Μην πάτε στοίχημα

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτή την ώρα στο ερώτημα που μας καίει, αν από σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας θα γίνουν χειρότερες ή πολύ χειρότερες. Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. Και καλό είναι να μην στοιχηματίσει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι και θα παραμείνουν κακές για πολλά χρόνια.

Το βασικό θέμα της όξυνσης δεν είναι οι βραχονησίδες αλλά ο πλούτος του φυσικού αερίου, τώρα στην Κύπρο και αργότερα στο Αιγαίο. Αυτή η απαίτηση του Ερντογάν θα εκδηλωθεί με χίλιους τρόπους, όμοιους με αυτούς που ξέρουμε και διαφορετικούς. Τα λεφτά ειναι πολλά και οι γείτονες θα παζαρέψουν μέχρι το τελευταίο δολλάριο.

Μιλάμε για μπίζνες που κρύβονται πίσω από πατριωτικές κορόνες όλων των Τούρκων ηγετών. Οι αποχρώσεις στο λόγο τους είναι διαφορετικές, η ουσία η ίδια.

Το σκηνικό είναι έτοιμο πάντως, μετά τον εκλογικό θρίαμβο για έναν ηγέτη με απολυταρχικές τάσεις, και ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι η στρατηγική του βασίζεται πάνω στην εδραίωση τέτοιου καθεστώτος.

Είναι γνωστός, εξάλλου, ο αυστηρός έλεγχος στην επικοινωνία, στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα. Με το νέο σύνταγμα, και με τις υπερεξουσίες του προέδρου, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Μην έχετε αμφιβολίες.