Δεν χρειάζονται αποκεφαλισμοί για τα ομόλογα

«Όχι» σε αποκεφαλισμούς υπουργών για την υπόθεση των ομολόγων λέει ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, εκφράζοντας ουσιαστικά και την αντίθεσή του με το σενάριο του ανασχηματισμού που έχουν εισηγηθεί άλλοι συνάδελφοί του υπουργοί, προσδοκώντας να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη δίνη του σκανδάλου.

Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης αποδέχεται ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση, αλλά παραπέμπει στην επιτροπή Ζορμπά, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις δικαστικές αρχές για τις απαντήσεις, διαβεβαιώντας ότι όπου προκύψουν ευθύνες «θα αποδοθούν στο ακέραιο».

«Ο τρόπος για τον οποίο όλο αυτό το διάστημα μιλάμε για την πολιτική ευθύνη, αποδυναμώνει το πραγματικό της περιεχόμενο», λέει για τις πολιτικές ευθύνες γύρω από το σκάνδαλο ο υπουργός Πολιτισμού. Και προσθέτει: «Η πολιτική δεν είναι, δεν πρέπει να είναι αρένα. Και το αίσθημα ευθύνης απέχει πολύ από τη λογική του να αναζητούμε μετά μανίας “Ιφιγένειες”, για να “τελειώνουμε” με τη φασαρία και να μειώσουμε το πολιτικό κόστος. Εμείς δεν θέλουμε να “τελειώνουμε”. Πρόκειται για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, για τους κόπους του Έλληνα πολίτη. Και μπροστά σε αυτό, ούτε το πολιτικό κόστος μας ενδιαφέρει, ούτε το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα αποσιωπάται το σοβαρό έργο που έχει παραχθεί. Θέλουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, που επί χρόνια ανέ χτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξυφαίνοντας τον καμβά για τη σημερινή κατάσταση. Αυτή την κατάσταση αποκαλύψαμε και από την πρώτη στιγμή παραπέμψαμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και ανακοινώσαμε συγκεκριμένα μέτρα για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου. Και όπως φέρουμε την πολιτική ευθύνη που καθυστερήσαμε να προχωρήσουμε στις αλλαγές, τη φέρουμε και για όλες αυτές τις ενέργειες, που δείχνουν την τεράστια διαφορά με το παρελθόν».

Η ομολογία JΡ Μorgan για τις υψηλές προμήθειες, που έχει προκαλέσει θύελλα, δεν δημιουργεί ζήτημα πολιτικών ευθυνών για τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Δούκα;

Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεπεραστεί μετά την πρόταση επαναφοράς του ομολόγου από τη JΡ Μorgan. Γιατί αυτοί που είναι γνώστες της αγοράς αντιλαμβάνονται ότι αυτό σε συνδυασμό με την κυβερνητική παρότρυνση στα Ταμεία για προσφυγή στη Δικαιοσύνη περιορίζουν στο ελάχιστο τα περιθώρια διαφυγής τυχόν επιτηδείων. Αυτό αποδεικνύει και την πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Μιλάτε για κυβερνητική αλληλεγγύη, θυμάμαι όμως ότι στην υπόθεση των υποκλοπών που βρεθήκατε στη δίνη του κυκλώνα, πολλοί ζητούσαν και τη δική σας παραίτηση.

Θα επιμείνω στον σχολιασμό του πολιτικού μέρους της ερώτησής σας. Στο ζήτημα της κυβερνητικής αλληλεγγύης, που αποτελεί σταθερή μου θέση και πρακτική- και αυτό δεν αλλάζει είτε είμαι εγώ είτε κάποιος άλλος συνάδελφος αυτός που βάλλεται, δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα. Πάντα θα στοχοποιείται αυτός που μπαίνει μπροστά. Η νοοτροπία είναι το ζήτημα. Χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ορθώνουν όσοι έχουν λόγους να μη θέλουν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και αυτή τη στάση την οφείλουμε στην παράταξη που μας ανέδειξε και κυρίως στον ελληνικό λαό που μας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “