Συγκυβέρνηση με το... ζόρι

Με την πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης κατάφερε να κλέψει την παράσταση. Με τη θεατρική άνεση που τον διακρίνει, έστρεψε πάνω του τους προβολείς, δηλώνοντας ότι με στρατιωτική πειθαρχία και οι 10 βουλευτές του ψηφίζουν Δημήτρη Σιούφα.

Και όταν το άθροισμα των ψήφων δεν ήταν 162- δηλαδή το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ- άφηνε να εννοηθεί ότι οι διαρροές ήταν από την πλειοψηφία, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος να ακουμπήσει πάνω του για να κυβερνήσει. Παρ΄ ότι δεν θα μάθουμε- τουλάχιστον σύντομα- τι πραγματικά συνέβη σε αυτή την ψηφοφορία, σε κάθε περίπτωση επικοινωνιακά ο κ. Καρατζαφέρης πέτυχε τον στόχο του. Διακηρύσσει σε υψηλούς τόνους ότι η δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι συμπαγής και ήταν συνειδητή η επιλογή του κόμματος να υπερψηφιστεί ο κ. Δ. Σιούφας. Τα στελέχη του μάλιστα έχουν εξαπολυθεί από χθες το πρωί στα ΜΜΕ για να εξηγήσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής: «Ο Σιούφας είναι ένας άνθρωπος ηθικά ανεπίληπτος, έχει μια κοινοβουλευτική πορεία λαμπρή. Στα πράγματα στα οποία συμφωνούμε και θεωρούμε ότι είναι θετικά για την πατρίδα, θα υπερψηφίσουμε την πολιτική της Ν.Δ. Σε πράγματα στα οποία διαφωνούμε, θα ελέγχουμε, θα κριτικάρουμε, θα καταθέτουμε τη δική μας πρόταση και από τη στιγμή που η πρόταση αυτή δεν γίνεται δεκτή, θα καταψηφίζουμε», δήλωσε ο βουλευτής κ. Μάκης Βορίδης και η ερμηνεία αυτής της δήλωσης είναι ότι ο ΛΑΟΣ επιχειρεί να παγιδέψει τη Ν.Δ. σε ένα περίεργο καθεστώς συγκυβέρνησης.

«Θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Ας μη βιάζονται στη Ρηγίλλης», λένε στελέχη του ΛΑΟΣ «Θολώνει τα νερά». Πάντως, στη Ρηγίλλης «χτυπιούνται» για να πείσουν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έστησε μια μεγάλη μπλόφα στην πλειοψηφία: «Δήλωσε ότι θα δώσει και τις 10 ψήφους του και τελικά έδωσε τις 6 για να θολώσει τα νερά», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και συνεχίζει: «Και οι 152 βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν τον νέο πρόεδρο της Βουλής, δεν μας έφυγε ούτε ένας. Το σύστημα που είχαμε οργανώσει λειτούργησε άψογα και ακόμη και εάν ήθελε κάποιος δυσαρεστημένος να στείλει μήνυμα στον Πρωθυπουργό, ήξερε ότι η εκλογή τού κ. Δ. Σιούφα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Όποιος έκανε μια τέτοια κίνηση, θα τον καταγγέλλαμε αμέσως στη βάση του κόμματος και δεν θα μπορούσε να σταθεί πουθενά. Άρα είναι προφανές ότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης έπαιξε παιχνίδι για να μας εκθέσει».

«Τώρα είναι ευκαιρία». Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τα όσα συνέβησαν στη Βουλή πρόσθεσαν έναν ακόμη λόγο στους πολλούς που έχει ο Κώστας Καραμανλής να βάλει στο στόχαστρο το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη. «Τώρα είναι η ευκαιρία. Μέχρι το ΠΑΣΟΚ να βρει τον δρόμο του και να αρχίσει να ασκεί αντιπολίτευση, θα περάσουν σχεδόν τρεις μήνες. Πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο να φέρουμε ξανά κοντά τούς ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ».

Αλλά και ο Γ. Καρατζαφέρης, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του, δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια τους προσεχείς μήνες, ώστε να αφήσει τη Ν.Δ. να λεηλατήσει το κόμμα του. «Θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Ας μη βιάζονται στη Ρηγίλλης», λέει με νόημα στέλεχος του ΛΑΟΣ και προσθέτει ότι σίγουρα σ΄ αυτή τη Βουλή δεν θα πλήξει κανείς.

Οι διαρροές προς τον ΛΑΟΣ «έφαγαν» το βιβλίο της Ιστορίας

Η πρώτη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το επιτελείο της Ρηγίλλης έδειξε ότι ο κύριος λόγος των μετακινήσεων των ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τον ΛΑΟΣ ήταν το βιβλίο της Ιστορίας και όχι το σκάνδαλο των ομολόγων ή η ανικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, όπως πολλοί ανέμεναν. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρώτη εντολή του Πρωθυπουργού στον νέο υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη ήταν να αποσύρει το επίμαχο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, διαγράφοντας όσα έλεγε η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές. «Θα κλείσουμε τη στρόφιγγα των διαρροών προς τον ΛΑΟΣ. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών είναι σπουδαίο εργαλείο. Τώρα ξέρουμε ποιοι δικοί μας και κυρίως για ποιους λόγους ψήφισαν Καρατζαφέρη», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση Καραμανλή θα ακυρώσει ένα ένα όλα τα όπλα του κ. Γ. Καραντζαφέρη, με στόχο- όποτε και όταν γίνουν οι εκλογές- το κόμμα του να μείνει εκτός Βουλής. «Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι χάσαμε σχεδόν στο σύνολο των χριστιανικών οργανώσεων. Τα μέλη τους είχαν φανατιστεί από την πρώτη στιγμή με το βιβλίο της Ιστορίας, ώστε όλες οι πιέσεις που ασκήσαμε στον ΛΑΟΣ την προεκλογική περίοδο έπεσαν στο κενό».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “