Πραίτωρες, τέλος

Εξέπνευσε το πνεύμα Πολύδωρα στην αρχή της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να αποκωδικοποίησε ακόμη ένα μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος και κάνει στροφή με άνοιγμα στον μεσαίο χώρο εγκαινιάζοντας νέα πολιτική λειτουργία στα δύο ευαίσθητα σώματα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική.

Στο ίδιο μήκος κύματος για επαναπροσέγγιση του μεσαίου χώρου κινείται και το υπουργείο Άμυνας το οποίο προχωρεί σε επέκταση των ευεργετημάτων που έχουν οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου (άδειες περιπτέρων κ.λπ.) και σε θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα, της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

Οι ζαρντινιέρες
Η Ν.Δ. πλήρωσε ακριβά στην κάλπη τα όσα συνέβησαν επί ημερών του κ. Β. Πολύδωρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η αδιέξοδη βεντέτα της Αστυνομίας με τους διαδηλωτές, οι ζαρντινιέρες και ο δημόσιος διάλογος του υπουργού με τους κουκουλοφόρους δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ο ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ κράτησε χαμηλούς τόνους στην υπόθεση της σύλληψης γιου στελέχους της Αριστεράς για ληστεία τράπεζας της Αστυνομίας με τους πολίτες και το σημαντικότερο μείωσαν την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Παράλληλα, η Πυροσβεστική, με την ανικανότητα που επέδειξε το καλοκαίρι, έχασε τη συμπάθεια που είχε αποκτήσει στην κοινωνία με τις επιτυχίες του παρελθόντος.

Η τοποθέτηση στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας του μετριοπαθούς Προκόπη Παυλόπουλου με την ενοποίηση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης σηματοδοτεί τη διάθεση του Πρωθυπουργού για άλλη πορεία. Οι κατευθύνσεις του Πρ. Παυλόπουλου προς την ηγεσία της Αστυνομίας είναι σαφείς: «Η Αστυνομία δεν πολιτεύεται και δεν ανοίγει προσωπικές βεντέτες με κοινωνικές ομάδες».

Δείγμα γραφής
Το πρώτο δείγμα γραφής της νέας πολιτικής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών με τη σύλληψη για ένοπλη ληστεία σε τράπεζα ενός νεαρού, ο πατέρας του οποίου είναι γνωστό στέλεχος της Αριστεράς. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε από τους αξιωματικούς Αστυνομίας να αντιμετωπίσουν το θέμα ως ένα συνηθισμένο ποινικό αδίκημα χωρίς πολιτικές διαστάσεις. Απαγόρευσε την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ ζήτησε από τους βουλευτές της Ν.Δ. να μην εμφανισθούν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για να σχολιάσουν το γεγονός.

Αυτή η συμπεριφορά ξάφνιασε ευχάριστα κορυφαία στελέχη της Αριστεράς, τα οποία ωστόσο περιμένουν να δουν και τις επόμενες κινήσεις του υπουργού. Μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές της Ν.Δ. ωστόσο, που συμφωνούν με αυτή την αλλαγή πολιτικής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επισημαίνουν ότι τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική θα κριθούν εκ του αποτελέσματος όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα ζητήματα. «Είναι μακρύς ο δρόμος. Χρειάζεται επίπονη και συστηματική προσπάθεια, ώστε η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα που έχουν σήμερα στην κοινωνία», επισημαίνει κορυφαίος υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πολύδωρας είχε προκαλέσει σάλο με τις δημόσιες δηλώσεις του, με τις οποίες συνέδεε τους κουκουλοφόρους με τον Συνασπισμό αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πίσω από τις συγκρούσεις με την αστυνομία βρίσκεται το συγκεκριμένο κόμμα.

● Με «κοινή απόφαση» των δύο πλευρών αποχωρεί από το υπουργείο Άμυνας ο πρέσβης επί τιμή κ. Ιωάννης Μπουρλογιάννης, διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, ο επικεφαλής των διπλωματικών σχέσεων του Πενταγώνου υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκη και αυτός την έκανε αποδεκτή.

Αλλαγή φρουράς
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, ο κ. Μεϊμαράκης ήθελε στο πόστο αυτό ένα στέλεχος νεώτερης γενιάς της επιλογής του- ο κ. Μπουρλογιάννης είχε τοποθετηθεί από τον κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο. Ωστόσο, πρόσθεταν ότι δεν υπήρξε καμία σύγκρουση και ότι η συνεργασία ήταν άψογη. «Απλώς έκλεισε ένας κύκλος» ανέφεραν, αφού και ο κ. Μπουρλογιάννης ήθελε να ασχοληθεί με το επιστημονικό έργο. Νέος γενικός διευθυντής ορίστηκε ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής γενικός διευθυντής, πρέσβης κ. Δημοσθένης Στωίδης.

Περίπτερα σε αντιστασιακούς και πολεμιστές της Κύπρου

ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ και θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα, του Δημοκρατικού Στρατού και της Εθνικής Αντίστασης, σε πολεμιστές της Κύπρου καθώς και σε αναξιοπαθούντες πολίτες (αναπήρους, πολυτέκνους κ.ά.)

επεκτείνεται το δικαίωμα για απόκτηση άδειας περιπτέρου με σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Στις ίδιες κατηγορίες πολιτών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου (είτε στρατιωτικών είτε αμάχων) ή εχόντων ειδικά κοινωνικά χαρακτηριστικά επεκτείνονται και όλα τα ευεργετήματα της ισχύουσας νομοθεσίας για τους αναπήρους πολέμου. Το αρχικό σχέδιο που είχε καταρτιστεί προ των εκλογών, στο πλαίσιο ανοίγματος της κυβέρνησης προς τον μεσαίο χώρο αλλά δεν ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική του πορεία, προέβλεπε τη χορήγηση και επιπλέον ευεργετημάτων σε διάφορες κατηγορίες αναπήρων και θυμάτων πολέμου, όπως φοροαπαλλαγές, αφορολόγητα Ι.Χ., μοριοδότηση τέκνων για πρόσληψη στη Βουλή. Οι εξειδικεύσεις (κριτήρια, ποσοστά αναπηρίας, μοριοδότηση κ.λπ.) θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Για τους άξονες του σχεδίου νόμου- για το οποίο θα πρέπει να δώσουν ξανά την έγκρισή τους τα συναρμόδια υπουργείαενημέρωσε χθες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Στρατιωτικών ο νέος υφυπουργός Άμυνας κ. Κ. Τασούλας. Όπως τους είπε, «οι ρυθμίσεις προβλέπουν την οικονομική εξομοίωση και την επέκταση μιας σειράς ευεργετημάτων και στους στρατιωτικούς αναπήρους ειρηνικής περιόδου».

Σύμφωνα με την επεξεργασία που είχε γίνει από τον πρώην υφυπουργό Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλο και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, θα προστεθούν σε πρώτη φάση στα περίπου 11.000 υπάρχοντα περίπτερα άλλα 2.650 για όλες τις κατηγορίες. Η τελική χωροθέτηση κατά νομό θα γίνει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, υπηρεσίες και φορείς, ενώ η διαδικασία χορήγησης αδειών θα ανατεθεί σε επιτροπές στην κάθε νομαρχία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “