«Δεν δίνω δαχτυλίδι σε κανέναν»

«Η Ν.Δ. είναι στην κυβέρνηση 150 εβδομάδες. Και ο κ. Καραμανλής έχει εμφανισθεί 2 φορές κι έχει απουσιάσει, χωρίς σημείωμα γιατρού, 148 εβδομάδες». Μ΄ αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξηγεί στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» έναν από τους λόγους που τον οδήγησαν στην πρόσφατη έκρηξή του στη Βουλή, όπου επιτέθηκε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Πρωθυπουργού.

Δεν ήταν όμως η παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής από τον κ. Κ. Καραμανλή ο μόνος λόγος για τη σκληρή στάση που κράτησε σε εκείνη τη συνεδρίαση ο κ. Α. Αλαβάνος: «Δεν έχουμε το ίδιο ύφος σε ένα γάμο και σε μια κηδεία. Αυτό το μαθαίνουμε από παιδιά. Η εικόνα ενός πρωθυπουργού, όταν ο Εθνικός Δρυμός της Αττικής ήταν ακόμα τυλιγμένος στις φλόγες, να ενδιαφέρεται αποκλειστικά να αξιοποιήσει τη σκανδαλολογία σε όφελός του, δεν επέτρεπε ούτε σιωπή ούτε υπεκφυγή, αλλά έγκλησή του στη σκληρή πραγματικότητα», λέει με έμφαση στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Μια συνέντευξη στην οποία δεν μασάει τα λόγια του και μιλάει χωρίς υπεκφυγές για όλους και για όλα.

Κύριε πρόεδρε, κάποιοι υποστηρίζουν ότι πλέον έχετε οδηγηθεί σε πολιτική βεντέτα με τον Πρωθυπουργό, καθώς εκείνος αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις σας στη Βουλή, από τότε που αποκαλέσατε το κόμμα του «απογόνους των Κοτζαμάνηδων».

«Ο χαρακτηρισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε ενάντια στους ακροδεξιούς που βιαιοπραγούσαν ενάντια στους φοιτητές τις μέρες της «ζαρντινιέρας». Αν αυτούς τους θεωρεί κόμμα του ο Πρωθυπουργός, ειλικρινά λυπάμαι.» Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος πιστεύει ότι το κόμμα του, που είναι το μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη, σήκωσε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό βάρος σε όλα τα κρίσιμα θέματα: «Στο άρθρο 16. Στην πολιτική καταστολής των ελευθεριών. Στα οικολογικά προβλήματα. Στις απαγωγές των Πακιστανών». Αυτή η αντιπολιτευτική του τακτική, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι ο λόγος που δέχεται διαρκείς επιθέσεις ότι παρέχει ομπρέλα προστασίας στους κουκουλοφόρους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απαντά με έντονο τρόπο και στους εσωκομματικούς αντιπάλους που τον κατηγορούν ότι ετοιμάζει για διάδοχό του τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν φοράω δαχτυλίδι, φοράω βέρα και δεν τη δίνω σε κανέναν», λέει με έμφαση, ενώ προσπερνάει τις επικρίσεις ότι ανεβάζει τους τόνους λόγω του φόβου ότι το κόμμα θα μείνει εκτός Βουλής, όπως αποφεύγει και την αντιπαράθεση με το ΚΚΕ: «Η νέα γενιά, και σωστά, γυρίζει τις πλάτες στα ιερογλυφικά των διενέξεων της Αριστεράς. Ο δικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι πολιτικές της».

Κύριε Αλαβάνο, όπως φαίνεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα οδηγηθούμε με τη Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει τον ΛΑΟΣ ότι βοηθάει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει το ΚΚΕ ότι βοηθάει τη Νέα Δημοκρατία. Η γνώμη του Συνασπισμού ποια είναι;

Ότι ζούμε ενδεχομένως τις τελευταίες εβδομάδες ενός συστήματος που δεν μπορεί πλέον να δημιουργήσει. Ότι πάμε σε μια αναμέτρηση που μπορεί να αποτελέσει ιστορικό σταθμό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “