Πικράναμε και απογοητεύσαμε τον κόσμο

Δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι διοικητές των Ταμείων να ενεργούσαν κατόπιν πολιτικών εντολών ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ υπογραμμίζει ότι οι απορίες που υπάρχουν στην κοινή γνώμη αυτή την περίοδο για τα όσα συμβαίνουν στα Ταμεία είναι λογικές.

Oι πολίτες πιστεύουν ότι «κάτι υπάρχει σε αυτή την υπόθεση» λέει με έμφαση ο βουλευτής και διαπιστώνει πίκρα και απογοήτευση στον κόσμο της Ν.Δ. Όσο για τους κ.κ. Σ. Τσιτουρίδη, Π. Δούκα και Γ. Κουρή, όταν ερωτάται εάν κατά την γνώμη του έχουν πολιτικές ευθύνες, εμφανίζεται επιφυλακτικός: «Εάν είχα πεισθεί θα σας το έλεγα. Αυτή τη στιγμή, πέρα από το δυσμενές επικοινωνιακό περιβάλλον, τέτοια στοιχεία πολιτικής ευθύνης δεν βλέπω».

Συμμερίζεστε την εκδοχή ότι υπήρχε μια «ελληνική παρέα» σε Αθήνα και Λονδίνο, την οποία αποτελούσαν χρηματιστές, υπάλληλοι τραπεζών και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, η οποία κινούσε τα νήματα;

Δεν μπορώ να κυνηγάω φαντάσματα. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Ούτε της κυβέρνησης. Αφήστε που αυτά τα σενάρια τείνουν σε χολιγουντιανό σενάριο. Αυτό που μας ενδιαφέρει να μάθουμε άμεσα είναι αν η διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων στα Ταμεία γίνεται με σωφροσύνη και προς όφελος των πολιτών.

Πάντως, η απορία όλων είναι πώς είναι δυνατόν να κινήθηκαν αυτόνομα οι διοικήσεις των Οργανισμών στην αγορά αυτών των ομολόγων χωρίς να έχουν πάρει οδηγία ή εντολή από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Η απορία είναι λογική. Η απάντηση όμως δεν είναι αυτονόητη. Εσείς αποκλείετε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Εγώ όχι.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. δεν κρύβει την ανησυχία του με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες ήδη καταγράφουν τη φθορά της κυβέρνησης από τα σκάνδαλα στα ασφαλιστικά ταμεία. «Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η στιγμή. Ή, διαφορετικά, η στιγμή φωτογραφίζεται μέσω των δημοσκοπήσεων. Και η στιγμή σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Για κανέναν. Από την άλλη, όμως, καλύτερα να λέμε την αλήθεια όσο πικρή και αν είναι, παρά να συγκαλύπτουμε τα πράγματα όπως γινόταν στο παρελθόν. Και τέλος, η στιγμή θα περάσει αν αποδείξουμε ότι διδασκόμαστε από τα λάθη μας και ανεργαστούμε για την παραγωγή του έργου μας».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος πιστεύει ότι σωστά ο Πρωθυπουργός δεν λειτουργεί τώρα εν θερμώ, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη. «Εγώ δεν δέχομαι τη στοχοποίηση στην πολιτική ζωή, εάν δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ατομική πολιτική ευθύνη. Και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μου λέτε ότι υπάρχουν φωνές. Μπορεί. Αλίμονο όμως, αν ο Πρωθυπουργός κάθε φορά που υπήρχαν φωνές πιεζόταν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ο Πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις ψύχραιμα, αποφορτισμένα και την κατάλληλη στιγμή».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “