Εκλογικό ραντεβού τον Σεπτέμβριο

Σκηνικό για εκλογές τον Σεπτέμβριο στήνει το Μαξίμου, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και των επιτελών του ότι η κυβέρνηση κινείται με στόχο την εξάντληση της τετραετίας.

Κορυφαίοι υπουργοί εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι οι κάλπες θα στηθούν στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς ο Κων. Καραμανλής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα- όπως λένε- ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκομίσει κανένα πολιτικό κέρδος εάν παρατείνει κι άλλο τον πολιτικό χρόνο. Οι ίδιοι υπουργοί εκτιμούν μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του δύο ημερομηνίες – 23 και 30 Σεπτεμβρίου- τις οποίες θεωρεί ως καταλληλότερες για τη διενέργεια των εκλογών. Ο σχεδιασμός του Μαξίμου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι να αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ και η προεκλογική περίοδος να είναι εξαιρετικά σύντομη.

Κατά τον σχεδιασμό αυτό, το κομβικό σημείο για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, την ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού και τη συσπείρωση της βάσης της Ν.Δ., θα είναι το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, στις 6-8 Ιουλίου. Μέχρι τότε ο Πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, θα κινηθεί με στόχο να κλείσουν όλα τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται, κατά τις ίδιες πηγές, και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα στο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να κλείσει τις πληγές και μια νέα απομάκρυνση υπουργού μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα ίδια στελέχη, εξάλλου, εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός βλέπει σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν.

Παπαληγούρα, με στόχο να αποφύγει η κυβέρνηση αιφνιδιασμούς από την πλευρά των δικαστικών αρχών, που επίσης θα άλλαζαν την κυβερνητική ατζέντα. «Τόσο η υπόθεση Κεδίκογλου όσο και η έρευνα κατά της κόρης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι αγκάθια για την κυβέρνηση που εμφανίστηκε απροετοίμαστη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι βουλευτές
Σημαντική για την εικόνα συνοχής του κόμματος, θεωρούν στη Ν.Δ. και την προχθεσινή συνάντηση του Κων. Καραμανλή με τον γραμματέα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Απ. Σταύρου. Οι συνεχείς διαφοροποιήσεις των βουλευτών της Ν.Δ., όπως λένε στο Μαξίμου, επιτείνει το βαρύ κλίμα στην κομματική βάση, ενώ δυσκολεύει και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση των ομολόγων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι οι «εκρήξεις» των βουλευτών, όπως αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα, που διαμήνυσε ότι δεν θέλει να «συγκατοικεί» με απατεώνες, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από τη δίνη του σκανδάλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γι΄ αυτό τον λόγο ο Κων. Καραμανλής ζήτησε από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να συστήσει στους βουλευτές να αποφεύγουν δηλώσεις για τα ομόλογα, ώστε να μην ανακυκλώνεται το θέμα, και να εμφανίζονται με ενιαία φωνή στις τηλεοπτικές εμφανίσεις ή τις περιοδείες τους. Ακόμη ζήτησε να συστρατευθούν οι βουλευτές στην προσπάθεια να μπει τέλος στην εκλογολογία και να κινηθούν το επόμενο διάστημα με τρόπο που να πείθει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2008, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανάγκη για «μεταρρυθμίσεις».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “