Ζήτω ο συμψηφισμός!

Με σκληρό γαλάζιο ροκ επέλεξε ο Καραμανλής να δώσει τη μάχη των εκλογών. Η ασφυκτική πίεση που δημιουργούν για τον ίδιο και την κυβέρνησή του τα ομόλογα και οι τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές, τον αναγκάζουν να αναζητήσει σωσίβιο στα «σκάνδαλα» της περιόδου ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να βάλει στην πρώτη γραμμή τον κ. Γ. Σουφλιά τον οποίο έχρισε… αντιπρόεδρο αναδάσωσης.

Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την προίκα του υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και έχει διείσδυση σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός «κατάφερε να σώσει την παρτίδα» στην εξαιρετικά δύσκολη για τον ίδιο και την κυβέρνηση αντιπαράθεση στη Βουλή με τον Γιώργο Παπανδρέου το βράδυ της Δευτέρας και πως στη δευτερολογία «έβγαλε άσο από το μανίκι», όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίος υπουργός.

Ο «άσος» ήταν η επίθεση στον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου Γ. Παπακωσταντίνου, τον οποίο κατηγόρησε ότι και εκείνος ως επικεφαλής οργανισμού έκανε «παιχνίδι» με τα ομόλογα. Η αντίδραση του Γ. Παπακωσταντίνου ήταν άμεση: ζήτησε από εισαγγελέα τη διερεύνηση όσων ειπώθηκαν εναντίον του. Οι εντυπώσεις ωστόσο στη Βουλή δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα ο Κ. Καραμανλής να αφήσει ικανοποιημένους τους βουλευτές του στο τέλος της συζήτησης.

«Αυτή θα είναι από εδώ και πέρα η γραμμή. Τελείωσε η ανοχή που δείξαμε στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ για γαλάζια σκάνδαλα. Οι απαντήσεις από εδώ και πέρα θα είναι με αναφορές στα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. Μετά την τακτική που εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός, υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη του δημόσιου τομέα αναζητούν σκάνδαλα ή «σκάνδαλα» του παρελθόντος στον τομέα ευθύνης τους για να στείλουν «ραβασάκια» στη Ρηγίλλης, ώστε να ενισχύσουν το οπλοστάσιο του κόμματος στους δύσκολους μήνες που ακολουθούν μέχρι την προσφυγή στις κάλπες. Το σύνθημα για το σκληρό ροκ έδωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, όταν σε μια αποστροφή του λόγου του είπε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ: «Αν οι αετονύχηδες έχουν χρώμα, αυτό είναι πράσινο- καταπράσινο μάλιστα…».

Φιλί ζωής από τον Σαρακατσάνο

ΑΝΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον γενικό συντονισμό για το πρόγραμμα αναδάσωσης και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Πάρνηθα, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να μειώσει το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί η κυβέρνηση από την καταστροφική πυρκαγιά και να πείσει την κοινή γνώμη ότι τουλάχιστον η «επόμενη μέρα» για την Πάρνηθα δεν θα συνοδευθεί από λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Επισήμως στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι ο Γ. Σουφλιάς ανέλαβε τον πρώτο λόγο για την Πάρνηθα επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των εθνικών δρυμών. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, σημείωναν χθες ότι ο Γ. Σουφλιάς στο εξής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε άλλα ζητήματα, αφού εξακολουθεί να ααποτελεί «πρόσωποκλειδί» στην προσπάθεια της Ν.Δ. να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και να επικρατήσει στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο».

Κάλυψη Πολύδωρα μέχρι νεωτέρας

ΜΕ ΜΙΑ συντονισμένη επιχείρηση κάλυψης του Βύρωνα Πολύδωρα, εξάλλου, η κυβέρνηση αποποιήθηκε και χθες κάθε ευθύνη για τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού που οδήγησαν στην καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ενώ κυβερνητικά στελέχη βάζουν πλέον στο στόχαστρο τους υπηρεσιακούς παράγοντες και κυρίως την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «ανθρωποθυσίες» που δεν θα αγγίζουν το πολιτικό προσωπικό, στην περίπτωση που το επόμενο διάστημα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απόδοση ευθυνών.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Γ. Σουφλιά, ο οποίος- κατά την αποχώρησή του από το Μαξίμου- συνέστησε «να μη συγχέονται οι πολιτικές ευθύνες με τις υπηρεσιακές». Εκτίμησε μάλιστα ότι ο Β. Πολύδωρας δεν έχει πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές, ενώ δηλώσεις στήριξης του υπουργού Δημόσιας Τάξης έκανε και η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη.

Ξεκάθαρη ήταν χθες η κάλυψη του Β. Πολύδωρα και από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγ. Αντώναρο, ο οποίος υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του υπουργού ότι δεν υπήρξαν αμέλειες που φούντωσαν τα πύρινα μέτωπα. Παρά την προσπάθεια όμως «αναστήλωσης» της εικόνας Πολύδωρα, οι περισσότεροι στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης βρίσκεται πλέον κοντά στην πόρτα της εξόδου και απλώς η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση έχει πάρει παράταση.
Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Αλογοσκούφη

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ τη σύνδεση του οικογενειακού περιβάλλοντος του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νorth Αsset Μanagement Γιώργου Παπαμαρκάκη έκανε χθες το ΠΑΣΟΚ.

Με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Μ. Καρχιμάκης, Γ. Παρασκευάς, Λ. Γρηγοράκος, Χρ. Αηδόνης, Μ. Μπόλαρης και Ν. Σαλαγιάννης συνδέουν τις επαγγελματικές ιδιότητες του Γ. Παπαμαρκάκη με τις αντίστοιχες δραστηριότητες στον χώρο των ακινήτων όπου δραστηριοποιείται η σύζυγος του υπουργού Οικονομίας Δίκα Αγαπητίδου.

Κατά την άποψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συγκρότημα κατοικιών, συμφερόντων του Γ. Παπαμαρκάκη, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, εντάχθηκε σε πρόγραμμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να χρηματοδοτηθεί με 50 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας, με ερώτησή του, εμπλέκει συνεργάτιδα του κ. Αλογοσκούφη σε υπόθεση καταπάτησης δημόσιας δασικής έκτασης από ιδιώτες.

Στο μεταξύ ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης, με ερώτησή του, καταγγέλλει ότι η σύζυγος του Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να δίδαξε σε δέκα διαφορετικά προγράμματα στα ΙΕΚ Ηλιούπολης και Αιγάλεω, την περίοδο 1999 έως 2000, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα επιστημονικά προσόντα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “