Άρωμα κάλπης από την Αυστραλία

Ο κύβος ερρίφθη. Ο πρωθυπουργός σήκωσε προεκλογική την αυλαία από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου άνοιξε το πουγκί των παροχών, αποκάλυψε τα προεκλογικά του συνθήματα και βρήκε την ευκαιρία να προβάρει τα νέα μουσικά θέματα του Σταμάτη Σπανουδάκη, τα οποία θα πλαισιώνουν και πάλι τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Η ορχήστρα των πρωταγωνιστών στην εκλογική μάχη της Ν.Δ. φαίνεται ότι ήταν απόλυτα συντονισμένη, διότι την ώρα που ο Πρωθυπουργός μοίραζε συντάξεις και ψήφο στους ομογενείς στο Σίδνεϊ, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης στην Αθήνα άνοιγε τα συρτάρια των παροχών. Θυμήθηκε τρεις μήνες πριν από τις εκλογές τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους, τους παλιννοστούντες, τους ιδιοκτήτες ταξί και κυρίως τους αγρότες, για τους οποίους ανακοίνωσε διαγραφές προστίμων.

Στη χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή περιλαμβάνονταν για πρώτη φορά φράσεις με προεκλογικό χρώμα. Επαινώντας την προσφορά των Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Μοίρασε συντάξεις και ψήφο στους ομογενείς σε μια συγκέντρωση με έντονο προεκλογικό χρώμα ομογενών, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο τους είναι σημαντικό «για την Ελλάδα που βγαίνει δυνατά στη νέα εποχή» και στη συνέχεια υπογράμμισε: «Οι Έλληνες, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας, μπορούμε να υπερβαίνουμε δυσκολίες και εμπόδια και να πετυχαίνουμε υψηλούς στόχους».

Συνθήματα από το παρελθόν
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής ανέσυρε συνθήματα από το παρελθόν, όπως «στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, οι ανάγκες του και τα αιτήματά του», ενώ μιλώντας για την οικονομία σημείωσε ότι «στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και δικαιοσύνης» και πως «γνώμονας της πολιτικής μας είναι η συναίσθηση του χρέους απέναντι στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές». Μέσα στο πανηγυρικό προεκλογικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ο Πρωθυπουργός έριξε την πρώτη προεκλογική παροχή: ανακοίνωσε τη συμφωνία που θα υπογράψει σήμερα στην Καμπέρα, με την οποία η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα πληρώνει στο εξής τις συντάξεις γήρατος που θα χορηγούνται σε Έλληνες που έχουν επαναπατριστεί. Η σύνταξη αυτή θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν ζήσει οι Έλληνες στην Αυστραλία, αλλά για να λάβουν οι ομογενείς το ανώτερο ποσό θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια διαμονής εκεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας ήταν 160.000 το 1971 και 116.000 σήμερα, γεγονός που δείχνει ότι οι δικαιούχοι που βρίσκονται εν ζωή είναι πάνω από 30.000. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης εξάλλου, κάθε χρόνο 1.000 Έλληνες εγκαταλείπουν την Αυστραλία.

Στήριξη Ομογένειας
Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής ζήτησε την πολιτική στήριξη της Ομογένειας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του νέου νόμου που εισηγείται η κυβέρνηση στη Βουλή, με τον οποίο από τις μεθεπόμενες εκλογές οι ομογενείς θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. «Εκπληρώνουμε ακόμη μια υπόσχεση της πολιτείας απέναντί σας. Προσβλέπουμε στη δική σας συμμετοχή και ενεργοποίηση προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό βήμα της δημοκρατίας» είπε.

Πάντως στην Αθήνα, το προσχέδιο νόμου το οποίο έφερε χθες στη Βουλή ο κ. Παυλόπουλος και προέβλεπε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων Ελλήνων στις χώρες διαμονής τους προκάλεσε την καθολική αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα μεινει στο συρτάρι του υπουργείου Εσωτερικών. Η ρύθμιση για να περάσει χρειαζόταν να γίνει δεκτή από τα 2/3 της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους συμπλέοντας με τις επιθυμίες των ομογενειακών οργανώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούν απλώς να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές οι ομογενείς, αλλά να εκλέγουν ομογενείς βουλευτές μέσα από τη λίστα των βουλευτών Επικρατείας.

Προεκλογική πρόβα με νέες συνθέσεις του Στ. Σπανουδάκη

Η ΤΕΛΙΚΗ πρόβα της προεκλογικής πορείας της Ν.Δ. προγραμματίζεται πάντως για το βράδυ της Παρασκευής. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε περίπου 15.000 ομογενείς στη Μελβούρνη, όπου και θα παρουσιαστεί και το πρώτο τηλεοπτικό σποτ που ετοίμασαν οι επιτελείς του. Όσο για τις μουσικές που θα συνοδεύουν τις προεκλογικές παρουσίες, είναι σε άλλο κλίμα από αυτό του 2004, όταν η «Αστραπή» του Σταμάτη Σπανουδάκη κυριαρχούσε σε κάθε εμφάνιση του προέδρου του κόμματος. Τώρα το κλίμα είναι διαφορετικό: ο Πρωθυπουργός επιθυμεί- όπως λένε οι συνεργάτες του- να εμφανιστεί ήπιος, ήρεμος, συναινετικός ηγέτης και σίγουρος για τον εαυτό του. Έτσι οι νέες δημιουργίες του γνωστού μουσικοσυνθέτη και προσωπικού φίλου του Πρωθυπουργού (σύμφωνα με τις πρόβες που γίνονται στην Αυστραλία) είναι μιξάζ έργων του δημιουργού σε χαμηλούς τόνους που ολοκληρώνονται με ένα επικό έργο. Λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το Γηροκομείο της Βασιλειάδας που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τους παραδοθεί ένα μικρό λεωφορείο για να διευκολυνθούν οι ηλικιωμένοι στις μετακινήσεις τους.

Σβήνει πρόστιμα, χαρίζει αυτοκίνητα

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ παροχές και ευνοϊκές ρυθμίσεις για αγρότες, ιδιοκτήτες ταξί, πολυτέκνους, αναπήρους και παλιννοστούντες ομογενείς περιλαμβάνει το μίνι πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Με νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση» του τελωνειακού κώδικα που παρουσίασε χθες, ο υπουργός Οικονομίας επιχείρησε – με την ίδια προεκλογική διάθεση- να ωραιοποιήσει την εικόνα της οικονομίας κάνοντας λόγο για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πτωτικές τάσεις στην ανεργία και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επίσης προανήγγειλε την κατάθεση άλλων πέντε νομοσχεδίων (φοροδιαφυγή, Δ΄ ΚΠΣ, κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών, ταμείο φτώχειας, κεφαλαιαγορά) αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κατάθεση και ψήφισή τους θα γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο…

Το νομοσχέδιο για τον τελωνειακό κώδικα που παρουσιάστηκε χθες και πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Αγρότες: Διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων και άρση των ποινικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε αγρότες οι οποίοι έως τις 16 Οκτωβρίου 2003 είχαν εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές να χρησιμοποιούν για τις καλλιέργειές τους πετρέλαιο θέρμανσης. Για την απαλλαγή από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις θα πρέπει οι αγρότες να καταβάλλουν τη διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αντιστοιχούσε στην ποσότητα καυσίμου που εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν παρανόμως. Σημειώνεται ότι μετά τον Οκτώβριο του 2003 επετράπη στους αγρότες να χρησιμοποιούν το πετρέλαιο θέρμανσης (με τον χαμηλό ΕΦΚ 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αντί για 245 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης) στις καλλιέργειές τους.

● Διαγραφή των όλων των ποινών, προστίμων και προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί έως τον Οκτώβριο του 2003 σε αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο θέρμανσης για την κίνηση των ειδικών αγροτικών οχημάτων τύπου τζιπ. Πρόκειται για οχήματα που είχαν έως το 1992 χαρακτηριστεί Αγροτικά Μηχανήματα Πολλαπλής Χρήσης. Με διάταξη στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες- ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων να χρησιμοποιούν πλέον νόμιμα αγροτικό πετρέλαιο με τον χαμηλό ΕΦΚ για τις μετακινήσεις και τις εργασίες τους.

Πολύτεκνοι: Δίνεται η δυνατότητα στους πολυτέκνους με τέσσερα παιδιά να αποκτήσουν εκ νέου αφορολόγητο Ι.Χ. μετά την πάροδο πενταετίας από την απόκτηση του πρώτου. Προϋπόθεση για την απόκτηση νέου οχήματος χωρίς την καταβολή τελών ταξινόμησης είναι ο πολύτεκνος να έχει πουλήσει το πρώτο αφορολόγητο όχημα μετά την πάροδο τριετίας από την απόκτησή του. Ομογενείς:Στους ομογενείς που επιστρέφουν για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα να εισαγάγουν και να ταξινομήσουν το αυτοκίνητο που είχαν στο εξωτερικό χωρίς την καταβολή τέλους ταξινόμησης.

● Τους δίνεται η δυνατότητα, εφόσον συνταξιοδοτούνται πρόωρα, να κάνουν χρήση του πιστοποιητικού μετοικεσίας έως και τρία χρόνια μετά την έκδοσή του αντί για δύο χρόνια που ισχύει σήμερα. Η χρήση του πιστοποιητικού μετοικεσίας τούς δίνει τη δυνατότητα να εισαγάγουν ατελώς την οικοσκευή τους και να αποκτούν αφορολόγητα αυτοκίνητο.

Ιδιοκτήτες ταξί: Δίνεται στους ιδιοκτήτες ταξί το δικαίωμα να μετατρέψουν το όχημά τους σε Ι.Χ. (αποχαρακτηρισμός) μετά την πάροδο πενταετίας από την απόκτησή του αντί δεκαετίας που ισχύει σήμερα. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, στοχεύει στο να ανανεώνεται γρηγορότερα ο στόλος των ταξί.

Ανάπηροι: Σε άτομα με αναπηρία 80% και άνω δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν αφορολόγητο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους έως 2.650 κυβικά εκατοστά.

● Μειώνεται το χρονικό διάστημα για τον αποχαρακτηρισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων από δεκαετία σε επταετία. Μετά την πάροδο επταετίας τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω μπορούν να πουλήσουν το όχημά τους και να αποκτήσουν καινούριο χωρίς την καταβολή τελών ταξινόμησης.

Τελωνιακές ρυθμίσεις: Με το νομοσχέδιο επέρχεται και μια σειρά ευνοϊκών για τις επιχειρήσεις αλλαγών. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

● Μειώνονται κατά 50% τα τέλη υπερημερίας που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για τα εμπορεύματά τους που παραμένουν σε τελωνειακές αποθήκες.

● Απαλλάσσονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μια σειρά από ενεργειακά προϊόντα (φωτιστικό πετρέλαιο, ελαφρύ πετρέλαιο κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες από τις επιχειρήσεις.

● Ξεκαθαρίζει το καθεστώς των διπλοκάμπινων οχημάτων. Δηλαδή θεσπίζονται κριτήρια για το πότε αυτά τα οχήματα θεωρούνται επαγγελματικά και πότε επιβατικά.

● Διαγράφονται όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στα τελωνεία· δεν κατέστη δυνατό να εισπραχθούν και με την πάροδο του χρόνου έχουν παραγραφεί.

Ωραιοποίηση οικονομίας:
Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομίας επιχείρησε να ωραιοποιήσει την εικόνα της οικονομίας λέγοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της έφθασε το πρώτο τρίμηνο του 2007 στο 4,6%, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Παράλληλα υποστήριξε ότι το ποσοστό ανεργίας στο πρώτο δίμηνο του 2007 βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 8,8% ενώ το 2006 ήταν στο 8,9%.

Απειλεί τη Ν.Δ. με προσχώρηση στον ΛΑΟΣ

ΕΜΜΕΣΕΣ ΠΛΗΝ σαφείς απειλές προς τη Νέα Δημοκρατία ότι εάν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες για την επάνοδό του στο κόμμα, τότε θα είναι υποψήφιος του ΛΑΟΣ, εκτόξευσε χθες ο Πέτρος Μαντούβαλος. «Αν το θέλω εγώ θα είμαι βουλευτής», δήλωσε στέλνοντας «μήνυμα» προς τη Ν.Δ., ενώ για ακόμη μία φορά απέδωσε την εμπλοκή του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος στους πολιτικούς αντιπάλους του που εκλέγονται στον Πειραιά.

Στήριξη από Καρατζαφέρη
Το μήνυμα πάντως το έλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος έδωσε αμέσως στήριξη στον Π. Μαντούβαλο. Δήλωσε ότι «ο κ. Μαντούβαλος κατά τη δικηγορική του δράση δεν επινόησε και δεν εφάρμοσε νέες πρακτικές, παρά τις- από μακρού χρόνου πολυχρησιμοποιούμενες- μεθοδεύσεις του κλάδου του, γνωστές σε δικαστές, Τύπο και κοινωνία. Είναι η εύκολη λύση εναποθέσεως σε έναν ώμο δυσβάστακτων φορτίων των πολλών. Είναι όμως ωμός ο τρόπος να τα φορτώνεται όλα ένας ώμος».

Ο Π. Μαντούβαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,9 με αφορμή την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος εισηγείται την παραπομπή του σε δίκη για το παραδικαστικό κύκλωμα, πέρασε στην αντεπίθεση φτάνοντας στο σημείο να πει χαριτολογώντας- όπως έσπευσε να διευκρινίσει για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις – ότι «μπορεί να φτιάξω δικό μου κόμμα».

«Πού να ξέρουν τι μηνύματα θα τους στείλω μετά και τι μηνύματα θα τους στείλει ο κόσμος, γι΄ αυτό οργώνω την επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος βουλευτής βάλλοντας ευθέως κατά της κυβέρνησης και για το θέμα των αμαρτωλών ομολόγων. «Πού πήγαν οι μίζες και οι βαλίτσες και ψάχνουν τα 500 ευρώ της συνεργάτιδας της πεθαμένης του Μαντούβαλου;» (σ.σ.: αναφέρεται στη δικηγόρο Αν.

Δέλλη για λογαριασμό της οποίας φέρεται ο πρώην συνεργάτης του να κατέθεσε 7.000.000 δραχμές στον Ευ. Καλούση), είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μαντούβαλος.

«Θα φτιάξω δικό μου κόμμα»
«Αν το θέλω εγώ θα είμαι βουλευτής. Στον Πειραιά υπάρχουν τέσσερις βουλευτές και θα βγουν δύο. Δεν πάει εκεί το μυαλό σας; Εγώ μπορεί να είμαι ανεξάρτητος και να βάλω σε όλη την Ελλάδα και να πάρω 3%. Μπορεί να φτιάξω δικό μου κόμμα, μπορεί να μου το απαγορεύσει κανείς;», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι «τα λέω αυτά χαριτολογώντας». Στο στόχαστρο του κατηγορούμενου βουλευτή βρέθηκε και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου, με αφορμή την υπόθεση για την περιουσιακή κατάσταση του γιου του. Στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν βέβαιο ότι εάν ο Π. Μαντούβαλος δεν κληθεί σύντομα να επιστρέψει στη Ν.Δ., θα είναι υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ και πολλοί βουλευτές προεξοφλούν ήδη την εκλογή του με τον Γ. Καρατζαφέρη εάν καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “