Ο Άρης κάνει... πόλεμο

Σε ανοιχτή ρήξη με τη Ρηγίλλης προχώρησε χθες ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας με απαξιωτικές εκφράσεις για τον γραμματέα του κόμματος και άλλα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.

«Εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τα άρματα κρεμάνε οι γύφτοι τα νταούλια» είπε χθες με έμφαση, επιχειρώντας έτσι να κάνει παραλληλισμό της δικής του περιόδου στο κόμμα με τη σημερινή. Ταυτόχρονα απέφυγε να πει εάν θα ψηφίσει τον Λευτέρη Ζαγορίτη για γραμματέα του κόμματος. Στελέχη της Ν.Δ. δεν έκρυβαν τον θυμό τους με τα όσα είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και έλεγαν χαρακτηριστικά: «Ο Άρης έκοψε την…

αλυσίδα και επιθυμεί σύγκρουση».

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ., μιλώντας στο Μega, εμφανίστηκε πολύ επικριτικός για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και άφησε- ακόμη μία φοράσαφέστατα να εννοηθεί ότι υπήρξε νοθεία. Επίσης μίλησε για πόλεμο λάσπης που δέχεται από συνυποψηφίους του στη Β΄ Αθηνών, οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις προηγούμενες εκλογές σε χαμηλότερη σειρά από τον ίδιο. Νωρίτερα ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε χαρακτηρίσει «πασαρέλα» τις υποψηφιότητες για την εκλογή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Ζαγορίτη.

Οι ερμηνείες για την ώρα και τον τρόπο που επέλεξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος να ανοίξει πόλεμο με τη Ρηγίλλης είναι πολλές. Ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές ο πόλεμος αυτός θα κορυφωθεί, αφού η μάχη για τις πρώτες θέσεις στη Β΄ Αθηνών θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Στήνει κάλπες και για τους υπουργούς ο Καραμανλής

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ σχεδιάζει τελικά να στήσει κάλπες για τους κορυφαίους υπουργούς που δίνουν μάχη στο παρασκήνιο για τις 7 θέσεις των κοινοβουλευτικών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» θα πει ο κ. Καραμανλής στα κορυφαία στελέχη του κόμματος, έλεγε χθες καλά πληροφορημένη κομματική πηγή, η οποία εκτιμούσε ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν σκοπεύει να μπει στη διαδικασία να επιλέξει ο ίδιος τα μέλη του κορυφαίου οργάνου ώστε αυτά να εκλεγούν διά βοής, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά, αλλά θα ζητήσει να στηθούν κάλπες. Αυτή είναι μια διαδικασία την οποία δεν επιθυμούν οι κορυφαίοι υπουργοί, διότι δεν θέλουν να ρισκάρουν τη φήμη τους με μια ενδεχόμενη ήττα λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η απόφαση αυτή, εφόσον τελικά ισχύσει, αυξάνει το ενδιαφέρον για την ψηφοφορία της Παρασκευής καθώς τα «μεγάλα ονόματα» της Ν.Δ. θα δώσουν σκληρή μάχη για τις πρώτες θέσεις. Πάντως μέχρι τώρα κανείς δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος για το Πολιτικό Συμβούλιο. Θεωρούνται όμως σχεδόν βέβαιες η υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία έχει εκλέξει στην Κεντρική Επιτροπή τουλάχιστον 40 πρόσωπα της επιρροής της, όπως και των Ευάγγ. Μεϊμαράκη, Δημήτρη Σιούφα και Προκόπη Παυλόπουλου που με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας έχουν μεγάλη διείσδυση στον κομματικό μηχανισμό. Μαξίμου και Ρηγίλλης θεωρούν ότι και οι τέσσερις, επίσης για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, πρέπει να είναι στο κορυφαίο κομματικό όργανο. Υπάρχουν ακόμη μέλη της κυβέρνησης που διερευνούν τις προθέσεις των συνέδρων και τις διαθέσεις της Ρηγίλλης- δηλαδή αν θα πριμοδοτήσει την υποψηφιότητά τους η ηγεσία- ενώ αρκετοί βουλευτές όπως ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος εμφανίζονται έτοιμοι να πάρουν το ρίσκο της κάλπης.

Σφήνα Θ. Δαμιανού

ΖΩΗΡΟ ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει και για την εκλογή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Λευτέρης Ζαγορίτης θα εκλεγεί και πάλι γραμματέας, δεν είναι όμως ο μόνος υποψήφιος για το μεγαλύτερο κομματικό αξίωμα. Ο πρώην βουλευτής Θ. Δαμιανός κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του, από την οποία αναμένεται να εξασφαλίσει οφέλη στις εθνικές εκλογές κατά τις οποίες θα εκτεθεί στη Β΄ Αθηνών. Ο κ. Δαμιανός- όπως συνέβη και με την Κ. Παπακώστα κατά την προηγούμενη εκλογή- φιλοδοξεί να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους με την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. οι οποίοι επρόκειτο να ψηφίσουν «λευκό» για καταδείξουν την ενόχλησή τους.

Έχασαν τον μπούσουλα για τον χρόνο των εκλογών

ΣΕ ΠΛΗΡΗ σύγχυση βρίσκονται πλέον οι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι- όπως οι ίδιοι λένε- «έχουν χάσει τον μπούσουλα» για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Χθες μέλη της κυβέρνησης που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό επέμειναν ξανά ότι δεν θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο όπως πιστεύουν οι περισσότεροι στη Ν.Δ. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι κατά την άποψή του οι εκλογές δεν θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών να έρθει στη Βουλή των Οκτώβριο. Έτσι, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ή από την επόμενη, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: Ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο είπε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στην επόμενη σύνοδο της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή τον Οκτώβριο θα είναι ίδια. Διαφορετικά θα έλεγε στην επόμενη περίοδο της Βουλής. Με την άποψη του κ. Παυλόπουλου, ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, συντάσσονται ο κ. Σιούφας και ο κ. Μεϊμαράκης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “