Εφιάλτης οι 151 βουλευτές

Φόβοι για περιορισμό της ισχνής πλειοψηφίας της Ν.Δ. στον οριακό αριθμό των 151 βουλευτών έχουν καταλάβει τους επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης.

Η έντονη φημολογία για τις επόμενες κινήσεις του Β. Πολύδωρα που αναπαράγεται από στόμα σε στόμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. τα τελευταία 24ωρα, καθώς και οι προειδοποιήσεις του Π. Τατούλη ότι δεν θα ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα.

Σύμφωνα με τους γαλάζιους διακινητές των σεναρίων, το δεύτερο χτύπημα του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης θα είναι πολύ πιο σκληρό και αποτελεσματικό. «Ο Βύρωνας θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο από το μαντρί με την ανεξαρτητοποίησή του και θα αφήσει την πλειοψηφία στην κόψη του ξυραφιού με 151 βουλευτές», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και τονίζει: «Δεν αντέχει την ομηρεία στην οποία βρίσκεται σήμερα. Θέλει ελευθερία δράσης. Η φράση που χρησιμοποίησε στην επιστολή του προς τα “ΝΕΑ” – Θέλω να “πεθάνω” αδούλωτος και ελεύθεροςδεν είναι σχήμα λόγου, την εννοεί. Ανησυχούμε λοιπόν ότι θα επιδιώξει να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής. Θα στηρίζει την κυβέρνηση όταν το κρίνει σκόπιμο, αλλά θα εκφράζει και δημοσίως τις απόψεις του επί παντός θέματος χωρίς πειθαρχικές συστάσεις από τη Ρηγίλλης».

Υπάρχουν πάντως και πολλοί βουλευτές που δεν πιστεύουν στη φημολογία περί ανεξαρτητοποίησης Πολύδωρα και υποστηρίζουν ότι «ο κομματικός πατριωτισμός του Βύρωνα και η προσήλωσή του στην παράταξη δεν θα του επέτρεπαν να προβεί σε μια κίνηση που θα προκαλούσε αστάθεια στην κυβέρνηση». Παρέμβαση… ΛΑΟΣ
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν και η απάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, όταν ρωτήθηκε από τον ρ/σ Αθήνα 9,84 αν θα έχει θέση στο κόμμα του ένας βουλευτής όπως ο κ. Πολύδωρας, εάν αποφάσιζε να ανεξαρτητοποιηθεί. «Ο ΛΑΟΣ δεν μπορεί να γίνει η μακριά γαϊδούρα για κανέναν. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ η μακριά γαϊδούρα για να ασκήσει κάποιος προσωπική πολιτική. Είμαστε ανοιχτοί εάν και εφόσον δεν χρησιμοποιηθούμε», είπε.

Δεν είναι όμως μόνο οι κινήσεις Πολύδωρα που προκαλούν αγωνία στη Ρηγίλλης. Η προειδοποίηση του Π. Τατούλη ότι δεν θα ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, είναι επίσης πονοκέφαλος. Πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι εάν ο πρώην υφυπουργός καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, θα πρέπει να διαγραφεί- για λόγους παραδειγματισμού- από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ρωτήθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος αν θεωρεί επαρκή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών και η απάντηση ήταν σαφής: «Με ρωτάτε να ερμηνεύσω το Σύνταγμα σε κάτι το οποίο είναι αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος έστελνε αυστηρή ακόμη προειδοποίηση στην κυβέρνηση. «Αν κάποιοι ενοχλούνται, ας αποφασίσουν ότι θα με ανέχονται. Εγώ δεν ενοχλούμαι από κανέναν», είπε με έμφαση και όταν ρωτήθηκε από τον Αlpha τι κοινό έχει με τους κ.κ. Τατούλη και Πολύδωρα απάντησε: «Οι Αρκάδες και οι Ρουμελιώτες έχουν κοινούς χορούς και κοινές συνήθειες. Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να μιλάνε. Το να έχουμε μια διαφορετική άποψη σε ορισμένα θέματα δεν το απαγορεύει κανείς».

Και διαγραφές
Πάντως, αρκετοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα κάποιος από τους διαφωνούντες θα βρεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε με απόφαση του Πρωθυπουργού. «Αυτό ίσως είναι καλύτερο. Διότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση δεν θα πέσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα λειτουργεί πολύ πιο πειθαρχημένα. Διότι ο δεύτερος που θα σηκώσει μπαϊράκι, πρέπει να γνωρίζει ότι θα σηκώσει το βάρος της ανατροπής μιας κυβέρνησης που είχε καθαρή νίκη στις πρόσφατες εκλογές, αλλά εξαιτίας του εκλογικού νόμου δεν κατάφερε να εκλέξει πολλούς βουλευτές».

Δυσαρέσκεια Λιάπη για τις «εκκαθαρίσεις»

ΝΕΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ενδοκυβερνητική κόντρα ανάμεσα στον νυν και τον πρώην υπουργό Μεταφορών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφορμή γι΄ αυτό αποτελεί η επιλογή του νέου υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη να περνά από «ψιλό κόσκινο» και να αποπέμπει- το ένα μετά το άλλο- στελέχη των ΔΕΚΟ εποπτείας του, που είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά από τον κ. Μιχ. Λιάπη.

Οι «εκκαθαρίσεις» του Κ. Χατζηδάκη φέρεται να προκαλούν την έντονη δυσαρέσκεια του Μ. Λιάπη, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στενοί συνεργάτες του «οι αλλαγές που γίνονται από τον Κ. Χατζηδάκη θυμίζουν παράδοση της κυβέρνησης από ένα κόμμα σε άλλο»! Κύκλοι του νυν υπουργού Πολιτισμού «υποψιάζονται» ότι πίσω από τις «εκκαθαρίσεις» αυτές βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, που μαζί με τον Κ. Χατζηδάκη ετοιμάζονται να προωθήσουν σκληρά μέτρα για τους εργαζομένους κυρίως στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και αυξήσεις στα εισιτήριά τους. Και για τα δύο αυτά ζητήματα, Λιάπης και Αλογοσκούφης είχαν συγκρουστεί στο παρελθόν, με «νικητή» τον πρώτο, που υποστήριζε ότι οι αστικές συγκοινωνίες δεν μπορούν να γίνουν ελκυστιικές για το επιβατικό κοινό όταν αυξάνονται συνεχώς τα εισιτήριά τους και υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα με τους εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα «ξηλώθηκαν» από τον Κ. Χατζηδάκη ολόκληρα τα Διοικητικά Συμβούλια των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) Χαρ. Αραπατσάκος, που αποτελούσε προσωπική επιλογή του Μ. Λιάπη.

Αλλαγή στον ΗΣΑΠ
Δεδομένου ότι ο Κ. Χατζηδάκης δεν προτίθεται να σταματήσει τις εκκαθαρίσεις, αλλά αντιθέτως είναι αποφασισμένος να τις συνεχίσει (σειρά έχουν οι αστικές συγκοινωνίες- ΟΑΣΑ, τρόλεϊ κ.λ.π.- και ο ΟΣΕ με τις θυγατρικές του), χτες αποχώρησε ξαφνικά από τη θέση του προέδρου των ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) ο πρόεδρός του Κων. Πάσχος, που είχε τοποθετηθεί εκεί πριν από περίπου 15 μήνες από τον Μ. Λιάπη.

Με την κίνηση αυτή, η πλευρά του πρώην υπουργού Μεταφορών αλλά και του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. (ο Κ. Πάσχος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ)

επιδιώκει να διαχωρίσει τη θέση της από τις επιλογές του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος «χρεώνεται» στο μπλοκ των «μητσοτακικών» στελεχών.

Επίσης, στόχο έχει να «φρενάρει» τις αλλαγές στελεχών στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Όπως τονιζόταν χτες από το περιβάλλον του Κ. Πάσχου, ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΗΣΑΠ, καθώς «δεν επιθυμούσε να ταυτιστεί με την καινούργια πολιτική του υπουργείου Μεταφορών που προοωθεί αυξήσεις στα κόμιστρα των αστικών συγκοινωνιών και συγκρούσεις με το προσωπικό τους».

Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να «χρεώσει» την παραίτηση του Κ. Πάσχου στον Μ. Λιάπη, ανακοίνωσε: «Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών παρακάλεσε τον κ. Πάσχο να παραμείνει στη θέση του, ωστόσο ο ίδιος επέμεινε στην απόφασή του».

Την ίδια στιγμή, από το κόσκινο του Κ. Χατζηδάκη εξακολουθούν να περνούν όλες οι διοικήσεις των εποπτευομένων ΔΕΚΟ.

Πληροφορίες θέλουν σύντομα να επέρχονται αλλαγές και στις διοικήσεις του ΟΣΕ και των θυγατρικών του. Προχθές την πόρτα του υπουργού Μεταφορών πέρασαν ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Άγγελος Ανδρουλιδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος, Σοφοκλής Ψιλλιανός, τους οποίους είχε τοποθετήσει σ΄ αυτές τις θέσεις ο Μ. Λιάπης τον περασμένο Ιούνιο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “