Ολοταχώς για τέσσερις σκληρούς νόμους

«Μεγάλη ευκαιρία» αποκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Χαριλάου Τρικούπη. Ευκαιρία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, για να ανοίξει η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες όλα τα κρίσιμα θέματα και να περάσει άρον άρον τέσσερις νόμους-φωτιά με επώδυνες ρυθμίσεις, τους οποίους δεν τόλμησε να φέρει στη Βουλή τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. «ΟΠρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να αισθάνεται τυχερός. Βρέθηκε από την κόλαση του Αυγούστου στον παράδεισο της νίκης. Κατάφερε μέσα από μια δύσκολη συγκυρία να κερδίσει τις εκλογές με πολλά τραύματα και μεγάλες απώλειες. Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. δεν θα είχε επιτευχθεί εάν το κόμμα έπαιρνε 0,4% λιγότερο στις κάλπες (δηλαδή περίπου 30.000 ψηφοφόρους λιγότερους). Όλα αυτά όμως πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, διότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έχουν επισκιάσει τα πάντα. «Έτσι, αυτή την ευκαιρία με τους προβολείς να είναι στραμμένοι στο ΠΑΣΟΚ δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη», λέει κορυφαίος υπουργός και προαναγγέλλει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια θα έρχονται «βροχή» στη Βουλή.

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Μαγγίνας ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν το Ασφαλιστικό. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει συνοπτικές διαδικασίες. Έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα ψηφισθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008.

Μία από τις πρώτες εκκρεμότητες που θα κλείσει επίσης η κυβέρνηση είναι η υπόθεση της Ολυμπιακής. Θέμα το οποίο καρνινοβατεί χρόνια και δεν σηκώνει- όπως υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου- άλλη αναβολή. «Η Ολυμπιακή ή θα πωληθεί ή θα κλείσει πριν από το τέλος του χρόνου», υποστηρίζουν στην κυβέρνηση και αυτό είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του νέου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

Και ιδιωτικοποιήσεις. Η τρίτη εκκρεμότητα αφορά το θέμα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Μια επώδυνη ρύθμιση κυρίως για τη νέα γενιά εργαζομένων. Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να καταργήσει τη μονιμότητα σε όλες τις ΔΕΚΟ και να ενισχύσει το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις. Έτσι, οι νέοι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ένα μέτρο που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση να επεκτείνει και στον στενό δημόσιο τομέα μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Κάτι όμως που δεν είναι εύκολο να γίνει. Στο ίδιο «πακέτο» εντάσσονται και νέες ιδιωτικοποιήσεις με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Ακολουθούν ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, που αποτελούν όμως μεγάλα αγκάθια όσο ο κ. Σουφλιάς επιμένει ότι το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο των δύο μεγάλων οργανισμών. Αρκετοί υπουργοί προεξοφλούν ότι έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Ήταν λάθος που δεν αλλάξαμε τον νόμο πριν από τις εκλογές. Τώρα ο Πρωθυπουργός θα είχε στα χέρια του ένα ισχυρό όπλο που θα φρενάριζε υπερβολικές φιλοδοξίες και εκβιασμούς βουλευτών για την υπουργοποίησή τους», λέει κορυφαίος υπουργός που είχε εισηγηθεί εγκαίρως στον Πρωθυπουργό να αλλάξει τον νόμο Σκανδαλίδη. «Τώρα, πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να αλλάξουμε τον νόμο ώστε να προκύπτουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Και για να έχουμε τη συναίνεση των κομμάτων της Αριστεράς, η λύση είναι ο νόμος να παραμείνει αναλογικός για τα μικρά κόμματα, αλλά να αυξηθεί το “μπόνους” του πρώτου κόμματος εις βάρος του δευτέρου», λέει ο ίδιος υπουργός.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “