«Φοβού τον νέο αρχηγό»

Την επομένη των εκλογών οι πανηγυρισμοί στη Ν.Δ. για τη νέα νίκη κράτησαν λίγο. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πάγωσαν τα χαμόγελα των κορυφαίων στελεχών του κόμματος- για την ακρίβεια, των στελεχών που έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην επόμενη μέρα και δεν εφησυχάζουν επειδή παρέμειναν στους υπουργικούς θώκους με μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή
Oι πρώτες δημοσκοπήσεις που έφερναν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κερδίζει με μεγάλη διαφορά τον Γιώργο Παπανδρέου και ταυτόχρονα να θεωρείται ιδιαίτερα ικανός να αντιμετωπίσει τον κ. Κώστα Καραμανλή, ανησύχησε πολλούς. «Το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει αρχηγό. Ο Βενιζέλος θα μπει με ορμή στο παιχνίδι και σύντομα θα βρεθούμε σε αμυντική θέση. Η ευφράδεια, η ταχύτητα με την οποία κινείται και η βιασύνη του να κυβερνήσει σύντομα θα μας φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση», λεγόταν. Μάλιστα κάποιοι στη Ν.Δ.- οι πιο ηττοπαθείς- από τις πρώτες κιόλας μέρες άρχισαν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών προκειμένου να οδηγήσουν σε μια πρώτη ήττα τον νέο πρόεδρο του κόμματος πριν προλάβει το ΠΑΣΟΚ να ανασυνταχθεί.

Το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που εξέφραζε διαφορετική άποψη ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε, εάν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει αρχηγό. Αυτή η διαδοχή δεν θα είναι ομαλή και ανώδυνη και ο νέος αρχηγός θα βγει τραυματισμένος και θα χρειαστεί χρόνο να αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Το κακό σενάριο για εμάς θα είναι να εκλεγεί ξανά ο Παπανδρέου», έλεγε. Και, όταν οι συνομιλητές του στην κυβέρνηση και στο κόμμα τον κοίταξαν με απορία, συνέχισε: «Εάν ο Παπανδρέου “ματώσει” σε αυτήν την αναμέτρηση και καταφέρει τελικά να βγει νικητής, τελείωσαν τα καλαμπούρια. Θα πάψει να είναι ο πρίγκιπας με τα δαχτυλίδια. Θα είναι πλέον ο Γεώργιος Παπανδρέου, που πήρε με το σπαθί του το κόμμα. Και, επειδή δεν θα έχει άλλη επιλογή, θα γίνει σκληρός». Ένα κομματικό στέλεχος που από την πρώτη στιγμή συμφωνούσε με τη θεωρία του υπουργού Άμυνας, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και τόνισε: «Όχι μόνο θα είναι σκληρός ο Παπανδρέου αλλά, εάν κερδίσει τη μεγαλύτερη μάχη που έχει δώσει μέχρι σήμερα στην καριέρα του, μετά θα διαγράψει όποιον το αμφισβητεί. Είναι γνωστό ότι οι αρχηγοί δεν γίνονται με τις μεταγραφές, αλλά με τις διαγραφές. Μην ξεχνάμε ότι ο Κώστας Καραμανλής έγινε ισχυρός ηγέτης όταν τόλμησε να διαγράψει τον Μάνο και τον Σουφλιά».

Τα δύο τελευταία 24ωρα η θεωρία Μεϊμαράκη αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ν.Δ. Ο ένας μετά τον άλλον, υπουργοί και βουλευτές ασπάζονται την άποψή του. Οι ανατροπές στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αφήνει πίσω τον Ευάγγελο Βενιζέλο- παρότι ο δεύτερος συνεχίζει προηγείται σε αρκετά ποιοτικά μεγέθη- έχουν οδηγήσει τα στελέχη της Ν.Δ. σε δεύτερες σκέψεις. «Εάν νικήσει ο Παπανδρέου, και μάλιστα με καθαρή νίκη, τότε θα έχουμε απέναντί μας έναν ισχυρό αντίπαλο τον οποίο κανείς πλέον δεν θα μπορεί να υποτιμήσει», λέει κορυφαίος υπουργός. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι κινούμενη άμμος και είναι νωρίς ακόμη να προβλέψει κανείς ποιος θα είναι ο νικητής. «Σε ό,τι μας αφορά, πρέπει να ξέρουμε», καταλήγει «πως είτε με τον Γιώργο είτε με τον Βαγγέλη, από τον νέο χρόνο η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της μια σκληρή αντιπολίτευση. Με μια προϋπόθεση: Το ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί ενωμένο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “