Ν.Δ.: μαδούν τη μαργαρίτα για το ΠΑΣΟΚ

Δύο παγίδες ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση στη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες του Κινήματος στις 11 Νοεμβρίου. Είτε εκλεγεί ξανά πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου είτε αναλάβει το τιμόνι του Κινήματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η στρατηγική της κυβέρνησης θα είναι η ίδια:

Θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση από την πρώτη στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση, πριν προλάβει η νέα ηγεσία να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας και ευφορίας για καινούργια δυναμική αρχή στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Οι επιτελείς του Μαξίμου και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ θα ήταν πιο δύσκολος αντίπαλος για τον Πρωθυπουργό στη δεύτερη θητεία του. Από τη μια πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι πολύ σκληρός αντιπολιτευτικά και με όπλο την ευφράδειά του θα επιτεθεί αμέσως μετωπικά στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση εντός και εκτός Βουλής, προκειμένου να πείσει τη βάση του ΠΑΣΟΚ ότι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικός από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Υπάρχει και άλλη άποψη όμως, την οποία εκφράζουν αρκετοί υπουργοί, ότι, δηλαδή, ο. Γ. Παπανδρέου εάν επανεκλεγεί θα είναι πιο δύσκολος αντίπαλος για τον Πρωθυπουργό. Και εξηγούν: «Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίσει στις εσωκομματικές εκλογές θα είναι εντελώς διαφορετικός. Θα είναι αδιαφιλονίκητος ηγέτης στο ΠΑΣΟΚ, αφού θα έχει κερδίσει με το σπαθί του μια πολύ δύσκολη μάχη μέσα από μια επώδυνη διαδικασία. Επιπλέον, θα έχει κερδίσει τη συμπάθεια όχι μόνο στο κόμμα του, αλλά και σε ψηφοφόρους της Ν.Δ. Επιπλέον- λένε- ο Γιώργος Παπανδρέου, με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει, μπορεί πιο εύκολα να απευθυνθεί στον μεσαίο χώρο, που είναι το μήλον της Έριδος για τα δύο μεγάλα κόμματα».

Μπορεί στην κυβέρνηση οι απόψεις να είναι διαφορετικές για το ποιος θα είναι ο πιο «εύκολος» αντίπαλος του Κώστα Καραμανλή, όλοι όμως συμφωνούν ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει από την πρώτη στιγμή να καταφέρει στον νέο ή στον αναβαπτισμένο ηγέτη τουλάχιστον δύο δυνατά πλήγματα εντός Βουλής, ώστε να συνεχίσει να είναι να ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, για όσο διάστημα απαιτείται ώστε να περάσει τα επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στήνουν παγίδες με εκλογικό νόμο και ψήφο μεταναστών

Η πρώτη παγίδα που στήνει η κυβέρνηση στη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή του εκλογικού νόμου. Ο νόμος της κυβέρνησης Καραμανλή που ενισχύει υπέρμετρα το πρώτο κόμμα (κατά 50 έδρες) έχει ετοιμαστεί από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του Πρωθυπουργού. «Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τον νόμο, αυτό είναι ξεκάθαρο, λένε στελέχη της Ν.Δ. Κάτι που θα δώσει λαβή στον κ. Καραμανλή να επιτεθεί ευθέως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι τον καταψήφισε επειδή φοβάται πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα και στις μεθεπόμενες εκλογές. Και γι΄ αυτό δεν τολμά να δώσει θετική ψήφο σε έναν νόμο που δίνει άνετη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα ώστε να σχηματίζει ισχυρή κυβέρνηση. Η δεύτερη παγίδα της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση θα είναι ο νόμος που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες ομογενείς να ψηφίζουν στη χώρα παραμονής τους και θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο αμέσως μετά τον εκλογικό νόμο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τον νόμο που ετοίμασαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Προκόπης Παυλόπουλος διότι από την πρώτη στιγμή διαφώνησε με τον τρόπο που προσεγγίζει το ζήτημα η Ν.Δ.

Αντιμέτωπο με τους ομογενείς. Οι αλλαγές που ενδεχομένως θα προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα γίνουν αποδεκτές και έτσι ο νόμος- αφού δεν θα έχει ψηφιστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία- θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές. Έτσι το ΠΑΣΟΚ- λένε στελέχη της Ν.Δ.- θα υποστεί μια δεύτερη ήττα, αυτήν τη φορά στον κόσμο της Ομογένειας. Και αυτό θα το πληρώσει – προσθέτουν- και σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων τον Δεκέμβριο αλλά και στην κάλπη όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν οι ομογενείς κυρίως στην Αμερική, τη Γερμανία και την Αυστραλία αλλά και τις άλλες χώρες. «Εάν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί στους ομογενείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους θα τους στρέψει όλους εναντίον του στις μεθεπόμενες εκλογές, όταν θα ισχύσει ο νόμος», λέει κορυφαίος υπουργός.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “