Καταιγίδα έμμεσων φόρων

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει όχι μόνο να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)- κατά μία ή δύο μονάδες- αλλά και σε αυξήσεις άλλων έμμεσων φόρων.

O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης άφησε χθες ευθέως ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυξήσεις στην έμμεση φορολογία στην οποία περιλαμβάνεται όχι μόνο ο ΦΠΑ, αλλά και οι ειδικοί φόροι που επιβάλλονται σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, κινητά τηλέφωνα και άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης, ενώ στο τραπέζι είναι και η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Πρόκειται για φόρους που αν τελικά επιβληθούν θα προστεθούν στο πακέτο των φορολογικών μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση και αφορούν στην επιβολή του φόρου κατοχής ακινήτων σε όλους τους ιδιοκτήτες, στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, ενώ εκκρεμεί και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από την 1-1-2008. Οι νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία θα πλήξουν κυρίως τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο σε σχέση με τα υψηλά εισοδήματα από τους έμμεσους φόρους.

Μη… σχεδιασμός
Ο υπουργός έκανε χθες στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί «μη ύπαρξης σχεδιασμού για την αύξηση του ΦΠΑ», καθώς όχι μόνο απέφυγε για άλλη μια φορά να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου, αλλά εξήγγειλε και νέα φορολογική πολιτική η οποία θα αφορά αποκλειστικά τους έμμεσους φόρους. Όπως είπε, μαζί με τον προϋπολογισμό πρόκειται να καταθέσει φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα φορολογικά μέτρα της επόμενης τετραετίας, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις σε σειρά έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και άλλοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση για το αν εξακολουθεί να ισχύει η προεκλογική δέσμευση ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός: «Ισχύει αυτό που δήλωσα προηγουμένως», εννοώντας τη δήλωσή του για την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αφορά την έμμεση φορολογία.

ΦΠΑ σε δόσεις
Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση για τις επερχόμενες αλλαγές στην έμμεση φορολογία, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει, αφήνοντας έτσι περιθώρια για πολλές ερμηνείες τόσο ως προς το περιεχόμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο όσο και για τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Αν στο φοροπακέτο περιληφθεί αύξηση του ΦΠΑ αυτή δεν αποκλείεται να γίνει σε δόσεις και με προδιαγεγραμμένες ημερομηνίες επιβολής των αυξήσεων στα πρότυπα της αύξησης των φόρων στην αμόλυβδη (τρεις ετήσιες αυξήσεις). Δεν αποκλείεται, όμως, στο νομοσχέδιο να μην υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ και να επιβληθεί κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2008, ανάλογα με την πορεία των δημοσίων εσόδων και της εξέλιξης των ελλειμμάτων. Δεν αποκλείεται ακόμη η κυβέρνηση να προχωρήσει τελικά σε αύξηση κατά 1 μονάδα αντί για 2 του συντελεστή του ΦΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις. Ούτε βέβαια να αναβληθεί για αργότερα η επιβολή του, προκειμένου να ξεχαστούν οι νωπές ακόμη προεκλογικές δεσμεύσεις και τα έσοδα του 2008 να καλυφθούν από άλλους έμμεσους φόρους. Μάλιστα υπάρχουν και πληροφορίες που φέρουν το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει μεγαλύτερες αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα από αυτές που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Οι εξαγγελίες
Σημειώνεται ότι, με βάση τις έως τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης, στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται και:

● Η επιβολή ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων που θα πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες. Ο φόρος θα είναι ετήσιος και θα επιβάλλεται επί της αντικειμενικής τιμής των ακινήτων με συντελεστή 1 έως 2 τοις χιλίοις.

● Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ως μέτρο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Με το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση και έχει ανακοινώσει, οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον πλήρη φόρο του πετρελαίου, δηλαδή καπέλο 70% σε σχέση με τη σημερινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Με βάση έναν μηχανισμό που ακόμη όμως αναζητείται, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα επιστρέφει τον φόρο στους καταναλωτές.

Θύελλα αντιδράσεων για την επερχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

ΙΣΧΥΡΟ μέτωπο ανοίγει η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, καθώς οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έμποροι, αλλά και οι επιχειρηματίες του τουρισμού δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι προς μια τέτοια προοπτική, χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, ως «άδικη» και «αντιαναπτυξιακή». Αντίθετη προς την εφαρμογή του μέτρου εμφανίζεται και η ΓΣΕΕ.

Η προοπτική εφαρμογής του μέτρου «βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους» τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όπως αναφέρεται σε σχετική δήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, «τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης όσο και για την αναστάτωση που θα προκαλέσει στην αγορά».

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι «η κάθε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ δημιουργεί αρνητικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, όπως δυσπραγία στην αγορά, επιπτώσεις στον πληθωρισμό και επιβάρυνση των κοινωνικά ασθενέστερων». Μάλιστα, κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση ότι «καθιστά την πολιτική της όλο και περισσότερο άδικη» όσον αφορά την αναλογία άμεσων προς έμμεσους φόρους.

Αιφνιδιασμός
Ως κοινωνικά άδικο, αντιαναπτυξιακό, αλλά και ως κίνητρο για την αύξηση της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζει την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ. Θεόδωρος Βάρδας. Επισημαίνει ότι η εξέλιξη «αιφνιδιάζει την αγορά» και προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές και αναστάτωση στις επιχειρήσεις, λόγω της αναγκαστικής αλλαγής των λιανικών τιμών. Αντιπροτείνει, μάλιστα, στην κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα, να λάβει «μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του παρεμπορίου» και να μην επιλέγει «τον εύκολο δρόμο της επιβολής έμμεσης φορολογίας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “