Κάλπες 30 Σεπτεμβρίου στήνει το Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου «κλείδωσαν» την ημερομηνία των εκλογών: κορυφαίοι υπουργοί που συνομιλούν τακτικά με τον Πρωθυπουργό στοιχηματίζουν πλέον ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να μην επικαλεσθεί «μείζον εθνικό ζήτημα», αλλά την ανάγκη «να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

«Επειδή το Ασφαλιστικό όπως και οι άλλες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, καθώς έτσι υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών, η κυβέρνηση ζητά ανανέωση της λαϊκής εντολής για να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς», θα είναι η «γραμμή» του κ. Κ. Καραμανλή.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμούσε οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάρτιο και με κάθε ευκαιρία έλεγε στους υπουργούς και τους συνεργάτες του ότι δεν του αρέσουν τα παιχνίδια με τους θεσμούς και στόχος του είναι να εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια. «Επιθυμούσε με μία τέτοια κίνηση να κλείσει τον κύκλο των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, που ο κανόνας ήταν οι εκλογές να γίνονται νωρίτερα με την επίκληση του Κυπριακού, το οποίο την επομένη των εκλογών δεν υπήρχε στην ατζέντα», λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Τώρα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς εδώ και τρεις μήνες και όποια κίνηση και να γίνει είναι αδύνατο να αλλάξει αυτό το κλίμα».

Είναι προφανές ότι η κινητικότητα των Η κυβέρνηση θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής για να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η «γραμμή» Καραμανλή υπουργών και των βουλευτών- που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό το κυνήγι του σταυρού- δεν είναι ο κύριος λόγος που αναγκάζει τον Πρωθυπουργό να κάνει εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι. Μετά την υπόθεση των ομολόγων, η οποία προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποίησε όλοι σε Μαξίμου και Ρηγίλλης ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη Ν.Δ. έχει αρχίσει. «Η παντοδυναμία μας κράτησε 4 χρόνια. Έναν χρόνο πριν κερδίσουμε τις εκλογές και τα τρία πρώτα χρόνια της νέας διακυβέρνησης. Τώρα βρισκόμαστε σε πορεία φθοράς, η οποία θα συνεχισθεί εκ των πραγμάτων και μετά τις εκλογές, τις οποίες όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις πιθανότατα θα τις κερδίσουμε», είπε στα «ΝΕΑ» βουλευτής της Β΄ περιφέρειας της Αθήνας. Η καταστροφή της Πάρνηθας, που ήρθε αμέσως μετά την υπόθεση των ομόλογων, καθώς και η διαλυτική εικόνα που εμφανίζει η Αστυνομία αποτελούν τρία μεγάλα αγκάθια, για τα οποία οι βουλευτές απολογούνται καθημερινά στους ψηφοφόρους τους. «Εάν πάμε για εκλογές τον Μάρτιο, η αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι και δεν έχουμε κανέναν λόγο να πάρουμε τόσο μεγάλο ρίσκο», λέει βουλευτής της περιφέρειας με μεγάλη εμπειρία.

Δύο εισηγήσεις για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών

Για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών υπάρχουν δύο εισηγήσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, ο κ. Κ. Καραμανλής πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στην ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα, το πρωί, πρέπει να έχει επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του. Σύμφωνα με τη δεύτερη, οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν στην Αθήνα από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου.

Υπάρχουν ορισμένοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού που εκτιμούν ότι εφόσον οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα – «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα»- γι΄ αυτό πρέπει να επισπευσθούν κατά μία εβδομάδα και να γίνουν στις 23 Σεπτεμβρίου. Αυτό το σενάριο προς το παρόν έχει απορριφθεί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση θα δώσει την εντύπωση ότι βιάζεται πολύ και κινείται με άγχος. Ο δεύτερος λόγος είναι πρακτικός: στις 15 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που σημαίνει ότι θα κλέψει τις τελευταίες εντυπώσεις μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “