Η κυβέρνηση σε τροχιά εκλογών

Σε τροχιά εκλογών κινείται πλέον η κυβέρνηση. Οι επιτελείς του Μαξίμου και της Ρηγίλλης έχουν καταλήξει ότι εκλογές «εκτός απροόπτου», όπως χαρακτηριστικά λένε, θα γίνουν στις αρχές του φθινοπώρου με πιθανότερες ημερομηνίες τις 23 ή 30 Σεπτεμβρίου και ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη. Μια μάχη που επιθυμούν να επικεντρωθεί στους δύο πρωταγωνιστές: τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ήδη το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει ετοιμάσει ένα προεκλογικό πρόγραμμα εμφανίσεων για τον Πρωθυπουργό από τις 27 Μαΐου, οπότε επιστρέφει από την Αυστραλία, μέχρι και τις 20 Ιουλίου. «Η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά θα διεξαχθεί μέχρι τα μέσα του Ιουλίου και στις αρχές του Σεπτεμβρίου», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος το οποίο προεξοφλεί ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας αλλά αμέσως μετά το καλοκαίρι. «Τώρα κερδίζουμε άνετα, τον Σεπτέμβριο κερδίζουμε με εμπόδια και τον Μάρτιο του 2008 όλα παίζονται, γι΄ αυτό δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε το μεγάλο ρίσκο για πλήρη εξάντληση της τετραετίας», αναφέρει το ίδιο στέλεχος.

«Φοβικά σύνδρομα». Αυτή είναι και η κυρίαρχη άποψη σε υπουργούς και βουλευτές. Η υπόθεση των ομολόγων, οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή στελεχών της Ν.Δ. στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, αλλά και όσα καταγγέλλονται για τον γιο του προέδρου του Αρείου Πάγου έχουν δημιουργήσει «φοβικά σύνδρομα» στους βουλευτές, που όπως λένε οι ίδιοι «ζούμε με τον εφιάλτη πρωτοσέλιδων της επόμενης ημέρας, καθώς δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει». Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι το σχόλιο κορυφαίο κομματικού παράγοντα που λέει ότι «η κυβέρνηση από κυρίαρχος του παιχνιδιού έγινε όμηρος του συγκυρίας, γι΄ αυτό όσο συντομότερα πάμε στις κάλπες τόσο καλύτερα». Σε αυτή τη νοσηρή ατμόσφαιρα έρχεται να προστεθεί η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας που συνδέεται απόλυτα με τη διάλυση της Αστυνομίας και τη «σφαγή» των στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι πλέον στις ίντριγκες και τον υπόγειο πόλε μο ξεπερνούν τα πολιτικά στελέχη.

Το πρόγραμμα των εμφανίσεων του κ. Καραμανλή, λοιπόν, από τα τέλη Μαΐου γίνεται πυκνό και αποτελεί απάντηση- λένε στη Ρηγίλλης- σε όσους τον επικρίνουν ότι «κρύβεται στο Μέγαρο Μαξίμου». Με πρόσχημα τα προσυνέδρια του κόμματος, μέσα σε 20 ημέρες θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Γιάννινα, τη Λάρισα και την Αθήνα, ενώ θα μιλήσει και στα Καμένα Βούρλα όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις. Θα ακολουθήσουν αιφνιδιαστικές επισκέψεις όπως αυτές που έκανε τις παραμονές των εκλογών του 2004 σε εργοτάξια, νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα περίθαλψης, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και δημόσιες υπηρεσίες που έχουν αλλάξει μορφή. Μόνο που το σκηνικό αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικό. Στα σημεία που επισκέπτεται θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλάζει τη χώρα και παράγει έργο. Αντίθετα, το 2004 ο σχεδιασμός ήταν προσανατολισμένος στο περίφημο… κυνήγι της κατσαρίδας.

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων ευνοούν το ΠΑΣΟΚ

Ναι μεν η κυβέρνηση έχει αρχίσει να φθείρεται, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Μέτρον Ανάλυσις και της GΡΟ που εμφανίζουν την ψαλίδα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να έχει μειωθεί μόλις στο 1,2% και 1,1% αντιστοίχως, αλλά τα ποσοστά εμπιστοσύνης που δίνουν οι πολίτες στον Κ. Καραμανλή και στον Γ. Παπανδρέου δείχνουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, αδυναμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τη φθορά του πρωθυπουργικού προφίλ.

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να φθείρεται και η εικόνα της αντιπολίτευσης συνολικά έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Ωστόσο, η βελτιωμένη αυτή εικόνα της αντιπολίτευσης δεν αντικατοπτρίζεται αντιστοίχως στην εικόνα Καραμανλή- Παπανδρέου», λέει ο Στράτος Φαναράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μέτρον Ανάλυσις. Ωστόσο, σημειώνει ότι «η διαφορά έχει κλείσει και στο επίπεδο των προσώπων, αν και αυτές οι διακυμάνσεις είναι ανάλογες με το τι κυριάρχησε στη δημοσιότητα την τελευταία περίοδο, δηλαδή τις τελευταίες εμφανίσεις Καραμανλή και Παπανδρέου», ενώ επισημαίνει ότι ενώ αθροιστικά η Ν.Δ. έχει παράσταση νίκης 60%, «στο εσωτερικό, το 49% πιστεύει ότι θα κερδίσει με μικρή διαφορά τις εκλογές».

Πάντως, οι μετακινήσεις αυτήν τη στιγμή «φαίνεται να είναι ευνοϊκότερες για το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι σταθερές». Επιφυλάξεις. Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος είναι πιο επιφυλακτικός και αμφιβάλλει για το κατά πόσον οι δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου μπορούν να αποτυπώσουν τις πραγματικές τάσεις. Επειδή, όπως σημειώνει, «δεν μπορούν να αναπαράγουν πιστά την προηγούμενη ψήφο και όλες οι εκτιμήσεις βασίζονται σε διάφορες σταθμίσεις, οι οποίες μένει να επαληθευθούν ή να διαψευσθούν στο μέλλον».

Εκεί που φαίνεται να συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι, κατά τον κ. Νικολακόπουλο, ότι «με μικρή ή μεγαλύτερη διαφορά, υπερέχει η Ν.Δ. και ότι η επόμενη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πεντακομματική». Ωστόσο, αυτό που θα είχε ενδιαφέρον, συμπληρώνει, είναι «να εντοπιστούν πραγματικά οι κοινωνικές μεταβολές, αν έχουν υπάρξει, και να ελεγχθούν τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Αυτό φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την a priori καταγγελία των δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα των τηλεφωνικών, κάτι το οποίο είναι τελείως εκτός διεθνούς πρακτικής».

Η «σχετική» αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι αυτή που κυρίως ευθύνεται για την τόσο μικρή διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, κατά τον πρόεδρο της GΡΟ Τάκη Θεοδωρικάκο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “