Η κυβέρνηση φοβάται ΣΥΝεργασίες του ΠΑΣΟΚ...

Φοβάται μια μελλοντική συνεργασία ΠΑΣΟΚ- Συνασπισμού η κυβέρνηση και σπεύδει άρον άρον να ψηφίσει νόμο που να αποτρέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να δώσει μια ισχυρή κεντροαριστερή πλειοψηφία.

O νέος εκλογικός νόμος, το προσχέδιο του οποίου είναι ήδη έτοιμο στο συρτάρι του Πρωθυπουργού, αναφέρει με τρόπο ξεκάθαρο ότι ένα πλειοψηφικό κόμμα που τυχόν προκύψει από συνεργασία κομμάτων δεν παίρνει το πριμ εδρών του πρώτου κόμματος, άρα, δεν μπορεί και να σχηματίσει κυβέρνηση, εκτός κι αν συγκεντρώσει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που θα προσεγγίζει το 50%.

Το σημαντικότερο στοιχείο του νέου εκλογικού νόμου είναι η αποτροπή μιας κεντροαριστερής πλειοψηφίας και το δεύτερο η αύξηση του πριμ του πρώτου κόμματος από τις 40 στις 50 έδρες. Οι εμπνευστές του νέου νόμου, που είναι οι κ.κ. Π. Παυλόπουλος και Μεϊμαράκης, έχουν καταλήξει στο ότι το πριμ του πρώτου κόμματος πρέπει να αυξηθεί κατά 10 βουλευτές και το επιχείρημά τους είναι απλό. Το είπε χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσοπουλος: «Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση σε κάθε κυβέρνηση, η οποία θα εκλέγεται με την κοινωνική πλειοψηφία, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο της…».

Ώς τον Μάιο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άφησε, μάλιστα, καμία αμφιβολία ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς ανέφερε με έμφαση ότι «εντός της πρώτης περιόδου της Βουλής τα πράγματα θα έχουν λήξει»- εν ολίγοις, το αργότερο έως τον ερχόμενο Μάιο το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έχει καταλήξει στο πολιτικό συμπέρασμα ότι η Κεντροδεξιά, όπως κάποιοι στη Ρηγίλλης αποκαλούν τη Ν.Δ., θα συνεχίσει να ειίναι κυρίαρχη δύναμη, όποια και εάν είναι η εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ. «Είτε ο Παπανδρέου παραμείνει, είτε ο Βενιζέλος έρθει, θα κάνει καιρό το ΠΑΣΟΚ να συνέλθει και να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα», λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης για να προσθέσουν: «Είναι αναγκαίο για να κυβερνηθεί η χώρα το πρώτο κόμμα να πλησιάζει τους 160 βουλευτές για να υπάρχει όριο ασφαλείας έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένος ο πρωθυπουργός να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί με τους δυσαρεστημένους ή δήθεν δυσαρεστημένους βουλευτές του».

Απειλή για λίστα
Κορυφαία κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο νόμος θα ψηφιστεί στη Βουλή χωρίς καμιά καθυστέρηση, ενδεχομένως μέσα στον Νοέμβριο και το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο λόγος της βιασύνης, σύμφωνα με τη Ρηγίλλης, είναι να μην υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. «Σ΄ αυτή την φάση οι αντιδράσεις θα είναι μικρές διότι η κοινωνία έχει κατανοήσει πως ο ισχύων εκλογικός νόμος είναι δύσκολο να δώσει ισχυρές κυβερνήσεις» λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Αλλά και εμείς δεν θα προκαλέσουμε. Θα πούμε ότι δεν φέρνουμε νέο εκλογικό νόμο, αλλά αλλάζουμε δύο διατάξεις ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει από ακυβερνησία».

Ο λόγος της βιασύνης, πάντως, έχει κυρίως «παιδευτικό» χαρακτήρα για τους βουλευτές της Ν.Δ., λένε στελέχη της Ρηγίλλης και εξηγούν: «Τουλάχιστον για 18 μήνες κανείς βουλευτής της Ν.Δ. δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει δημοσίως τις κυβερνητικές αποφάσεις. Διότι θα αιωρείται η απειλή πως θα γίνουν εκλογές με λίστα (σ.σ. όπως προβλέπει το Σύνταγμα) και θα βρεθούν εκτός Κοινοβουλίου όσοι με την συμπεριφορά τους ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να προσφύγει εκ νέου στις κάλπες».
10 ΕΔΡΕΣ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ ΧΕΡΙΑ

Στο ερώτημα ποιος χάνει αυτές τις επιπλέον 10 έδρες που θα κερδίζει το πρώτο κόμμα, η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο με αναγωγή στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Εάν, λένε στελέχη της Ρηγίλλης, είχαμε τα ίδια αποτελέσματα, με τον νέο εκλογικό νόμο θα έχανε 7 έδρες το ΠΑΣΟΚ, 2 το ΚΚΕ, 1 ο ΣΥΡΙΖΑ και καμία ο ΛΑΟΣ. Εάν υπήρχαν μικρές αποκλίσεις στο αποτέλεσμα αυτό, όπως εξηγούν οι εκλογικοί αναλυτές, θα έχανε 6 έδρες το ΠΑΣΟΚ, 2 το ΚΚΕ, 1 ο ΣΥΝ και 1 ο ΛΑΟΣ
… υπάρχουν όμως περιθώρια για «ντρίμπλες»

ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ τονίζουν, πάντως, ότι ο νέος νόμος δεν μπορεί να κλείσει οριστικά τον δρόμο σε δύο κόμματα που έχουν αποφασίσει πολιτικά να προχωρήσουν σε εκλογική συνεργασία. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τα περιθώρια για νομικές και πολιτικές «ντρίμπλες», όπως είχαν επισημάνει οι εκλογολόγοι και την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επίσης επιχειρήθηκε (με τον γνωστό νόμο Κούβελα) να αποτραπεί ο εκλογικός συνασπισμός κομμάτων.

● Μία επιλογή για να παρακαμφθεί το εμπόδιο του νόμου είναι το ένα από τα δύο κόμματα που επιθυμούν να συνεργαστούν να αποφασίσει νομικά τη διάλυσή του και τα στελέχη του να ενταχθούν ως υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του άλλου κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση, τυπικώς, θα παίρνει μέρος στις κάλπες ένα κόμμα, υπό την προϋπόθεση ότι ο Άρειος Πάγος δεν θα θεωρήσει κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων κομμάτων ότι πρόκειται για «συγκεκαλυμμένη συνεργασία», όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές.

● Η δεύτερη περίπτωση για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί του επικείμενου νόμου είναι και τα δύο κόμματα που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε εκλογική συνεργασία να διαλυθούν και τα στελέχη τους, ως πολιτικές μονάδες πλέον, να δημιουργήσουν άμεσα ένα νέο κόμμα, με δικό του καταστατικό και οργανωτική δομή, που θα αναγνωρισθεί από τον Άρειο Πάγο, αποκτώντας έτσι και το δικαίωμα να κατέλθει ως αυτοτελής κομματικός σχηματισμός στις κάλπες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νέος νόμος δεν θα ενισχύει με το πριμ εδρών για την εκλογική νίκη έναν σχηματισμό που προκύπτει από προεκλογική συνεργασία κομμάτων. Για παράδειγμα, εάν οι εκλογές τις 16 Σεπτεμβρίου γίνονταν με τον νέο εκλογικό νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ, που συγκροτείται από τον Συνασπισμό, την ΑΚΟΑ και άλλα αυτοτελή κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς, στην περίπτωση που ήταν πρώτη δύναμη δεν θα έπαιρνε το πριμ των 50 βουλευτών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “