Κόντρα υπουργών για τις κάλπες

Σύγκρουση κορυφής ξέσπασε στην κυβέρνηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Πρωταγωνιστές στη μάχη που δίνεται στα χαρακώματα είναι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης που ζητά εκλογές το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος θεωρεί απαραίτητη την κατάθεση του προϋπολογισμού και την ψήφιση του νόμου για την ψήφο των ομογενών προτού στηθούν οι κάλπες.

Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας προτείνει οι εκλογές να γίνουν μετά τον Οκτώβριο. Ο κ. Μεϊμαράκης, οι απόψεις του οποίου επηρεάζουν συνήθως ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης της Ν.Δ., διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και κανείς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την απόφασή του ή να τη σχολιάσει. Μιλώντας όμως σε συνεργάτες εξέφρασε τη διαφωνία του με τον κ. Αλογοσκούφη όσο και με άλλους υπουργούς και στελέχη που εισηγούνται «εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι. Είναι αναγκαίο να έχουμε καταθέσει τον προϋπολογισμό πριν μιλήσουμε για εκλογές. Έτσι οι πολίτες θα γνωρίζουν με ακρίβεια εάν οι υποσχέσεις μας προς αυτούς θα υλοποιηθούν. Διαφορετικά θα δώσουμε χώρο στην αντιπολίτευση να καλλιεργήσει κλίμα καχυποψίας στους πολίτες, ότι δήθεν θα τους αιφνιδιάσουμε μετεκλογικά με τη λήψη σκληρών μέτρων».

Θέλει επιχειρήματα
Ο υπουργός Άμυνας λέει επίσης στους συνεργάτες του ότι η προσφυγή στις κάλπες πρέπει να συνοδευτεί με πειστικά επιχειρήματα προς τους πολίτες. Και αναφέρει: «Μετά την κατάθεση προϋπολογισμού και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών κλείνει ο πρώτος σημαντικός κύκλος της κυβέρνησής μας και μπορούμε να ζητήσουμε ανανέωση της λαϊκής εντολής, να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των αλλαγών στην παιδεία και στη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος».

Αλλά και δημοσίως ο κ. Μεϊμαράκης παίρνει αποστάσεις από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, χωρίς ωστόσο να λέει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάρτιο. Μιλώντας χθες στην «Απογευματινή» είπε ότι «η εκλογολογία και η σεναριολογία των ημερών όμως δεν επηρεάζουν κανέναν. Οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για προσφυγή στις κάλπες. Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς και δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών. Γι΄ αυτό και οι πολίτες μάς εμπιστεύονται. Βεβαίως και εφόσον συντρέξουν σοβαροί λόγοι κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τον Πρωθυπουργό το δικαίωμα που του δίνει το Σύνταγμα».

«Αδύναμες κυβερνήσεις»
Πάντως ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει σταθερά στην άποψή του για εκλογές τον Σεπτέμβριο, πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Χθες μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9,84 προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα στην επιχειρηματολογία του: «Στη μεταπολίτευση έχουμε μόνο τρεις περιπτώσεις εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Και οι τρεις προκηρύχθηκαν από κυβερνήσεις οι οποίες ήταν βέβαιες ότι θα έχαναν τις εκλογές. Γι΄ αυτό και πήγαν στο τέλος της τετραετίας. Το δεύτερο όμως, το πιο σοβαρό, δεδομένο είναι ότι και στις τρεις περιπτώσεις εκτροχιάστηκε πλήρως η πορεία της χώρας. Και το 1981 και το 1989 και το 2004», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις είχαμε αδύναμες κυβερνήσεις οι οποίες πήγαν στο τέλος της τετραετίας ακριβώς επειδή ήταν αδύναμες».

Προβληματισμός και για τα γκάλοπ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το μόνο στέλεχος της Ν.Δ. που θέλει εκλογές από τέλη Οκτωβρίου και μετά. Κομματικά στελέχη εκφράζουν άλλον έναν προβληματισμό: Λένε ότι μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούν να γίνουν αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, άρα ο Πρωθυπουργός που μελετά με πολλή προσοχή τα γκάλοπ είναι δύσκολο να προκηρύξει εκλογές χωρίς να έχει την ακριβή εικόνα για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί των κομμάτων στο τέλος του καλοκαιριού. Και μάλιστα σε ένα καλοκαίρι πολύ δύσκολο που κάθε τρεις και λίγο αποκαλύπτεται η αδυναμία της κρατικής μηχανής στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “