Πράσινο φως από Καραμανλή για εκλογές

Πράσινο φως για εκλογές τον Σεπτέμβριο έδωσε τελικά χθες ο Πρωθυπουργός με μια καθαρά προεκλογική ομιλία, γεμάτη ενέσεις αισιοδοξίας προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε, στο τέλος μιας βδομάδας που όλα έχουν πάει ιδιαίτερα άσχημα για την κυβέρνηση, με πλήρη αυτοπεποίθηση ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει ξανά τις εκλογές. Ανέφερε μάλιστα ότι οι προτεραιότητες της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία είναι, πρώτον, η Παιδεία και, δεύτερον, το Ασφαλιστικό.

Το σημείο-κλειδί για τους υπουργούς και τα στελέχη που ερμηνεύουν κάθε φορά τα λεγόμενα του προέδρου για να μαντέψουν τον ακριβή χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών, είναι το εξής: Όταν ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των μεταναστών θα έρθει στη Βουλή τον Οκτώβριο απέφυγε τη φράση «θα έρθει στην επόμενη σύνοδο της Βουλής», διότι αυτή η αναφορά είχε προκαλέσει σύγχυση την περασμένη εβδομάδα. Και αυτό διότι- σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής- όταν μιλάει κανείς για «επόμενη σύνοδο» σημαίνει ότι η Βουλή τον Οκτώβριο θα είναι η ίδια. Εάν έχουν προηγηθεί εκλογές, τότε ο σωστός όρος είναι «στη νέα περίοδο της Βουλής». «Τώρα για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και ο Πρωθυπουργός σήμερα ουσιαστικά κήρυξε την προεκλογική περίοδο», έλεγε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης αμέσως μόλις κατέβηκε ο κ. Καραμανλής από το βήμα.

Κουβέντα για τη νοθεία. Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε και χθες να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη σκανδαλώδη υπόθεση της αλλοίωσης των γραπτών, η οποία φαίνεται ότι παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Αναφέρθηκε ωστόσο στην Παιδεία, λέγοντας πως η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι ο πρώτος στόχος του για την επόμενη τετραετία», και χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» την αλλαγή του άρθρου 16. Και με την ευκαιρία, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που κράτησε για το επίμαχο άρθρο και επέκρινε όλους όσοι επιμένουν- όπως υποστήριξε- στη στασιμότητα και την τακτική τού χθες. Η κριτική του κ. Καραμανλή στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν σταμάτησε στην Παιδεία, μίλησε ξανά για το «έγκλημα του Χρηματιστηρίου» για το οποίο- όπως είπε- δεν έχει ζητήσει ακόμη συγγνώμη από τους πολίτες. Εντύπωση στο σύνολο των στελεχών της αντιπολίτευσης και ορισμένων βουλευτών της Ν.Δ. προκάλεσε το γεγονός ότι, στο τέλος μιας εβδομάδας που ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε αδύναμος και αναποτελεσματικός σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Καραμανλής μιλούσε για βελτίωση των δομών του κράτους. Και αυτό, ενώ είναι νωπές οι εικόνες της Πάρνηθας και της Σκιάθου, του θανάτου τριών δασοπυροσβεστών στην Κρήτη και της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών.

Ψήγματα αυτοκριτικής. Η ομιλία του κ. Καραμανλή είχε μόνο ψήγματα αυτοκριτικής. Είχε όμως εκτενείς αναφορές στο έργο της κυβέρνησης με έμφαση στην Οικονομία, την Ανάπτυξη, την Εξωτερική Πολιτική και τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και πολλές υποσχέσεις στους οικονομικά ασθενέστερους για την επόμενη τετραετία. «Δεν κρύβουμε τα προβλήματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Τα αναδεικνύουμε. Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου. Το κράτος ήταν ο μεγάλος ασθενής που παραλάβαμε», ήταν μερικές από τις φράσεις στις οποίες έδωσε έμφαση κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τα ομόλογα για διαφθορά. «Παραπέμπουμε και θα παραπέμπουμε κάθε επίορκο λειτουργό» είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση κατά Ζαγορίτη με σκληρούς χαρακτηρισμούς

Η κόντρα Ζαγορίτη- Σπηλιωτόπουλου ήταν τελικά το πιο «ζωντανό» περιστατικό του Συνεδρίου της Ν. Δ- του πιο βαρετού Συνεδρίου στην ιστορία του κόμματος- από την πρώτη ημέρα έως την χθεσινή εκλογή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, που τελικά έγινε και πάλι διά βοής.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί «απασφάλισε»- σύμφωνα με έκφραση βουλευτών της Ν.Δ.- ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος και επιτέθηκε με σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον γραμματέα του κόμματος, είναι απλή για όσους γνωρίζουν καλά τη Ρηγίλλης αλλά και την τακτική του πρώην εκπροσώπου. «Στον Άρη αρέσει να κάνει φασαρία. Δεν αντέχει να είναι σιωπηλός και στοιχημένος στις γραμμές» λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., που τον έζησε τις ημέρες της παντοδυναμίας στη Ρηγίλλης. «Ο Άρης θέλει να είναι πάντα πρωταγωνιστής και όταν δεν είναι “σολίστας” της νομιμότητας γίνεται “σαμποτέρ” του συστήματος». Όλοι πάντως στη Ν.Δ. συμφωνούν ότι με όσα είπε περί «γύφτων που πήραν τις θέσεις των καπεταναίων» στη Ρηγίλλης, ήθελε να θυμίσει στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών τον παλιό, ισχυρό ρόλο του στο κόμμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “