς ισοπολιτείας, γ) διασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα με την Ελλάδα στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης, δ) βελτίωσε το επίπεδο ζωής όσο δεν είχε επιτευχθεί από τις αρχές του ελεύθερου ελληνικού κράτους Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει σε διαγραφές προκειμένου να ενισχύσει την ηγετική του θέση.

ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΧΥΤΗ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ, ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ Πράγματι, παραδώσαμε την Ελλάδα των λαμπρών Ολυμπιακών Αγώνων και τη μετέτρεψαν στην Ελλάδα της ανισότητας, της ανασφάλειας και του φόβου.
Αυτό δεν είναι λάθος ή αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η πολιτική επιλογή της. Θέλει τον πολίτη εξαρτημένο στο πελατειακό- κομματικό κράτος και την κοινωνία υποταγμένη στον αυταρχισμό της εξουσίας της Δεν συμμερίζομαι αυτή τη θέση. Ο Γ. Παπανδρέου σε μια κρίσιμη καμπή εγγυήθηκε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Εργάστηκε ώς τώρα όχι με εσωκομματικούς όρους αλλά με το όραμα μιας ανοικτής κοινωνίας. Αυτό προϋποθέτει πολιτικό κόμμα που δεν είναι μονολιθικό, αλλά συλλογικός διανοούμενος και μαζί εμπροσθοφυλακή αγώνα. Προϋποθέτει στελέχη που δεν είναι υποτακτικοί χειροκροτητές αλλά χειραφετημένοι σκεπτόμενοι πολίτες. Το κόμμα είναι πρόπλασμα της κοινωνίας που ονειρεύεσαι. Ο Γ. Παπανδρέου και αύριο ως κυβερνήτης δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη διαβούλευση και τη συνεργασία στο πεδίο του αυταρχισμού ούτε να απεμπολήσει τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνοχής ευνοώντας αποκλεισμούς. Αυτό είναι το προφίλ ενός σύγχρονου Ευρωπαίου ηγέτη. Άλλωστε, η διαγραφή είναι το ξίφος που σπάει τον γόρδιο δεσμό όταν δεν λύνεται αλλιώς.

Ωστόσο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρεί ότι από χθες το ΠΑΣΟΚ γύρισε σελίδα: «Μετά το πρόγραμμα και τη χθεσινή ομιλία του προέδρου μπαίνουμε στο κεφάλαιο της εκλογικής νίκης», λέει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “