Ν.Δ.: Έφοδος πριν συνέλθει το ΠΑΣΟΚ

Χρυσή ευκαιρία αποκαλούν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία του επόμενου διμήνου για να περάσουν άρον άρον επώδυνες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό πριν οργανωθεί ξανά η αξιωματική αντιπολίτευση και περάσει στην αντεπίθεση.

O Πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες, μιλώντας στους βουλευτές του, ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με «μειοψηφίες βολεμένων και προνομιούχων» σε μια προσπάθεια- όπως λένε συνεργάτες του – να προκαλέσει ρήγματα ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, να διχάσει τους συνδικαλιστές και να περιορίσει τις αντιδράσεις.

Τον Φεβρουάριο
«Το αργότερο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικόσε αυτό θα μείνουμε αμετακίνητοι», λένε κορυφαίοι υπουργοί που εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων θα είναι υποτονικές ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΠΑΘΗΜΑ τούς έγινε μάθημα και έτσι βάζουν προς το παρόν στο ράφι τις περίφημες μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία ενώ οι αντιδράσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ προβλέψιμες. «Το πιο δύσκολο θα ήταν να έχουμε απέναντί μας σε κοινή πορεία το σύνολο της αντιπολίτευσης και το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο. Αυτή την ώρα αυτό είναι δύσκολο να συμβεί», λέει επιτελικό στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Όποια και να είναι η εξέλιξη, το ΠΑΣΟΚ μετά την 11η Νοεμβρίου, οπότε θα γίνει η εκλογή προέδρου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανασυνταχθεί αμέσως, να συμφωνήσει σε θέσεις για το Ασφαλιστικό και να κινητοποιήσει κόσμο». Στο ράφι
Παρ΄ ότι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι ισχυρή, φοβούνται ωστόσο να ανοίξουν ξανά μέτωπο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Το περσινό πάθημα τούς έγινε μάθημα και έτσι βάζουν προς το παρόν στο ράφι τις περίφημες μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία προκειμένου να κρατήσουν τουλάχιστον τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ανοιχτά αυτή τη σεζόν. «Ο λαός μάς έδωσε εντολή να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε με συνεννόηση αλλά και τόλμη», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Καραμανλής.

Το κλειδί- όπως επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ.- είναι η λέξη « συνεννόηση». Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει μακρύς διάλογος για τα θέματα της Παιδείας. Ένας διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει στις ελληνικές καλένδες τις μεταρρυθμίσεις της κ. Μ. Γιαννάκου οι οποίες επρόκειτο να ψηφισθούν πριν από ενάμιση χρόνο. Μάλιστα την περασμένη άνοιξη μελετούσαν στη Ν.Δ. το ενδεχόμενο να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές τον μήνα Μάιο για τα θέματα της Παιδείας.

Αυτά όμως συνέβαιναν πέρυσι. Φέτοςλένε στελέχη της Ν.Δ.- ο κ. Κ. Καραμανλής έχει επιλέξει άλλο πεδίο σύγκρουσης. Έχει καταλήξει στην απόφαση ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα περισσότερο ασφαλές πεδίο για την κυβέρνηση διότι, όπως δείχνουν και μετρήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έχει κατανοήσει ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες και ότι πρέπει να περιοριστούν προνόμια ορισμένων κλάδων.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βλέπει το πρόβλημα αλλά να αδιαφορεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συντάσσεται με τους προνομιούχους και τους βολεμένους, βλάπτοντας όλους τους άλλους», είπε με έμφαση ο κ. Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει το μέλλον των νέων γενιών. Η ακινησία και η άρνηση είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή. Διότι είναι αδιέξοδη. Όλοι έχουμε ευθύνες», τόνισε.

Πάντως στην κυβέρνηση λένε ότι από σήμερα στην κυβέρνηση πιάνουν δουλειά για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και Βασίλη Μαγγίνα από τους οποίους θα ζητήσει άμεσα αποτελέσματα. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή την ώρα είναι ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τέλος Ιανουαρίου.

Δύο βασικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο

ΤΟ ΑΓΧΟΣ του για την ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών αποκάλυψε και χθες ο κ. Κ. Καραμανλής. Στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του προχωράει αμέσως στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Ο ισχύων εκλογικός νόμος δοκιμάστηκε. Θέλουμε εκλογικό νόμο που να διασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα χωρίς να θίγεται η αναλογικότητα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Προχωρούμε άμεσα, έγκαιρα και υπεύθυνα στην τροποποίησή του. Στην αρχή και όχι στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο νέος νόμος- για τον οποίο συζήτησαν και χθες οι κ.κ. Καραμανλής και Παυλόπουλος- είναι ήδη έτοιμος και θα ψηφιστεί πριν από τα γιορτές των Χριστουγέννων.

Ουσιαστικά θα αλλάξουν δυο διατάξεις του νόμου Σκανδαλίδη που ισχύει σήμερα. Η πρώτη αλλαγή θα αφορά το πριμ του πρώτου κόμματος: θα γίνει 50 έδρες αντί 40 που είναι σήμερα.

Η δεύτερη αλλαγή θα αποτρέπει τη δημιουργία συνασπισμού κομμάτων. Ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι εάν δυο κόμματα συνασπιστούν προεκλογικά και αναδειχθούν σε πρώτη δύναμη, δεν θα παίρνουν το πριμ των 50 βουλευτών και επομένως δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι το κόμμα του είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και τόνισε με έμφαση ότι έχει σύμμαχο την κοινωνία. Αυτή είναι μια φράση- όπως λένε στη Ρηγίλλης- που θα χρησιμοποιεί συχνά το προσεχές διάστημα στις αντιδράσεις που θα συναντήσει στις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων που σχεδιάζει. Τόσο ο ίδιος όσο και υπουργοί του θα τονίζουν με έμφαση ότι η κυβέρνηση πήρε για δεύτερη φορά εντολή να προωθήσει αυτές τις αλλαγές, έχει σύμμαχο την κοινωνία και δεν τη φοβίζουν αντιδράσεις οργανωμένων μειοψηφιών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση εξελέγη νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Τραγάκης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “