Έχασαν Λίβερπουλ και Πολύδωρας!

Στη σέντρα έβγαλε- λόγω του Τσάμπιονς Λιγκ- ο Πρωθυπουργός τον Βύρωνα Πολύδωρα. Στην προσπάθειά του να πείσει τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας να ματαιώσουν τη στάση εργασίας σε μια πολύ δύσκολη ημέρα για την Αθήνα, φόρτωσε τις ευθύνες στον υπουργό του προκαλώντας νέο γύρο αμφισβήτησης του κ. Πολύδωρα μέσα και έξω από τη Ν.Δ.

O Πρωθυπουργός στην Αυστραλία όπου βρίσκεται ήταν εμφανώς ανήσυχος για το εκρηκτικό κλίμα που επικρατούσε στην Αθήνα, αλλά και έντονα ενοχλημένος για την ημέρα και την ώρα που επέλεξαν οι αστυνομικοί να απεργήσουν, αφήνοντας την πόλη στο έλεος των θερμόαιμων φιλάθλων που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα από Μιλάνο και Λίβερπουλ. Στην προσπάθειά του λοιπόν να πιέσει τους αστυνομικούς να αλλάξουν στάση παραβίασε το πρωτόκολλο, που θέλει τον Πρωθυπουργό σε συνεντεύξεις με ομολόγους του στο εξωτερικό να μην αναφέρεται σε θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν ανησυχεί για την ασφάλεια με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εξαπέλυσε επίθεση στους αστυνομικούς, ενώ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον κ. Πολύδωρα τονίζοντας: «Είναι αυτονόητο ότι η ευθύνη βαραίνει όλες τις πλευρές».

Με αυτή τη φράση του ο κ. Καραμανλής έσπευσε προκαταβολικά να πει πως για ό,τι συμβεί, η κυβέρνηση θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη, δηλαδή- όπως έλεγαν βουλευτές της Ν.Δ.- «την ευθύνη θα αναλάβει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης που την εκπροσωπεί σε θέματα τάξης και ασφάλειας». Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού έσπευσαν αμέσως μετά τις δηλώσεις του να πουν πως ο κ. Καραμανλής δεν είχε στόχο τον κ. Πολύδωρα. Διευκρίνιζαν ωστόσο ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι εκείνος που έχει την ευθύνη κάθε φορά που δημιουργούνται προβλήματα στον τομέα που εποπτεύει.

Ο κ. Καραμανλής πάντως ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με τους αστυνομικούς, τους οποίους κάλεσε να μην αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας σε μια περίοδο που τα φώτα από όλο τον πλανήτη είναι στραμμένα στην Αθήνα. «Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα θυσιάσει την εικόνα της χώρας στον βωμό άλλων επιδιώξεων» τόνισε.

Στο παρά 5 ακύρωσαν την τελευταία κινητοποίηση

ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ των προγραμματισμένων κινητοποιήσεών τους την ώρα του τελικού του ποδοσφαίρου αποφάσισαν αιφνιδιαστικά χθες το μεσημέρι οι συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «αν κάτι πάει στραβά θα μας το χρεώσουν».

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ για την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων καταγγέλλει «τις πρωτοφανείς ενέργειες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας να θέσουν σε αμφισβήτηση συνδικαλιστικά δικαιώματα. Δεν τα κατάφεραν όμως, οι μεθοδεύσεις έπεσαν στο κενό και το μήνυμα που εξέπεμψε η Ομοσπονδία “βρήκε” τον στόχο του». Επίσης με την ανακοίνωση οι συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ καταγγέλλουν ότι αμφισβητούνται οι κατακτήσεις τους, όπως το δικαίωμα να ασκούν κριτική στη διοίκηση. Τονίζουν ακόμα ότι «δεν έχει προηγούμενο η προληπτική ακρόαση προεδρείου Ομοσπονδίας από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα κατόπιν πιέσεων της αστυνομικής εξουσίας».

Στο μεταξύ το πρωί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών συνάντησε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος πήγε στην Εισαγγελία συνοδευόμενος από εκπρόσωπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε δηλώσεις τους χαρακτήρισαν «ολίσθημα και ανεπίτρεπτη» την κλήση του εισαγγελέα. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός διευκρίνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της Δικαιοσύνης να παρέμβει στη συνδικαλιστική τους δράση.

Τους συνέστησε όμως να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αστυνομικοί θα κάνουν το καθήκον τους.

Αντιδράσεις (και επιφυλάξεις) στην Αθήνα

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του κ. Καραμανλή προκάλεσαν αντιδράσεις και πολλά σχόλια στην Αθήνα. Πολλά κομματικά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. μιλούσαν για «κίτρινη κάρτα» που έδειξε ο Πρωθυπουργός στον κ. Πολύδωρα, ενώ «αντίπαλοι» του υπουργού Δημόσιας Τάξης στη Β΄ Αθηνών τόνιζαν με έμφαση πως «ο Πρωθυπουργός έδωσε την τελευταία ευκαιρία στον κ. Πολύδωρα». Έλεγαν επίσης ότι στην περίπτωση που η Αστυνομία χάσει τον ελεγχο ακόμη μία φορά, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απομάκρυνση του κ. Πολύδωρα από την κυβέρνηση. Από την άλλη, κομματικά στελέχη εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός στους αστυνομικούς- υποστηρίζουν ότι είναι λάθος σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση να πολώνεται, διά του Πρωθυπουργού, με τους αστυνομικούς η πλειονότητα των οποίων στηρίζει τη Ν.Δ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “