Προεκλογική περίοδος μακράς διαρκείας

Για το φθινόπωρο ρυθμίζουν πλέον τα εκλογικά τους ρολόγια στη Ν.Δ., ύστερα από τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού για εκλογές το 2008. Η κίνηση του κ. Καραμανλή, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο περιοριζόταν να δηλώνει ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους» αφήνοντας έτσι ανοικτά όλα τα εκλογικά σενάρια, εκτιμάται από κορυφαίους υπουργούς και επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης ότι κλείνει οριστικά το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες πριν από το καλοκαίρι.

Με τις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας να υποχωρούν και το μέτωπο των αγροτών να εξασθενεί πριν καλά καλά συγκροτηθεί, όπως παραδέχονται τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον επιχειρήματα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το οποία να μη θεωρηθούν από την κοινή γνώμη προσχηματικά. Από αυτό τον λόγο υπαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό και η χθεσινή κίνηση του Πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής έβαλε τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αφού δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό γιατί θα εμφανιζόταν ανακόλουθος και ασυνεπής. «Και μόνο γι΄ αυτό τον λόγο ο Κων. Καραμανλής δεν θα πήγαινε αυτή την ώρα σε εκλογές», προσθέτουν με έμφαση.

Το φθινόπωρο
Ωστόσο, ο εκλογικός ορίζοντας επιμηκύνεται- σύμφωνα με τα ίδια στελέχη- για το φθινόπωρο, παρά την πρωθυπουργική διαβεβαίωση για εξάντληση της τετραετίας. Οι περισσότεροι υπουργοί, εξάλλου, τονίζουν ότι οι εκλογές το προσεχές φθινόπωρο δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν πρόωρες και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει να κερδίσει τίποτα εάν αφήσει να τρέξει και ο χειμώνας. Αντιθέτως, σημειώνουν ότι οι κυβερνήσεις συνήθως έχουν απώλειες τον χειμώνα, αφού εκείνη την περίοδο κυριαρχούν τα θέματα της οικονομίας (με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, τη νέα εισοδηματική πολιτική κ.ά.). Με αυτό το σκεπτικό, κορυφαίοι υπουργοί έχουν εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό να μη ρισκάρει και άλλη παράταση του εκλογικού χρόνου για τις αρχές του 2008, αν και έχουν αντιληφθεί, όπως λένε, ότι ο Κων. Καραμανλής «θα ήθελε να ξεφύγει από τον κανόνα και να επιχειρήσει να κερδίσει τις εκλογές με τη συμπλήρωση της τετραετίας». Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μετακυλίοντας τον χρόνο των εκλογών. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι τα προβλήματα εσωτερικής συνοχής που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορέσει να εκμεταλλευθεί αυτή την χρονική παράταση.

Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι πανηγυρικό από την απόφαση του Πρωθυπουργού. Κανείς υπουργός ή βουλευτής δεν έδειχνε ενθουσιασμένος από αυτή την εξέλιξη, καθώς κρίνουν ότι παρά τις χθεσινές αναφορές του κ. Καραμανλή δύσκολα θα μειωθεί ο προεκλογικός πυρετός που έχει καταλάβει το τελευταίο δίμηνο τα περισσότερα στελέχη. Με δεδομένο ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι βουλευτές της Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι κάλπες θα στηθούν πλέον το φθινόπωρο, ελάχιστοι είναι αυτοί που εμφανίζονται πρόθυμοι να βάλουν φρένο στην προεκλογική τους καμπάνια που έχει ήδη αρχίσει. Πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να θεωρούν ότι οι εκλογές τον Μάιο «θα ήταν η καλύτερη λύση» για να πάρουν τέλος και οι «εξαντλητικοί ρυθμοί» στους οποίους κινούνται αυτή την ώρα οι περισσότεροι βουλευτές. «Οι συνεργάτες μου έχουν φτιάξει καθημερινό πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων με φορείς και πολίτες τουλάχιστον έως το Πάσχα. Αυτά τώρα δεν μπορούν να ακυρωθούν, ενώ μετά επίσης θα πρέπει να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς γιατί ο ανταγωνισμός δεν σου επιτρέπει να χαλαρώσεις», λέει βουλευτής της Β΄ Αθηνών. Ο ίδιος, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, είναι μάλιστα επιφυλακτικός με την παράταση, καθώς θεωρεί ότι έτσι «κερδίζει πολιτικό χρόνο και το ΠΑΣΟΚ, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με απρόβλεπτες καταστάσεις».

Ανασχηματισμός
Η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού αναζωπυρώνει στη Ν.Δ. και τα σενάρια για ανασχηματισμό. Οι περισσότεροι βουλευτές, αλλά ακόμη και υπουργοί, θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός, μετακυλίοντας τον χρόνο των εκλογών, μπορεί να προχωρήσει και σε «ήπιες αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να φρεσκάρει την εικόνα της κυβέρνησης και να δώσει την ευκαιρία να δοκιμαστούν κι άλλα στελέχη, όπως χαρακτηριστικά λένε. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για έναν «ανασχηματισμό υφυπουργών», οι οποίοι από την πλευρά τους θεωρούν ότι τα σενάρια αυτά δεν έχουν ανοίξει στο Μαξίμου αλλά αποτελούν «μύχιους πόθους» των βουλευτών.

Εμμονή με τις «μεταρρυθμίσεις»

«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ τριετίας» έκανε ο Πρωθυπουργός στους βουλευτές της Ν.Δ., ενώ περιέγραψε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το κόμμα εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Καραμανλής για ακόμη μία φορά έδωσε έμφαση στις «μεταρρυθμίσεις» και έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη όσον αφορά τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας. «Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάσαμε συνεχίζονται και μετά τις εκλογές του 2008», ήταν η φράση που για τα στελέχη της Ν.Δ. μετακυλίει τον εκλογικό χρόνο.

Σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κοινωνικά μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα (αυξήσεις σε ΕΚΑΣ, συντάξεις ΟΓΑ και επιδόματα ανεργίας), ενώ επανέλαβε τις εξαγγελίες για καθιέρωση της κατώτατης εθνικής σύνταξης και την κατάρτιση σχεδίου κατά της φτώχειας. Παράλληλα, εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στον Γ. Παπανδρέου (χωρίς να τον κατονομάσει), επικαλούμενος για πρώτη φορά και τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να απαξιώσει τις προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «πλειοδοσία εξαγγελιών» και «ανεύθυνο λαϊκισμό» που «υπονομεύει της σταθερή πορεία της χώρας», ενώ είπε πως «κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να εξαπατούν με ανέξοδα λόγια».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “