Πανικός Μαξίμου για τις εξετάσεις

Νέος πανικός έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου για τις μεγάλες διαστάσεις που προσλαμβάνει η υπόθεση της νοθείας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι ενδείξεις ότι η αλλαγή της βαθμολογίας δεν έγινε μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση.
Κορυφαίοι υπουργοί δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι η υπόθεση των Πανελλαδικών μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο από τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αφού οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αφορούν ουσιαστικά κάθε ελληνική οικογένεια. «Ήταν η τελευταία αδιάβλητη διαδικασία στη χώρα μας. Στις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν υπήρχαν σκιές υποψίας. Τώρα δυστυχώς κλονίζεται και αυτός ο θεσμός και οι γονείς και οι σπουδαστές θα στραφούν εναντίον της κυβέρνησης», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. το οποίο προέβλεπε ότι το προσεχές διάστημα, και ιδιαίτερα όταν ανακοινωθούν τα ονόματα των επιτυχόντων, το θέμα της νοθείας θα κυριαρχεί στην επικαιρότητα. «Εμείς θα κληθούμε πάλι σε απολογία από τους ψηφοφόρους στις περιφέρειές μας ενώ πολλοί γονείς μάς προειδοποιούν ότι εάν τα παιδιά τους δεν εισαχθούν στα πανεπιστήμια θα προσφύγουν στα δικαστήρια καθώςόπως υποστηρίζουν- οι φετινές εξετάσεις δεν ήταν αδιάβλητες», τόνιζε χθες βουλευτής της Ν.Δ. Πάντως κομματικό στέλεχος υποστήριζε ότι «το υπουργείο Παιδείας προφανώς έδωσε προφορικές οδηγίες για αύξηση βαθμολογίας ώστε να μην πέσουν πολλοί υποψήφιοι κάτω από τη βάση του 10 και η κυβέρνηση εισπράξει το κόστος του μεγάλου αριθμού των αποτυχόντων». Διευκρίνιζε ωστόσο ότι αυτή η οδηγία, ακόμη και αν ήταν λαθεμένη, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά νοθεία.
… αλλά και φόβος κορυφαίων υπουργών να βάλουν υποψηφιότητα στο Πολιτικό Συμβούλιο

ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ οι υπουργοί και οι «διάσημοι» βουλευτές της Ν.Δ. να εκτεθούν στην κάλπη για την εκλογή τους στο Πολιτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα η εκλογή των 7 κοινοβουλευτικών μελών να εξελιχθεί σε παρωδία. Αύριο, Παρασκευή, εφόσον οι υποψήφιοι θα είναι τα σημερινά 6 μέλη συν τον κ. Β. Μεϊμαράκη- στη θέση του κ. Κακλαμάνη- θα εκλεγούν διά βοής και δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος από τους υπουργούς τύγχανε της προτίμησης των συνέδρων. Η προειδοποίηση του Μαξίμου ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να διορίσει τα μέλη του κορυφαίου οργάνου και όποιος αντέχει ας θέσει υποψηφιότητα, ανέστειλε τις φιλοδοξίες πολλών οι οποίοι προτίμησαν να αποφύγουν τη δοκιμασία. Έτσι ουσιαστικά το μόνο κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. που θα ψηφιστεί με σταυρό είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν είναι βουλευτής και θα θέσει υποψηφιότητα μαζί με τα απλά εξωκοινοβουλευτικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι υποψήφιοι για τις κοινοβουλευτικές θέσεις του οργάνου θα είναι οι κ.κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος παίρνει τη θέση του Νικήτα Κακλαμάνη, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Γιώργος Βουλγαράκης, Βύρων Πολύδωρας, Μαριέττα Γιαννάκου και Φάνη Πετραλιά. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι επιτελείς της Ρηγίλλης είχαν την αγωνία μήπως κάποιος βουλευτής, προκειμένου να δημιουργήσει αναταραχή, έβαζε υποψηφιότητα. Σε αυτή την περίπτωση, εάν δηλαδή υποψήφιοι ήταν 8 ή 9, η ψηφοφορία θα ήταν υποχρεωτική.

Προσπάθεια να το υποβαθμίσουν…

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στελέχη κατέβαλαν προσπάθειες χθες να μειώσουν τη σημασία του θέματος και κυρίως να απαλλάξουν την κυβέρνηση από την ευθύνη των όσων συνέβησαν. «Είναι σύμπτωμα της λειτουργίας του κράτους το οποίο νοσεί εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα επίπεδα – και στην Παιδεία. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μεγάλη επιπολαιότητα», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός και πρόσθετε: «Ποιο λόγο θα είχε το υπουργείο Παιδείας να δώσει εντολές για νοθεία στα γραπτά; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει και επομένως να μη σπεύδουμε να χρεώσουμε στην κυβέρνηση και αυτά για τα οποία δεν ευθύνεται».

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η κυβέρνηση αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε μείζονα θέματα. Στην υπόθεση των ομολόγων εδώ και σχεδόν 4 μήνες φορτώνει όλες τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες ενώ και στην υπόθεση των μεγάλων πυρκαγιών πάλι οι υπουργοί μίλησαν για ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων.

Σήκωσε το γάντι ο Ζαγορίτης

ΣΗΚΩΣΕ χθες ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης το γάντι που του πέταξε ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος με την παροιμία «εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τα άρματα κρεμάνε οι γύφτοι τα νταούλια». Ο κ. Ελ. Ζαγορίτης διάλεξε άλλη παροιμία: «Εγώ ως γνωστόν είμαι από τα Γιάννινα που είναι πρώτα στ΄ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα», είπε ο γραμματέας του κόμματος. Κατά τα άλλα, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και οι φίλοι του εξακολουθούν να κάνουν «φασαρία» με διαμαρτυρίες για τον τρόπο εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και να προκαλούν πονοκέφαλο στη Ρηγίλλης. Κανείς στη Ν.Δ. δεν αμφιβάλλει ότι αυτή είναι μία από τις μεγάλες ενδονεοδημοκρατικές κόντρες που θα κλιμακωθούν μέχρι τις εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “