«Δεν αντέχουμε για εκλογές τον Μάρτιο»

Οι πυρκαγιές, παρά το δυσμενές κλίμα που δημιουργούν για την κυβέρνηση, φέρνουν τις εκλογές πιο κοντά. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης, οι οποίοι βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την κρίσιμη αναμέτρηση.

«Αναφήσουμε το σημερινό άρρωστο κλίμα σκληρής αντιπαράθεσης να συνεχιστεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η οικονομία θα τιναχτεί στον αέρα και η κρατική μηχανή θα οδηγηθεί σε πλήρη παραλυσία» είπε στα «ΝΕΑ» κορυφαίος υπουργός, ο οποίος τάσσεται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Κυριότερος ωστόσο παράγων για τον χρόνο κατά τον οποίο ο κ. Καραμανλής θα προκηρύξει εκλογές, θα είναι οι δημοσκοπήσεις. Έτσι ο γκουρού του Πρωθυπουργού σε θέματα μετρήσεων Γιάννης Λούλης, τον Αύγουστο δεν θα πάει διακοπές. Θα μείνει στην Αθήνα και θα παρακολουθεί ημέρα με την ημέρα τα κυλιόμενα γκάλοπ που ήδη διενεργούνται για λογαριασμό της Ρηγίλλης, για να πει στον Πρωθυπουργό τη μαγική φράση, «πρόεδρε, ήρθε η ώρα». Αυτό σημαίνει ότι την επομένη ο κ. Καραμανλής, με τη βεβαιότητα ότι οι δημοσκοπήσεις εκείνη τη στιγμή τον ευνοούν, προκηρύσσει τις εκλογές- με πιθανότερη πάντα ημερομηνία την 30ή Σεπτεμβρίου.

Άρρωστη ατμόσφαιρα. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εμφανίζονται πλέον απολύτως βέβαιοι ότι οι εκλογές θα γίνουν το συντομότερο. «Οι καταστροφικές πυρκαγιές όχι μόνο δεν αλλάζουν τους σχεδιασμούς αλλά, αντιθέτως, επιταχύνουν τις διαδικασίες για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον δημόσιο βίαιο από την πολύ σκληρή μετωπική σύγκρουση της Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό δεν επιτρέπει καθυστερήσεις. Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν συνεχίσουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα μέσα σε αυτή την άρρωστη ατμόσφαιρα. Η οικονομία θα πάρει άσχημη κατηφόρα και το κράτος θα οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση, αφού κανείς δεν θα μπορεί να αναλάβει καμία πρωτοβουλία ώστε να μη δυσαρεστήσει κοινωνικές ομάδες εν όψει εκλογών. Τελείωσαν τα ψέματα λοιπόν. Πάμε για εκλογές να τελειώνουμε».

Η άποψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι εκλογές πρέπει να γίνουν μετά τον Οκτώβριο ώστε να έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός, έχει βρει πολλούς αποδέκτες στη Ν.Δ., δεν έχει αλλάξει όμως τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι εκείνος που επηρεάζει καθοριστικά- μέχρι σήμερα τουλάχιστον- την άποψη του Κ. Καραμανλή για τον χρόνο τον εκλογών- και σταθερά εισηγείται εκλογές τον Σεπτέμβριο.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Όταν ο Πρωθυπουργός δώσει το πράσινο φως δεν θα υπάρξει καμία νευρικότητα, καμία αμηχανία και απολύτως κανένα κενό» λέει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος εκτιμά ότι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού δεν θα ληφθούν υπό την πίεση της συγκυρίας γεγονότων του καλοκαιριού, όπως κάποιοι υποστηρίζουν.

Έτοιμα τα συνθήματα με επίκεντρο τον Καραμανλή

Εντός των τειχών, εκτός από τον γκουρού των δημοσκοπήσεων για τη Ν.Δ. Γιάννη Λούλη, θα παραμείνει και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος με την εποπτεία τού κ. Θ. Ρουσόπουλου βάζει τις τελευταίες πινελιές στην καμπάνια των εκλογών, η οποία σε μια εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί. «Είμαστε έτοιμοι σε όλες τις λεπτομέρειες. Ξέρουμε πού θα μπει ο τελευταίος προβολέας και στην πιο μικρή πλατεία που θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός», λέει επικοινωνιακό στέλεχος της Ρηγίλλης και αποκαλύπτει ότι σε μια εβδομάδα θα είναι έτοιμο το κεντρικό σύνθημα του κόμματος, καθώς και όλα τα σενάρια για τα τηλεοπτικά σποτ. Σποτ κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του πρωταγωνιστή του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη των εκλογών μαν του μαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το καινούργιο στοιχείο της καμπάνιας που ετοιμάζει Ρηγίλλης είναι ότι θα υπάρξουν σποτ τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά για κάθε περιφέρεια της χώρας, που θα αναφέρουν τα έργα που έγιναν στην κάθε περιοχή και τις νέες υποσχέσεις της Ν.Δ. για την επόμενη μέρα.

Σε σύγχυση οι βουλευτές

Η σιγουριά που επιχειρούν να εκπέμψουν τα στελέχη του Μαξίμου και της Ρηγίλλης για το θέμα των εκλογών, ότι «ξέρουν τι κάνουν, πώς το κάνουν και πότε θα το κάνουν», δεν διαπερνά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Αντίθετα, οι βουλευτές βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και όπως οι ίδιοι λένε, είναι περισσότερο ανασφαλείς από κάθε άλλη φορά. «Δεν ξέρω εάν έχει σχεδιασμό το Μαξίμου και στρατηγική ο πρόεδρος, αυτό πάντως δεν φτάνει σε μας. Εμείς κινούμαστε με τη συγκυρία και πολιτευόμαστε σύμφωνα με τις φήμες που διαρρέουν για τα σχέδια του κόμματος», λέει γνωστός βουλευτής της επαρχίας και προσθέτει: «Νομίζω ότι και η ηγεσία και εμείς είμαστε δέσμιοι των δημοσκοπήσεων που θα φθάσουν στα χέρια του προέδρου τον Αύγουστο. Μέχρι τότε θα πρέπει να μιλάμε στους ψηφοφόρους μας με γρίφους και υπονοούμενα. Δεν είναι καθόλου εύκολη η θέση μας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “