Ομόλογα ανοικτών λογαριασμών

Τις σχέσεις οργής μεταξύ των υπουργών φέρνει στην επιφάνεια το σκάνδαλο των γαλάζιων ομολόγων, το οποίο είναι πλέον εμφανές ότι έχει τορπιλίσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Βουλευτές και επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. κάνουν λόγο για «φαινόμενα διάλυσης» που ανοίγουν ακόμη μεγαλύτερες πληγές σε κόμμα και κυβέρνηση, ενώ κορυφαίοι υπουργοί έχουν ζητήσει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Τα ενδοκυβερνητικά μαχαιρώματα έχουν ως κύριο στόχο τούς Σ. Τσιτουρίδη, Π. Δούκα και Γ. Αλογοσκούφη- τους υπουργούς, δηλαδή, με άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση των Ταμείων. Δίπλα σε αυτό το μέτωπο, ωστόσο, καθημερινά ανοίγουν νέες περιφερειακές διαμάχες ανάμεσα σε υπουργούς που έχουν «παλιούς λογαριασμούς» ή που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δίνη του σκανδάλου στην οποία έχει βρεθεί πια όλη η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αναλάβει, αμέσως μετά το Πάσχα, πολιτικές πρωτοβουλίες που θα εκτονώσουν το εκρηκτικό κλίμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από το σκάνδαλο των ομολόγων. Αρκετοί υπουργοί και οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν, μάλιστα, ότι ο Κων. Καραμανλής θα έπρεπε να έχει ήδη κινηθεί, ενώ εκτιμούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση τόσο πιο επώδυνες θα είναι και οι αποφάσεις.

Όσον αφορά τα βαριά σύννεφα που σκιάζουν πλέον τις σχέσεις του υπουργείου Απασχόλησης και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στη Ν.Δ. δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι είναι το αποτέλεσμα τής αντίθετης «γραμμής άμυνας» που ακολουθούν τα δύο υπουργεία. Ο Σ. Τσιτουρίδης επιμένει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τα «αμαρτωλά» ομόλογα, ενώ οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Δούκας μετακυλίουν κάθε ευθύνη στα Ταμεία που εποπτεύει ο κ. Τσιτουρίδης. Μάλιστα, οι κ.κ. Τσιτουρίδης και Δούκας κινούνται σε τροχιά ανοικτής σύγκρουσης, καθώς ο «αποκεφαλισμός» τού ενός μπορεί να σώσει το κεφάλι του άλλου, όπως χαρακτηριστικά λέει κομματικός παράγων.

Μέρες… Σινούκ. Με φόντο το μεγάλο σκάνδαλο, εξάλλου, αναζωπυρώθηκε και η κόντρα ανάμεσα στον Ευάγγ. Μεϊμαράκη και τον Θ. Ρουσόπουλο, η οποία κρατά σχεδόν από την πρώτη μέρα που η Ν.Δ. ανέλαβε την εξουσία. Επαναφέροντας την κυβέρνηση στις «μέρες του Σινούκ», όπως λένε βουλευτές του κόμματος, ο υπουργός Άμυνας επιδιώκει τη σύστασης μιας επιτροπής διαχείρισης κρίσεων και αμφισβητεί ανοικτά τους χειρισμούς του κ. Ρουσόπουλου στην υπόθεση. Τα βέλη του κ. Μεϊμαράκη, όπως λένε στη Ρηγίλλης, στρέφονται και προς την πλευρά Αλογοσκούφη. «Ο Θ. Ρουσόπουλος και ο Γ. Αλογοσκούφης έχουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής γραμμής και με το θέμα των ομολόγων ο κ. Μεϊμαράκης βρήκε μία ακόμη αφορμή για να επιδιώξει την αναβάθμιση του δικού του ρόλου», λέει επιτελικό στέλεχος του κόμματος. Τη σκυτάλη από τον υπουργό Άμυνας πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετατρέποντας έτσι την πρόταση για το νέο επικοινωνιακό όργανο σε ενδοκυβερνητικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή υψηλές… πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στις σχέσεις του Σ. Τσιτουρίδη με τον υπουργό Επικρατείας. Στο υπουργείο Απασχόλησης δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Ρουσόπουλος έσπευσε να καλύψει τον κ. Δούκα, ενώ άφησε «επιμελώς ακάλυπτο», όπως λένε, τον κ. Τσιτουρίδη.Υπέρ του κ. Ρουσόπουλου αναφορικά με την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, πάντως, συνηγόρησαν ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης και η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου.

Με μια ευθεία βολή κατά του Σ. Τσιτουρίδη, για τις «αρρυθμίες» που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η υπόθεση των Ταμείων, έσπασε τη σιωπή του ο Δημήτρης Σιούφας. Κομματικοί παράγοντες εμφανίζουν τον υπουργό Ανάπτυξης να συντάσσεται με εκείνα τα στελέχη που εκτιμούν ότι ο υπουργός Απασχόλησης θα έπρεπε να είχε υποβάλει την παραίτησή του, ενώ την ίδια θέση υποστηρίζουν ότι έχει και ο Γιώργος Σουφλιάς.

Το σκάνδαλο των Ταμείων στάθηκε η αφορμή για να βγουν και πάλι τα μαχαίρια στις σχέσεις του Μιχ. Λιάπη με τον Γ. Αλογοσκούφη. Ο υπουργός Μεταφορών προέβαλε με έμφαση τη «χρηστή διοίκηση» και τη «διαφάνεια» που υπάρχει στο δικό του υπουργείο, ενώ άφησε αιχμές και για τον Σ. Τσιτουρίδη για τα όσα συμβαίνουν στους Οργανισμούς που εποπτεύει. Απέναντι στον υπουργό Απασχόλησης, εξάλλου, έχει βρεθεί και η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “