Αντίστροφη μέτρηση μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται ο Πρωθυπουργός από το σύνολο πλέον των υπουργών και των κομματικών στελεχών να εξαγγείλει χωρίς καμία καθυστέρηση εκλογές αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η οργή των πολιτών για τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες αποκάλυψαν την πλήρη αδυναμία της κρατικής μηχανής, καθώς και η νοθεία στις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν προκαλέσει πανικό στους επιτελείς της Ν.Δ. και ζητούν εκλογές το συντομότερο.

«Θα βαρύνει η ατμόσφαιρα»
«Πρέπει πλέον να απαλλαγούμε από το σύνδρομο ότι η στάση μας για τις εκλογές θα καθοριστεί από το κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή είναι μια παθητική και αμήχανη στάση την οποία οι πολίτες την αντιλαμβάνονται και μας θεωρούν φοβισμένους και ανασφαλείς», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και πιστεύει ότι πλέον έχουν κατανοήσει όλα τα μέλη της κυβέρνησης ότι η τακτική τού βλέποντας και κάνοντας δεν οδηγεί πουθενά.

Μετά τον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος πρώτος έχει επισημάνει προς τον Πρωθυπουργό ότι η ασθενική ελληνική οικονομία δεν αντέχει μακρά προεκλογική περίοδο και παροχές τώρα, ένας ένας οι υπουργοί και τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη καλούν το Μέγαρο Μαξίμου να μείνει σταθερά προσανατολισμένο σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. «Και όταν λέμε Σεπτέμβριο κυριολεκτούμε. Ο σωστός χρόνος είναι οι εκλογές να γίνουν αμέσως μετά το καλοκαίρι χωρίς καθυστερήσεις και χρονοτριβές. Κάθε εβδομάδα που θα χάνεται μετά τη θερινή περίοδο θα είναι εναντίον μας», λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Τα σενάρια που ακούγονται για Οκτώβριο ή Νοέμβριο δεν έχουν βάση. Οι εκλογές ή γίνονται αμέσως μετά το καλοκαίρι ή διαφορετικά πάμε τέλος τετραετίας. Εάν περάσουμε το κατώφλι του Σεπτεμβρίου ή ατμόσφαιρα θα βαρύνει για την κυβέρνηση».

Φόβοι μέχρι τον Μάρτιο
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ήταν αρκετά σαφής για τις εκλογές τον Σεπτέμβριο. Με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο αποκάλυψε ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο διότι μέχρι τον Μάρτιο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. «Δεν μπορώ να αποκλείσω καμία ημερομηνία για τις εκλογές. Για μένα το ζητούμενο είναι τι είναι το συμφέρον της χώρας και να μην εκτροχιαστεί η πορεία της κατά την προεκλογική περίοδο. Αν αυτό σημαίνει μικρή προεκλογική περίοδος, ας είναι μικρή η προεκλογική περίοδος. Αν πάλι οι παράγοντες του δημόσιου βίου λειτουργήσουν με έναν τρόπο υπεύθυνο και δεν εκτροχιαστεί η πορεία της χώρας, μπορούμε να πάμε στο τέλος της τετραετίας και να σπάσουμε την παράδοση. Μια παράδοση που λέει ότι όποτε οι εκλογές πήγαν στο τέλος της τετραετίας τα πράγματα δεν πήγαν καλά ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και ο νοών νοείτο.

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης πάντως προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εκλογές. «Ουσιαστικά έχουμε τέσσερις εβδομάδες ωφέλιμο χρόνο για τη διαμόρφωση της προεκλογικής καμπάνιας, του εκλογικού σχεδιασμού και για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών. Από τις 7 έως τις 20 Αυγούστου είναι νεκρός χρόνος, τα μεσαία στελέχη μας είναι σε διακοπές και γενικώς όλος ο μηχανισμός υπολειτουργεί», λέει στέλεχος της Ρηγίλλης το οποίο αποφεύγει να αποκαλύψει το κεντρικό σύνθημα των εκλογών. «Τα τελικά συνθήματα των εκλογών δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Υπάρχουν διάφορες ιδέες. Οι επικοινωνιολόγοι έχουν καταλήξει πάντως στην τακτική που θα ακολουθήσουμε και θα είναι ίδια με εκείνη που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ το 1985 με το γνωστό σύνθημα “για ακόμη καλύτερες μέρες”. Κάπου εκεί θα κινηθεί και η Ν.Δ. με σύνθημα του τύπου «μαζί μπορούμε περισσότερα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “